Adana ilinde bulunan
Adana Sinema Müzesi yeşil çam oyuncularına ait heykeller ve filmlere ait bilgiler fotoğraflar ve filmlere verilen ödülleri barındırmaktadır. Uzun bir geçmişi ve Türk filmi tarihinin önemini arz etmekte olduğunu herkes bilmektedir.
Toplumumuz tarafından ise oldukça fazla ilgi görmektedir. Adana Arkeoloji Müzesi yakın bir konumda yer alması üzerine
Adana Sinema Müzesi kapılarını 23. 09. 2011 senesinde ziyaretçilere aralamıştır.
İçerisinde tarihe ışık tutan filmlere ait afişler, fotoğraflar, kitaplar ve daha birçok sayıda eserler bulunmaktadır. Müzenin ilgi çeken tarafı ise 2. katında halka sunulan ve oldukça geniş çaplı bir sinema kütüphanesidir. Bunların başında Yılmaz Güney, Şener Şen ve Orhan Kemal gibi daha birçok isimler yer almaktadır.
Adana sinema müzesini özel kılan bir diğer taraf ise Adana sinema geçmişinin 1940 senelerine kadar uzanması ve Türk sinemasını senaryo ve ekonomik anlamda destek göstermiş bir şehirdir. Sinema Müzesi olma özelliğini taşıyan
Adana Sinema Müzesi kütüphanesini de içerisinde barındırmaktadır.
1891 tarihli Osmanlıca fotoğraf kitabının yanı sıra artist ve ses gibi popülerlik getirmiş dergiler de bulunmaktadır. Yılmaz Güney'in ilk romanı olan boynu bükük isimli romanı ödüller ile birçok usta yazarın eserleri gibi zengin bir arşive sahiptir.
Adana Sinema Müzesi Hakkında Bilgiler
Müze bulunduğu konum itibariyle oldukça merkezi bir yerde bulunmaktadır. Hemen yanında Atatürk müzesi ve 2 dakika yürüme mesafesinde ise
Adana Taş Köprü yer almaktadır. Şehir merkezine ya da turistik yerlere yakın bir yerden değil de terminal ya da daha uzak yerlerden müzeye ulaşmaya çalışılırsa Barkal adı verilen minibüsler kullanılarak son durak olan Taş Köprü’ye ulaşmak mümkündür.
Taşköprü ile müze arası 250 metre uzaklıkta olmasından dolayı müzeyi bulmak adına bir çaba harcamaya da gerek kalmamaktadır.
Müzeye girişler ücretsiz olurken müzede çalışanlar gezi boyunca eşlik etmektedir. Ücretsiz olarak rehber dahi bulunurken yanı sıra müze 08.00 ve 17:00 saatleri arasında
haftanın her günü ziyaretçiye açıktır. Adana sinema müzesinin hemen yanında bulunan Atatürk Müzesi'ne iki dakikalığına olsa da bir uğramakta yarar vardır.
Adana Sinema Müzesi Özellikleri
Adana sinema Müzesi giriş ücreti olmadığı üzere sabah saat 08:30 ve 17:00 arasında çalışma saatleri başlayarak haftanın 7 günü ziyarete açıktır. Aynı zamanda müze görevlileri gezi boyunca kişilere eşlik ederek gerek müze hakkında gerekse sanatçıların eserleri hakkında detaylı bir sunum sergilemektedir.
Adana sinema müzesine konum basit ve oldukça kolay olmasından dolayı şehir içi dolmuşları kullanılarak Taşköprü'de inebilir. Ortalama 5 dakika kadar yürüme mesafesinde müzeye ulaşılabilir. Sinema denildiğinde akla ilk gelen şehir Adanadır. Büyük oyuncular ve büyük yönetmenlerin birçoğu Adana'dan çıkmıştır. Yalnızca Yeşilçam olmamak üzere günümüzdeki de birçok filmde ve dizide rol almış kişilerin Adanalı olduğunu herkes bilmektedir. Bu durum ise
Adana sinema Müzesi ziyaret ettikten daha sonra çok iyi öğrenilebilmektedir.
Ücretsiz olarak müzeyi tanıtan rehber birçok oyuncunun ve yönetmenin neden Adana'dan çıktığının cevabını da ziyaret edenlere açıklamaktadır. Bunun nedeni ise 1960 ve 1970'li senelerde Adana'da 200'den fazla açık hava sineması bulunmasından dolayı Yeşilçam'ın belkemiği Adana olmaktaymış. Bu dönemler arası gösterime girmiş olan filmler içerisinde mutlaka bir Adanalı yer almaktaymış.
Adanalı olan oyuncular ise Şener Şen Aytaç Arman Salih Güney Yılmaz Güney Yılmaz Köksal ve daha yüzlercesi yazarlardan Muzaffer İzgü, Orhan Kemal, Yaşar Kemal ve daha nicesi yönetmenlerden İrfan Atasoy, Yılmaz Şahin Kaygun, Sami güçlü ve daha binlerce Adana'nın sinemaya kazandırdığı ünlülerden sadece birkaçıdır.
Müzede en yaygın bölümlerden biri ise
Yılmaz Güney odasıdır. Bu odada ilk olarak Yılmaz Güney'in Balmumu heykeli dikkat çekmektedir. Heykelin hemen arkasında ise umut filminin afişi ilgileri çekmektedir. Balmumu heykeli ise Yılmaz Güney'in Umut filminde canlandırdığı karakter betimlenmiştir. Müzenin en güzel bölümlerinden olan Yılmaz Güney odası müzede ziyaret edilmesi gereken ilk bölümlerden denilebilmektedir.
Müzede bulunan diğer bölümü ise altın kız odası Adanalı sinemacılar odası kütüphane ve Arşiv odasıdır. Aman aman bir büyüklükte müze olmasa da Adanalı sinemacılar odasında Abidin Dino ve Orhan Kemal'in Balmumu heykelleri bir sohbet ortamı canlandırılarak betimlenmiştir.
Bunun dışında birçok film afişi de bu odada bulunmaktadır. Burada yer alan en önemli film afişleri ise Goal world cup 1966 isimli belgesel ve Arif Dino, Ferdi Tayfur ve Güzin Dino’nun oynadığı güneşe doğru filminin afişi yer almaktadır. Altın Koza odasında film yarışmalarına ilişkin bilgiler haberler fotoğraflar ve ödül olarak verilen heykel örnekleri yer almaktadır.
Aynı zamanda oyuncu yapımcı ve yönetmen olan Yılmaz Duru'nun kıyafeti ve kişisel eşyaları da müze içerisinde sergilenen eşyalar arasında bulunmaktadır. Bu müze daha çok sinemaya meraklı olanların mutlaka Adana gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerlerdendir. Aynı zamanda müzede bulunan kütüphane ve arşiv odasında kitapları ve kaynakları müzeden çıkarmadan istenildiği gibi kullanılabileceği de unutulmamalıdır.
Giriş Ücreti: Ücretsiz olarak giriş yapılmaktadır.
Ziyaret Saatleri: Pazar günleri 10:00-17:00 olan müzeye diğer günler 08:00-1700 arası giriş yapabilirsiniz.
Adres: Kayalıbağ, Seyhan Cd., 01010 Seyhan/Adana
Telefon: (0322) 457 07 78