Ağrı Dağı, Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 43. en yüksek dağıdır.
Ağrı Dağı yüksekliği 5137 metre olması ile bu unvana kavuşmuştur. Ağrı Dağı'na gerek yurt içinden gerek yurt dışından birçok dağcı turist grubu hareket etmektedir. Ağrı Dağı'na uçuş izni çıkmasından sonra tırmanmak isteyen turistlerin sayısı bir hayli artmıştır. Ayrıca, Ağrı Dağının adı 4 kutsal kitapta da geçmektedir.
Ağrı Dağı'na Çıkmanın En Uygun Zamanı
Ağrı Dağı'na çıkmak için en uygun zaman olarak
Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları gösterilmektedir. Fakat zoru sevenler için kış aylarında çıkılması daha uygun olur. Kış aylarında tırmanmak zor olsa da bir o kadar da keyifli olduğu tırmananlar tarafından söylenmektedir.
Ağrı Dağı'nda Neler Yapılabilir?
Ağrı Dağı'na ulaştıktan sonra yapılabilecek birçok şey mevcuttur. Ağrı Dağı'na çıkıldıktan sonra yapılabilecek ilk şey şüphesiz fotoğraf çekip bu anı ölümsüzleştirmek olacaktır. Sonrasında kamp yapılarak bu deneyim sürdürülebilir. Ağrı Dağının çevresinde konaklama ve lokanta tesisleri de bulunmaktadır. Ayrıca, Ağrı Dağı yakınlarından Türkiye'ye komşu olan ülkeler de rahatça görülebilmektedir.
Ağrı Dağı Efsanesi
Ağrı Dağı efsanesine göre; Ahmet'in evinde çok güzel bir at bulunmaktadır ve Ahmet bu atın kendisine ait olduğunu zannetmektedir. Ancak atın Osmanlı'da bir paşa olan Mahmut Paşa'nın olduğu anlaşılır. Bunu duyan Mahmut Paşa atını ister ama Ahmet vermez. Bundan dolayı Ahmet'in köyünü yakıp yıkıp onu zindana atar ve onu öldürmeyi kafasına koyar.
Fakat zindanda Ahmet ile Gülbahar arasında bir ilişki başlar. Bunu duyan Mahmut Paşa Ahmet'in kızla evlenmesi için Ağrı Dağı'na çıkması gerektiğini söyler. Ahmet bu görevi 4 günde başarıyla yerine getirir. Ahmet bir sebepten dolayı gururuna yediremez ve Gülbahar'dan ayrılarak oradan kaybolur.
Bu efsane Yaşar Kemal'in bir romanında geçmiştir. Aynı adla sinemaya da uğurlanmıştır.
Ağrı Dağı Nerede?
Doğal bir güzellik abidesi olan turizm merkezine gitmek isteyenlerin aklındaki soru
Ağrı Dağı nerede sorusudur. Öncelikle Ağrı Dağı'na gitmek için valilikten izin alınması gerekmektedir. Gerekli izinler alındıktan sonra Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine gidilir. Çünkü dağa en yakın ilçe burasıdır. Sonrasında dağı ziyaret etmek isteyen kişi ister kendi arabasıyla isterse de tur arabayla dağa hareket edebilir.
Ağrı Dağı'nın %65'lik bir kısmı
Iğdır'da yer alırken yalnızca %35'lik kısmı Ağrı'da yer alır. Fakat dağ Ağrı'nın
Doğubayazıt ilçesine yakın olduğu için bu adı almıştır.
Ağrı Dağı yol tarifi için ise aşağıdaki navigasyon bağlantısını kullanabilirsiniz.