Adana Yılan Kalesi Tanıtımı
Yılan Kalesi; sarp bir kayanın üzerine kurulmuştur ve Adana'nın Ceyhan ilçesine 13 kilometre mesafededir. Yılan Kalesi, Ceyhan Ovası'na hakim olmakla beraber 4 adet cepheden oluşmaktadır. Yılan Kalesi; halk arasında ''Şahmeran Kalesi'' olarak da bilinmektedir. Sınırlarının içinde yer aldığı
Ceyhan Yılan Kale; her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Yapılış Amacı ve Günümüzdeki Kullanımı
Yılan Kalesi'nin yapılış amacı o dönemin merkezi olan Çukurova'yı Haçlılardan korumak ve o dönemin en önemli ticaret kaynağı olan İpek Yolu'nun ticaretini güvene almaktı. Kalenin günümüze kadar yıkılmadan gelmesi büyük bir şanstır. Bunu değerlendirmek isteyen gerek Türkiye'den gerek de Dünya'nın 4 ucundan gelen turistler sayesinde bu kalenin bilinirliği artmıştır ve adeta bir turizm merkezine dönüşmüştür. Günümüzde kaleye gelip tarihin izlerinin de fotoğraf çekenler vardır. Aynı zamanda kaleden Çukurova'daki diğer kaleler de rahatlıkla görülebilmektedir.
Kalenin İç Yapısı
Uzunluğu 700 metre olan
Yılan Kalesi 8 yuvarlak burcuyla muhteşem bir yapıdır. Kalede yapılan çalışmalar sonucu büyük bir el işçiliği görülmüştür. İncelikle işlenmiş olduğu her halinden belli olan Yılan Kalesi'nde ayrıca Haçlı, Ermeni ve Bizans'a ait olan duvar onarmaları da bulunmuştur. Bu da kalenin kültürel birleşme sonucu oluştuğunu göstermektedir.
Yılan Kalesi Hikayesi
Şahmeran Kalesi, hikayesiyle de ününe ün katmıştır. Fakat kale hakkında farklı hikayeler bulunmaktadır. En çok bilinen hikayeye göre; adamın biri yanlışlıkla Şahmeran'ın mağarasına girer ve yılanlar tarafından Şahmeran'a götürülür. Yerinin kimse tarafından bilinmesini istemeyen Şahmeran adama iyi bakarak bir dediğini iki etmez.
Ama adam bir süre sonra sıkılır, Şahmeran da ona vücudundaki pulları kimseye göstermemesini söyler. Adam normal yaşamına döner ama bir gün Kralın kızı hastalanır. Vezir de büyücüleri çağırır ve ne yapılması gerektiğini sorar. Bir büyücü; Şahmeran'ın bulunması ve öldürülmesi gerektiğini ayrıca vücudundaki bazı parçaların kaynatıldıktan sonra içilmesi takdirinde Kralın iyileşeceğini söyler. Şahmeran'ı gören adam pullardan dolayı bulunur ve Şahmeran'ı öldürmesi için yanına gönderilir. Adam durumu Şahmeran'a anlatır.
Şahmeran ona kendisini öldürmesine izin verir, aynı zamanda kuyruğunu vezire içirtip ölmesini, gövdesini kıza içirtip iyileşmesini ve kafasını adama içirtip Lokman Hekim olmasını söyler. Adam söylenenleri yapar ve vezir ölür, kız sağlığına kavuşur, adam ise Lokman Hekim olur.
Yılan Kalesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Ceyhan ilçesine 13 kilometre mesafedeki
Adana Yılan Kalesi konum olarak Ceyhan Nehri'nin yakınındaki Misis'in kuzeydoğusunda yer almaktadır. Bu kaleye ulaşım için öncelikle Adana'nın Ceyhan ilçesine gidilmelidir. Sonrasında yoldaki yönlendirmeler ile kişi kendi aracıyla kaleye ulaşım sağlayabilir. Ayrıca kaleye hareket eden vasıtalar yardımı ile de kaleye ulaşım sağlanabilir.
Eğer Adana Ceyhan İlçesine bir seyahat planlıyorsanız; aşağıdaki konuları da mutlaka okumalısınız.