Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Çorum » Osmancık'ta Gezilecek Yerler

Osmancık'ta Gezilecek Yerler


Osmancık gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için Osmancık'ta gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Çorum Osmancık ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:

Osmancık gezilecek yerler
Çorum'un Osmancık ilçesi, Marmara Bölgesi'ni Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu'ya bağlayan yolun üzerinde bulunuyor. 1075 yılında Türk egemenliğine giren ilçe, Çorum'un tarihi geçmişi en eski ilçelerinden biri. Ülkemiz için önemli olan yolların üzerinde bulunması ve tarihsel gelişimi, Osmancık'ın her dönem önemli bir kent konumunda olmasını sağlamış. İlçe Bu nedenle Çorum'un en bilinen ilçelerinden biri.


Osmanlı döneminde tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Osmancık'ta birçok tabiat güzelliği ve tarihi miras bulunuyor. Ülkemizin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak'ın geçtiği yerlerden biri de Çorum Osmancık ilçesidir. İlçe merkezinden geçen Kızılırmak, Osmancık'ın önemi tabiat değerlerinden ve ilçenin şeklini veren unsurlardan. İlçeyi iki Yakayı ayıran Kızılırmak, tarım arazilerinin sulanmasında da önemli bir kaynak. Obruk Barajından sonra Dodurga ilçesini geçerek Osmancık sınırlarına giren Kızılırmak, geçtiği tüm yerlerde olduğu gibi burada da yaşamın önemli unsurlarından.

Osmancık Tarihi

Osmancık ilçesi Roma ve Bizans dönemlerinde “Pimolisene” adıyla bilinen önemli bir merkez konumundaydı. O dönemlerde bölgeye giriş - çıkış ve vergi gibi unsurları denetlemek amacı ile yerleşim uygun hale getirilmiş ve bu sebep ile Kızılırmak kenarındaki kayalık bölge, kale görevini üstlenmiştir. Osmancık ilçesi 1075 yılında Türk hakimiyetine girmiştir. Oğuzların Alayunt boyundan Sorgun Beyi Şerafettin Osman Gazi bölgeye emir olarak atanmış ve buraya kendi oymağının adını vermiş. Bu tarihten sonra kentin “Eflanos” olarak bilinen ismi Sorgun olarak ta anılmaya başlanmış.
Eğer Osmancık ziyareti planlıyorsanız; Çorum Gezilecek Yerler listesini de mutlaka okuyunuz.
1177 yılında Danişment Beyliğinin sona ermesinden dolayı Osmancık, Anadolu Selçuklu Devletinin yönetimine geçmiş, Osmancık'ın Osmanlı’ya katılması ise 1389 yılında Yıldırım Bayezid tarafından gerçekleşmiştir. 1423 yılında Amasya’ya bağlanan kent, 1596 yılında ise Çorum'a, 1864 yılında yeniden Amasya' ya bağlanmış ve nihayetinde 1924 yılında Çorum İlinin ilçesi olmuştur.

Osmancık Gezilecek Yerler Listesi

Kızılırmak coğrafi güzelliği ve tarımsal öneminin yanı sıra çevresindeki sosyal yaşam alanlarıyla da ilçenin zaman geçirilen önemli yerlerinden biri. Osmancık'ta durmaksızın akan Kızılırmak nehrine önemli bir tarihi değer eşlik ediyor. Aşağıda sizler için Osmancık gezilecek yerler listesini derledik.

  • Koyunbaba Köprüsü

Osmancık gezilecek yerler listesinin ve ilçenin en önemli tarihi yapılarının başında gelen Koyunbaba Köprüsü Kızılırmak üzerinde yer alıyor. Köprü geçmişte Çorum İl Merkezi ile Osmancık arasında bağlantı vazifesi görüyordu. II Beyazıt zamanında yapılan köprü bu nedenle İkinci Beyazıt Köprüsü olarak ta anılıyor. Yapımına 1484 yılında başlanan köprü, 1489 yılında tamamlandı. Uzunluğu 250 metre, genişliği 7.5 metre olan Koyunbaba Köprüsü, dikdörtgen kesitli sarı kesme taşlardan yapıldı. Koyunbaba Köprüsü sivri Kemerli ve 19 gözlü. Köprü'nün bazı kısımlarının zamanla Irmak birikintileri ile dolması nedeniyle sadece 15 gözü görülebiliyor.

  • Osmancık (Kandiber) Kalesi

İlçenin bir diğer tarihi mirası Osmancık Kalesi. Yapı ilçe merkezinde Kızılırmak'ın Kuzey kenarındaki kayalığın üzerine inşa edilmiş. Kandiber Kalesi olarak da anılan Kale 275 metre yüksekliğinde. Selçuklu dönemine ait olduğu tahmin edilen Kalenin ana kapısı dışında bir girişi daha bulunuyor. Osmancık Kalesi İstanbul'dan Amasya'ya uzanan ticaret yolu üzerine karakol amacı ile yapılmış. Kare planlı olarak yapılan Kalenin içindeki kayalara oyularak yapılmış hamam kalıntıları bulunuyor. Kalenin güneyinde ise roma dönemine ait Kaya Mezarları bulunuyor.

  • Beyler Çelebi Camii

Osmancık Kalesi'nin alt kısmında Kızılırmak nehrine yakın mesafede bulunan Beyler Çelebi Camii ilçenin en bilinen ve en büyük camisi. Yapı, Anadolu Selçuklu döneminde ilçede Beyleroğlu Beyliğini Kuran Şerafettin Osman Çelebi tarafından 1326 - 1330 yılları arasında yaptırıldı. Osman Çelebi Camii'nin yaşatılması için geniş araziler vakf ederek Beyler Çelebi Vakfı'nı kurdu. Selçuklu ve Osmanlı döneminde ilçenin Merkezi Camisi olarak hizmet veren Beyler Çelebi Camii 1896 yılında II Abdülhamit tarafından aslına uygun olarak restore ettirildi. 1943 yılında yaşanan Tosya Osmancık depreminde büyük bir bölümü yıkılan cami, restore edilemeyince bunun yerine ahşap yapıda bir cami inşa edildi. İsmi dışında tüm tarihi özelliğini kaybeden Cami, 1976 yılında yıkılarak bugünkü cami inşa edildi.

  • Gemici Tabiat Parkı

Osmancık'ta birçok mesire ve sosyal yaşam alanı bulunuyor. 11000 metrekare alan üzerine kurulu Gemici Tabiat Parkı halkın uğrak noktalarından biri. Tabiat Parkı içerisinde aile piknik alanları, oturma ve dinlenme yerleri, kuğu ve ördeklerin bulunduğu yapay göletler, tavşan evleri gibi hayvan barınakları, restoran ve kafeterya, spor alanları ve çocuk oyun parkları yer alıyor.

  • Adatepe Mesire Alanı

İlçenin bir diğer Mesire Alanı ise Adatepe. Osmancık ilçe merkezini ve Kızılırmak'ı yüksekte, en güzel gören noktada yer alan Adatepe Mesire Alanı kır bahçesi, piknik alanları, spor bölümleri ve oyun parklarına sahip.

Osmancık Neyi Meşhur?

İlçedeki Çeltik tarlalarında yetiştirilen pirinçler ülkemizin en kaliteli pirinçlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu bağlamda her yıl geleneksel olarak ilçede Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali de düzenlenmektedir.

Osmancık Nerede, Nasıl Gidilir?

Karadeniz Bölgesinde bulunan ve Çorum İline bağlı olan Osmancık ilçesi, Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'ni bağlayan yol olan D100/E80 karayolu üzerinde bulunmaktadır.

İlçenin Çorum il merkezine uzaklığı 60 kilometre, Samsuna 170 kilometre, Ankara’ya 300 kilometre ve İstanbul'a olan uzaklığı ise 570 kilometredir.

Osmancık Yol Tarifi

Çorum merkezden kuzeye doğru Laçin ilçesi istikametine giderek D785 karayolu üzerinden veya aşağıdaki haritayı kullanarak mobil navigasyon cihazlarınız ile ilçeye ulaşabilirsiniz.

Sizler için Çorum Osmancık ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Osmancık'ta ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak Osmancık gezilecek yerler listesini yazarak; Osmancık nerede ve Osmancık'a nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.



admin / 20.01.2020 / 1 / 8 696

Yorum Ekleyin


  1. Hüseyin Günaştı
    Ziyaretçi
    16 Şubat 2020 23:50
    0
    Osmancık Deyince insanın aklına gelen ilk şey çeltik tarlalarında yetişen Osmancık pirinçtir. Ama burasını önemli yapan pirinci değil tarihi yerleri ve mekanlarıdır. Buranın tarihi mekanlarını bir güne veya iki güne sığdıramazsınız. Harika turistik yerleri ile turistlerin ilgi odağı olan bir yerdir. Kentte bir çok tarihi cami ve köprü bulunmakta. Bu camilerden bir tanesi Anadolu Selçukluları döneminde yapılan Beyler Çelebi camidir. Kentin en eski ve en büyük camisidir. Kandiber kalesi diye bir yer var ki gidip görmenizi tavsiye ederim. İçerisinde kral mezarları bulunmakta ve bir çok yerde mesire alanları da var. Yazıda detaylı bir şekilde anlatılmış, çokta güzel bir rehber hazırlamışlar. Gerçekten gezip görülmesi gereken yerler arasında ön sıralarda yer alır.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Sungurlu'da Gezilecek Yerler

Sungurlu'da Gezilecek Yerler

Sungurlu, Türkiye çapında bilinen bir ilçedir. Çorum Sungurlu ilin en büyük ve
Hattuşa'da Gezilecek Yerler

Hattuşa'da Gezilecek Yerler

Bir zamanlar Asur ve Mısır’la birlikte dünyanın üç süper gücünden biri olarak
Çorum'da Gezilecek Yerler

Çorum'da Gezilecek Yerler

Çorum, 1986 yılından bu yana UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up