Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Bursa » Oylat Şelalesi Tanıtımı

Oylat Şelalesi Tanıtımı


Oylat Şelalesi
Bursa Oylat Şelalesi Marmara Bölgesinin en ünlü şelalelerinden bir tanesidir. Bursa'nın İnegöl İlçesine bağlı olan Hilmiye Köyünde yer alan Oylat Şelalesi sadece doğal güzelliğiyle değil aynı zamanda hikayesiyle ve çevresindeki diğer doğal güzelliklerle tam bir doğa cenneti.


Özellikle İstanbul’da yaşayan, şehrin kalabalığından ve stresinden kurtulmak isteyenlerin dinlenmek ve huzur bulmak için tercih ettiği Oylat Şelalesi 10-15 metreden akan sularıyla yaz aylarında doğal bir klima etkisi yaratıyor. Kanyon, mağara ve küçük doğal şelalelerden oluşan Oylat sizlere eşsiz doğa manzaraları sunuyor.

Oylat Şelalesine Nasıl Gidilir?

Oylat Şelalesi yol tarifi için öncelikle Bursa'nın İnegöl İlçesine gelmelisiniz. İstanbul’dan İnegöl'e gelecekler dilerlerse feribot seferleriyle de buraya gelebilir. İnegöl’den ise Tavşanlı yönü istikametinden ya da Bursa-Eskişehir yolu üzerinden 25 km giderek Domaniç ayrımından Oylat’a ulaşabilirsiniz.
Eğer Oylat Şelalesi gezisi düşünüyorsanız; Bursa'da Gezilecek Yerler listemizi de inceleyiniz.
Oylat Şelalesi nerede diye merak ediyorsanız; Hilmiye Köyüne bağlı Oylat kaplıcaları üzerinden yaklaşık yarım saatlik bir doğa yürüyüşü sonrası varabilirsiniz. Bu yarım saatlik yürüyüş biraz gözünüzü korkutsa da aslında uzaklık o kadarda fazla değildir. Yürüyüş süresinin yarım saati bulmasının nedeni yolun patika bir yol olmasından kaynaklanmaktadır.

Yaklaşık 1,2 kilometrelik bir doğa yürüyüşünün ardından Oylatın irili ufaklı doğal şalelerine ulaşabilirsiniz. Bu yolda kesinlikle rahat hissedeceğiniz spor ya da yürüyüş ayakkabıları giymelisiniz ayrıca yol biraz engelli olduğu için küçük yaştaki çocukları beraberinizde getirmemeniz onları korumak açından önemlidir.

Oylat’ın Hikayesi

Oylat’ın öyküsü Bizans İmparatorluğuna dayanmaktadır. Bizans İmparatorluğu zamanında İnegöl yöresini elinde bulunduran tekfurun biricik kızı amansız bir hastalığa yakalınmış. Bizans tekfuru her ne kadar çeşitli bilginlere, alimlere, doktorlara kızını tedavi etmelerini istese de kimse hastalığa bir çözüm üretememiş.


Kızının günden güne gözlerinin önünde erimesine dayanamayan Bizans tekfuru kızını o dönem adı bilinmeyen ormanların içinde yer alan kaplıcaya göndererek öl-yat demiştir. Tekfurun kızı ise buraya geldiğinde her gün ılıcalarda ve kaplıcalarda yıkanarak sağlığının her gün daha iyiye gittiğini fark etmiştir.

Bir süre sonra kız tamamen iyileşerek babasının kalesine geri dönmüştür. O dönemden itibaren buraya öl-yat denmiş ve zamanla bu isim değişerek Oylat halini almıştır. Ayrıca Oylatın suları şifalı olarak kabul edilmiş ve hastalığına derman arayan birçok kişinin umudu olmuştur.

Oylat Şelalesi Çevresinde Konaklama İmkanları

Oylat Şelalesi çevresinde konaklama hizmeti veren otel ve pansiyonlar yer almaktadır. Bu otel ve pansiyonların burada yer alma sebebi aslında Oylat Şelalesi değil kaplıcalardır. Dünyaca ünlü Oylat kaplıcaları birçok hastalığa şifa olduğu olduğuna inanılmaktadır. Oylat çevresinde tercih edebileceğiniz otel ve pansiyonlar Oylat Güven Otel, Aşiyan Otel, Çağlayan Otel ve Yeşil Vadi Otel’dir.

Her bir otelin gecelik ücretleri, sundukları hizmetler farklı olup bütçenize göre tercihte bulunabilirsiniz. Ayrıca otellerde kalmak istemiyorsanız Oylat Köy Konağını tercih ederek gözlerden uzak bir şekilde doğa ile içi içe kafanızı dinleyebilirsiniz.

Oylat Şelalesi Çevresinde Görmeniz Gereken Diğer Yerler

Oylat Şelalesi çevresinde görmeniz gereken başka doğal güzelliklerde yer almaktadır. Bu doğa güzelliklerinden ilki Oylat Mağarasıdır. Hilmiye Köyü’ne yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta yer alan bu mağaranın 3 adet girişi bulunmaktadır. Oylat mağarası 665 metre uzunluğa sahip olup bir fosil mağarasıdır.

Mağara içerisi yağışlı günlerden tavandan akan damlalar dışında tamamen kuru olup yoğum bir damla taş çökeltisi bulunmaktadır. Kanyonun yamacında yer alan Oylat Mağarası ayrıca kanyondan 85 metre yüksektedir. Binlerce yıllık sarkıtlar ve dikitlere ev sahipliği yapan mağara 15 metreye varan tavan yüksekliğine sahiptir. Oldukça yüksek nem oranına sahip mağaranın astım ve bronşit hastalarına iyi geldiği ve şifalı bir mağara olduğu kabul edilmektedir.


Oylat çevresinde gitmeniz gereken bir diğer yer ise Oylat Kaplıcalarıdır. İsviçre’den sonra dünyanın en şifalı ikinci suyu olan Oylat Kaplıcaları kireçlenme, romatizma, böbrek rahatsızlığı, cilt hastalıkları, felçlik ve daha birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Sizlerde Oylat’a giderek bir yandan doğal güzelliklerin tadını çıkarırken bir yandan şifalı sularla sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Oylat Şelalesinde Ne Yenir?

Oylat Şelalesi yeme, içme için pek uygun bir alan değildir çünkü yerleşim yerlerine uzaktır ve uzun bir yürüyüş gerektirmektedir. Oylat Şelalesi çevresinde yer alan oteller ve restoranlardan istediğinizi yiyebilirsiniz. Çevrede yer alan köylü pazarına giderek ceviz, dağ çileği, kestane gibi doğal ürünler satın alabilirsiniz. Ayrıca Oylat’ın Osmanlı çayı meşhurdur. Tadı biraz ekşi olan bu çay bal ile servis edilmektedir.



admin / 03.02.2020 / 0 / 2 920

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Saitabat Şelalesi Tanıtımı

Saitabat Şelalesi Tanıtımı

Saitabat Şelalesi, Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Saitabat köyünde yer
Bursa İnkaya Çınarı Tanıtımı

Bursa İnkaya Çınarı Tanıtımı

Tarihi oldukça eski olan İnkaya çınarı, Osmanlı Devleti'nin ilk köyleri
Orhaneli'de Gezilecek Yerler

Orhaneli'de Gezilecek Yerler

Orhaneli gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
İnegöl'de Gezilecek Yerler

İnegöl'de Gezilecek Yerler

İnegöl gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Nilüfer'de Gezilecek Yerler

Nilüfer'de Gezilecek Yerler

Bursa Nilüfer, son zamanların ilgi çekici sakin mekanları arasında gösterilmeye
Gemlik'te Gezilecek Yerler

Gemlik'te Gezilecek Yerler

Gemlik gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye seyahat
Bursa Atatürk Kent Ormanı Tanıtımı

Bursa Atatürk Kent Ormanı Tanıtımı

Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer gibi büyük merkez ilçelere sahip olan ve nüfusu 3
Bursa'nın Erken Dönem Osmanlı Camileri

Bursa'nın Erken Dönem Osmanlı Camileri

Bursa'nın 1326 yılında fethedilmesinin ardından kentte halkın dini, kültürel ve
Bursa Misi Köyü

Bursa Misi Köyü

Bursa ilimizde görülmesi gereken bir diğer güzel köy ise Orhaneli yolu
Bursa'da Gezilecek Yerler

Bursa'da Gezilecek Yerler

Bursa büyüklük bakımından Türkiye’de 4. Şehrimizdir. Marmara'nın ise 2. Büyük
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up