Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Adıyaman » Cendere Köprüsü Tanıtımı

Cendere Köprüsü Tanıtımı


Cendere Köprüsü
Cendere Köprüsü Adıyaman ilimizin Kahta ve Sincik ilçeleri arasında akan Cendere Çayı üzerinde kuruludur. Antik çağda Cabinas olarak adlandırılan bu çay dünya üzerine bıçak indirilmiş gibi uzayıp giden olağanüstü güzellikte bir kanyonda akmaktadır. Köprü bu çay üzerinde çayın iki tarafını birleştirir. Kahta ilçesinden Nemrut Dağı'na doğru giderken Karakuş Tümülüsü'nü geçtikten on kilometre kadar sonra köprüye ulaşılır.

Köprünün Kullanımı

Yüzlerce yıl boyunca ayakta kalan Adıyaman Cendere Köprüsü bu yıllar boyunca araç trafiğine açık olmuştur. Sonraları köprüye çok uzak olmayan bir mesafeye yeni bir köprü yapılarak köprü araç trafiğine kapatılıp tarihsel bir değer olarak koruma altına alınmıştır.

Köprünün Tarihçesi

Cendere Köprüsü milattan sonra 193 ile 211 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Septimius Severus'un emriyle bölgeye yakın olan bugün Samsat olarak bilinen ilçemizde konuşlu 16. lejyon tarafından inşa edilmiştir. İmparator Severus köprüyü kendisi, karısı Julia Domna ve oğulları Caracalla ile Geta adına diktirmiştir. Bunu simgelemek üzere köprünün her iki tarafındaki girişlere birer sütun dikilmiştir. Bununla birlikte Caracalla babasından sonra imparator olunca kardeşi Geta'yı öldürterek onun adına dikilen tüm anıtların yıkılmasını emretmiştir. Bu yıkımdan payını alan köprü günümüze üç sütunlu olarak ulaşmıştır.

Köprünün Mimari Özellikleri


Antik Roma çağı mimarisinin anıtsal anlamda önemli bir ürünüdür. Köprü her biri tonlarca ağırlığa sahip düzgün kesme taşlardan inşa edilmiştir. İki adet kemeri bulunur. Bunlardan biri ana kemer, diğeri tahliye kemeridir. Kemer 92 büyük blok taştan oluşur. Yapımında harç kullanılmamıştır. Uzunluğu 120 metre, yüksekliği 30 metre ve genişliği 7 metredir. Köprünün her iki tarafı yukarı doğru bir eğimle yükselerek ortada birleşir.

Köprüye Ulaşım ve Ziyaret

Köprü Adıyaman il merkezine kırk beş dakika uzaklıkta olup ulaşım süresi ortalama elli dakika sürmektedir. İl merkezinden özel araçlarla ya da sürekli düzenlenen turlar aracılığıyla ulaşım sağlanmaktadır. Köprü ziyareti için herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Konaklama ve Seyahat Acentaları

Turizmin canlı olduğu bir merkez olan Adıyaman'da toplamda binlerce yatak kapasitesine sahip yüzlerce konaklama tesisi bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı yatırım ya da işletme belgeli ve belediye belgeli bu konaklama tesisleri yıldız çeşitlilikleriyle her bütçeye hitap etmektedir. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgesi sahip on beş kadar seyahat acentası da bölgede turistik faaliyet yürütmektedir.
Eğer Cendere Köprüsü civarındaysanız; Adıyaman'da Gezilecek Yerler listemizi de okumanızı öneririz.



admin / 11.02.2020 / 0 / 1 722

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Karakuş Tümülüsü

Karakuş Tümülüsü

Adıyaman'ın Kahta İlçesi sınırları içinde modern Çukurtaş köyü yakınlarında yer
Besni'de Gezilecek Yerler

Besni'de Gezilecek Yerler

Besni, Adıyaman'ın ilçelerinden biridir. Adıyaman'ın merkezine 45 kilometre
Adıyaman Menzil Köyü Tanıtımı

Adıyaman Menzil Köyü Tanıtımı

Dere yatağı üzerine kurulu olan Menzil Köyü, Atatürk Barajı ile çevrelenmiş ve
Kahta’da Gezilecek Yerler

Kahta’da Gezilecek Yerler

Adıyaman'a 33 km mesafede konumlanmış olan Kahta, Doğu'nun en güzel
Nemrut Dağı Tanıtımı

Nemrut Dağı Tanıtımı

Yazın en sıcak günlerinde bile insanı soğuktan titreten Nemrut Dağının
Adıyaman'da Gezilecek Yerler

Adıyaman'da Gezilecek Yerler

Tarihi milattan önce 4 binli yıllara kadar gitmekte olan Güneydoğu Anadolu
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up