Ladik gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için Ladik'te gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Samsun Ladik ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Fotoğraf: instagram.com/fotografladik/ Samsun’un doğal güzellikleriyle ünlü bir cenneti var. Onun adı da Ladik ilçesidir. Bu yazımızda sizlere
Ladik gezilecek yerler hakkında önemli bilgiler vermeye çalışacağız. Ladik ilçesinin nerede olduğunun ve nasıl ulaşabileceğiniz hakkında bilgileri de alt kısımda bulabilirsiniz.
Ladik doğal güzellikleri, hamamlarıyla ve kayak merkeziyle Türkiye'mizin en güzel ilçelerinden biridir. Ladik merkezinde kahvehaneleri ve dükkanların çevrelediği bir merkez bulunmaktadır. Kaymakamlık binası 1943 yılında yaşanan depremle yerle bir olmuştur. O zamandan bu zamana kadar eserler hala dikkat çekmektedir.
Ladik Tarihi
Ladik ilçesinin tarihi en az ilçenin kendisi kadar dikkat çekicidir. Samsun Ladik’in bir yerleşim yeri olması İlkçağlara kadar dayanmaktadır. Yani Samsun’un Ladik ilçesi M.Ö. 2000-3000lere kadar öncesi bir tarihe sahiptir. Hititlerle ilgili yapılan araştırmalara bakılınca
Samsun çevresi ve Ladik ilçesinin olduğu kısımlarda hakimiyet sürdükleri görülmektedir.
Amasya hükümdarı VI. Büyük Midridates'in '
Laodikiye' adlı hanımı tarafından M.Ö. 131 yılında kurulduğundan buraya 'Laodikiye' denildiği zaman içerisinde ise Ladik olarak değişmiştir. Osmanlı devleti öncesinde Doğu Roma ve Batı Roma olarak ayrıldığı zaman Ladik Batı Roma’da yer almıştır.
Amasya iline bağlı olan Ladik ilçesi 1925 yılında ise Samsun'a bağlanmıştır.
Ladik tarihi araştırmalardan da çok bilgi edinilmiştir.
Ladik Gezilecek Yerler Listesi
Ladik gezilecek yerler hakkında önemli noktalara değinmeye çalışacağız. Eğer yolunuz bu küçük ve şirin ilçeden geçiyorsa mutlaka gitmeniz gereken noktalar vardır. İşte bu noktalardan sadece bir kaçı;
Eğer Ladik’i ziyaret edecekseniz, ziyaret zamanınızı mutlaka bu şenliklere denk getirmeye çalışmalısınız. Yayla şenliklerinde Ladik’in tam anlamıyla turizm noktalarından biri olduğu gösterilmeye çalışılmaktadır. Yurdun dört bir yanından gelenlerle yapılan şenliklerde doğal güzellikleri ve birbirinden güzel yöresel yemeklerin tadına bakabileceksiniz. Ladik'e tam 7 km uzaklığında olan Ladik yaylasında yapılmaktadır. Boğa yarışmaları, koç yarışmaları ve bal yarışmaları gibi eğlenceli oyunlara da yer verilmektedir.
Akdağ Yaz ve Kış Sporları Merkezi
Ladik'e yalnızca 6 km uzaklığında olan bu merkezde kış keyfinizi çıkarabilirsiniz. Kış sporları yapıldığı gibi çim kayağı denilen yaz sporları da yapılmaktadır. Yaz kış oldukça sevilen bu merkeze mutlaka gitmenizi öneririz. Ayrıca bu merkezde 21 yataklı bir butik otel de bulunmaktadır.
Ladik turizmin her noktasını kendi bünyesinde taşıyan önemli merkezlerden biridir.
Hamamayağı Kaplıcaları da bunlardan biridir. Romatizma hastalıklarınız gibi önemli rahatsızlıklarınızı buraya giderek çözüme rahatlıkla ulaştırabilirsiniz. Kaplıca Tesisleri, yaz aylarında piknik alanı, kafeteryası, açık mutfağı ve oyun parkıyla dev bir mesire yerine dönüşüyor. Hamamayağı Kaplıcaları mutlaka Ladik gezilecek yerler listesi içerisinde gezmeniz gereken yerlerden biridir.
Ladik ilçesinde her doğal güzellikten bir tanesi var. Bunlardan biri de
Ladik Gölü. Mutlaka Ladik gölünü ziyaret etmenizi öneririz. Çünkü neredeyse her dönem farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Ladik merkezden sadece 7 km uzaklıkta bulunan bu gölü her mevsim ziyaret edebilirsiniz.
Eğer Ladik ilçesine geldiyseniz mutlaka çevresinde bulunan ve doğal birer cennet olan yaylaları ziyaret etmenizi öneririz. Muhteşem doğasıyla Latik’te gezilecek yerler arasında kendilerine birer yer bulmaktadırlar.
Büyükkız yaylası sahip olduğu şelalesiyle oldukça ünlüdür. Bununla beraber
Aktaş yaylası da göl manzaralı bir yayladır. Ayrıca bu yaylalarda kendine özgü evler bulunmaktadır.
Ladik Yöresel Yemekleri
Ladik yöresel yemekleri en az doğası kadar güzeldir. Çok çeşitli hamur işleri bulunmaktadır. Bununla birlikte farklı ev yemeklerini de içermektedir. İşte bazı ünlü yöresel yemeklerinin listesi şu şekildedir; Erişte, Tutmaz Aşı, Mantı, İşkefe Tatlısı, Kaz Pilavı ve şeridi, Çerkez Halüğü, Çerkez Şibsisi, Dabusun, Malakto, Gobi Lobiya, Lobya, Höşmerim, Kadayani gibi çok çeşitlidir.
Eğer Samsun Ladik İlçesine bir seyahat planlıyorsanız; aşağıdaki konuları da mutlaka okumalısınız.
Yemekler gibi ekmekler de çok çeşitli: Somun, Hamursuz, Parmaklı, Lavaş Pide, Dökme, Döndürme, Samsa Ekmeği, Cırlak (Pırıl), Akıtma, Yufka, Mısır Ekmeği. Yöresel yemeklerinin dışında Ladik'in Tandır Kebabı da oldukça meşhurdur.
Ladik’in Neyi Meşhur?
Aklınızda yöresel yemeklerin yanında
Ladik’in neyi meşhur sorusu gelmektedir. Ladik el sanatları konusunda çok başarılı bir ilçedir. Bölgede hasır dokumacılığı, kaval yapımı, süpürge bağlama, çorap ve kazak örücülüğü oldukça meşhur birer el sanatlarından biridir.
Geleneksel olarak dokunan Ladik el dokuma halıları da oldukça şık görünmektedir. Eğer buraya geldiyseniz, hediye konusunda çokça çeşit olacağını sizlere hatırlatmak isteriz.
Ladik Nerede, Nasıl Gidilir?
Eğer bu güzel ilçeye uğramaya karar verdiyseniz, aklınızda olan
Ladik nerede ve nasıl ulaşılır sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Ladik'e özel arabanız ile rahatlıkla gidebilirsiniz. Merkez ile arasında çok uzaklık bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra Samsun’dan toplu taşımaları kullanarak da Ladik’e ulaşmanız mümkün olmaktadır.
Samsun Ladik arası otobüsler de bulunmaktadır. Bu otobüslerle direkt ulaşım mümkündür.
Bununla beraber Amasya’dan gelmeyi düşünüyorsanız otobüs terminaline giderek oradan kalkan Ladik Amasya arabalarına binebilirsiniz. Toplu taşımayla ortalama 2, 2 buçuk saat sürmektedir.
Sizler için
Samsun Ladik ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda
Ladik'te ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak
Ladik gezilecek yerler listesini yazarak;
Ladik nerede ve
Ladik'e nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.