Adana Arkeoloji Müzesi şehrin bütün tarihi eserlerini sergilenmesi üzerine Cumhuriyet ilanı sonrasında kurulmuştur. Bu yüzden ülkemizin en eski on müzesi içerisinde konumlanmıştır. Müzede on yedi bin yetmiş bir adet arkeolojik eser yer almaktadır. Aynı zamanda yirmi altı bin beş yüz kırk yedi adet sikke de sergilenmektedir.
Hitit Roma ve Bizans dönemi eserleri müzede ilk olarak çevredeki sütunlar ve sütun başlığı toplatılarak müze açılmıştır. Başarılı müze müdürünün yoğun çalışmaları nedeniyle 1928 senesine kadar yapılan çalışmalar tamamlanmıştır. Bunun yanı sıra
Adana Arkeoloji Müzesi hakkında bilgi verilirken ilk altının çizilmesi gereken detay cumhuriyet ilanı sonrasında bu ilk kuruluş ile ilgilidir.
Müze o dönemler Taşköprü yakınında bulunan Cafer Paşa Camii medresesinde ziyaretçi almaya başlamıştır. 1937 senesinde yeni eklemeler ile müze aynı zamanda Etnografya Müzesi olma niteliği de kazanmıştır. Bu eserler birden fazla salonda ziyaretçiler ile buluşmaktadır. 2017 senesinde müzeyi gezenlerin beğenisini toplamaktadır.
Hem arkeoloji hem mozaik eserleri sergileyen müzenin diğer bölümleri de Adana ilinin tarihi mirasına zenginlik katarak eserlerin korunup gelecek nesillere aktarılmasına olanak sağlayacak özelliktedir. Adana bölgesini gezmenin en pratik yollarından biri tur seçenekleri olmasından dolayı zorlanmadan rehber eşliğinde Adana bölgelerini gezmek mümkündür.
Adana Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret eden tarih severler arkeolojik ve etnografik eserler ile tarım ve sanayi tarihine ait alet ve makinaları da görebilmektedir. Yaklaşık olarak 2 bini geçen sayıda eserlerin içerisinde Hitit eserlerinden fırtına Tanrısı Heykeli, Adana Anadolu Yazıtları ve Babil stelleri, Karataş tarafından denizden çıkarılan Karataş bronz erkek heykeli ile roma dönemine ait mermer Medusalı Antropoid lahit ve Tarsus'tan gelen Antropoid Lahti ile ilgileri çekmektedir.
Adak malzemeleri, kandil tanrı figürleri, insan hayvan şekilli figürler, Orpheus mozaiği, Selçuklu çinileri, Hitit dağ kristali heykelciği ile de tekrar
Adana Arkeoloji Müzesi eserleri isimli olarak listelenmektedir. Adana'da 68.530 metrekarelik alana planlanmış olan devasa müze bölgenin tüm müzelerini aynı çatı altında toplamaya adaydır.
Adana Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi
Adana Arkeoloji Müzesi Adana'nın ve bütün Çukurova'nın tarihi eserlerinin sergilendiği müzedir. Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 senesinde kurulmuştur. O nedenle Türkiye'nin en eski müzeleri arasında yer almaktadır.
1950 senesinde kuru köprü günümüzde Etnografya Müzesine taşınmıştır. Özellikle Tarsus ve Gözlü kule olmak üzere İçel –Yumuk tepe, Ceyhan -Sirkeli, Yüreğir -Misis Höyüğü kazılarında bulunan Çukurova'nın ilk çağlarına ait seçkin eserler müzede toplanmıştır.
Adana Arkeoloji Müzesi Tarihi
Adana ilinin Seyhan ilçesinde 1907 tarihinde yapılmış olan eski Milli Mensucat fabrika binası tamir ve restore edilerek bu alanda bir
Adana arkeoloji müzesi kompleksi projesi hayata geçirilmiştir. Bu binanın tarihi olarak sahip olduğu değerde Adana müze kompleksi için güzel bir detay oluşturmaktadır.
Ünlü yazarlardan Orhan Kemal ve bu fabrikada çalışmış olup eserlerini konu ettiği hikaye ve karakterler bu geçmişten esinlenmiştir. Adana müze kompleksi içerisinde Arkeoloji Müzesi ile beraber Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi de yer almaktadır.
Açık alanlar ve Sinevizyon salonları da bu kompleksi ziyaretçiler için planlanmış ayrıntılardandır. Bu kompleks içerisinde hem yetişkin hem de çocukların keyifle vakit geçirebileceği alanlar planlanmış olup ziyaret esnasında bilgiye kolay ulaşılacak metotlar ile sunumlar hazırlanmış yanı sıra eserlerin her birinin akılda kalıcılığı ile destekleyen özellikle bir görsellik ön plana çıkarılmıştır.;
Adana Arkeoloji Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adana şehrinde birçok konaklama alternatifi bulmak mümkündür. Bunlardan en çok tavsiye edilenleri ise Premier Otel, Golden Lake Hotel ve Erten Oteldir. Kişiler kendi araçları ile eski E5 olarak bilinen Turhan Cemal Beriker Bulvarı takip ederek tabelalar yardımı ile müzeye rahatlıkla ulaşabilmektedir.
Adana Arkeoloji Müzesi nerede şeklinde yapılan aramalar için; Adana ili, Seyhan ilçesindeki Döşeme Mahallesi, Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı, No:7 adresinde ve Adana Acıbadem hastanesi karşısında bulunur.
Aynı zamanda otobüs kullanılarak
Adana arkeoloji müzesi ziyareti için Seyhan merkezden 8A otobüslerini kullanmak mümkündür. Adana Havaalanı ile şehir merkezi yaklaşık olarak 8-10 dakika sürmektedir. Bu sayede müzeye uçak ile erişimde mümkündür.
Adana Arkeoloji Müzesi giriş ücreti öğrenciler için 5 lira olurken siviller içinde 5 liradır. Bir sene boyunca Müze kart ile sınırsız ziyaret etmek de mümkündür.
Adana Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri olarak pazartesi günü kapalı olan müzeyi haftanın diğer tüm günleri 09:00-17:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.