Esenyurt gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Esenyurt'ta gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
İstanbul Esenyurt ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Esenyurt İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerinden biridir. 2008 yılında Kıraç Belediyesi ile birlikte birleşerek ilçe olmuştur. Esenyurt ilçesi Marmara Bölgesinin Trakya alt kısımda yer almaktadır. Esenyurt Büyükçekmece ilçesinden ayrılmıştır.
Esenyurt gezilecek yerler içerisinde onlarca güzel mekan vardır. Esenyurt da göl ya da deniz yoktur. Bizler de bu yazımızda İstanbul’un güzel ilçelerinden biri olan Esenyurt da gezilecek yerler hakkında önemli bilgiler vermeye çalışacağız.
Esenyurt göç almaya başladığından beri ciddi nüfus artışı yaşanmıştır. Şu anda da Esenyurt her geçen gün büyümektedir. 2017 ve 2018 yıllarına göre Esenyurt ilçesinin nüfusunda iş olanaklarından dolayı dikkat çekici artışları görebilirsiniz.
Esenyurt nüfusu 891.120. kişi olarak bilinmektedir. Bu sayı kayıtlı olan kişi sayısıdır. Bu nüfus, 456.552 erkek ve 434.568 kadından oluşmaktadır.Yüzde olarak ise: %51,23 erkek, %48,77 kadındır.
Esenyurt nereye bağlı sorusuna bu başlığımız altında cevap vermeye çalışacağız. Daha önce de belirttiğimiz gibi Esenyurt İlçesi İstanbul'a ait ilçelerden biridir. Önceleri bu ilçe Büyükçekmece ilçesine bağlıydı. Ama 2008 yılında yapılan gelişmelerden sonra kendisi ayrılarak kendi başına bir ilçe konumuna gelmiştir. İlçe olmasının nedeni ise çok büyük bir alan kaplamasıyla beraber her geçen gün artan nüfusu olduğu bilinmektedir.
Esenyurt Tarihi
Esenyurt tarihi önemli bir yer tutmaktadır. 19. Yüzyıllarda Ekrem Ömer Paşa’ya ait olan bu topraklar önceleri çiftlik toprağı olarak kullanılmaktaydı. Çiftliğin hissedarlarından biri olan Eşkinozluların adı olarak bilinmekteydi. Zamanla değişerek 1967 yılında Eşkinoz yerine Esenyurt adını almıştır. Özellikle de 1920 ile 1938 yıllarında Romanya ve Bulgaristan’dan gelen göçlerin buraya yerleştirilmesiyle birlikte halk günümüzdeki halini almıştır. Esenyurt Belediyesi’nin kurucu belediye başkanı ise Gürbüz Çapan’dır. İlk yerleşim ise Merkez Mahallesinde Köyiçi Mevkinde oluşturulmuştur. Romanya ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler ise merkez kısmının kuzeyinde oturmaktadır.
Esenyurt Gezilecek Yerler
Esenyurt gezilecek yerler ile ilgili tüm bilgiler aşağıda detaylıca verilmiştir.
Eğer Esenyurt’da yaşayacaksanız burada istediklerinizi alabileceğiniz bir yerdir. Esenyurt Meydan’dan istediğiniz diğer bölgelere rahatlıkla ulaşım mümkün olmaktadır.
Recep Tayyip Erdoğan Parkı
Recep Tayyip Erdoğan Parkı da Esenyurt İncirtepe mahallesinde bulunan bir alandır. Güzel bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız, rotanızı buraya çevirebilirsiniz. Recep Tayyip Erdoğan parkında yapay gölet, yeşil alanlar, sauna, Türk hamamı, kafetarya, yüzme havuzu, amfi tiyatro ve spor salonu bulunmaktadır. Hem güzel vakit geçirip, hem de haftanın tüm stresini üzerinizden atabilirsiniz.
Esenyurt Kültür ve Sanat Merkezi
Tam Esenyurt belediyesinin karşısında bulunan Esenyurt Kültür ve Sanat Merkezi, sosyal aktivitelere katılabileceğiniz önemli bir alan sunmaktadır. Esenyurt Kültür ve Sanat Merkezi tamamen modern bir şekilde dizayn edilmiştir. İçerisinde de son teknoloji kullanılmıştır. Aynı zamanda Esenyurt Kültür Sanat Merkezi’nin içerisinde, sinema, sergi, galeri salonu, kütüphane, kafeterya ve derslikler bulunmaktadır. Çeşitli kültür aktivitelerinden hoşlanıyorsanız, burası tam size göre bir yer.
Dünya'nın ilk çikolatası olarak bilinen Pelit Çikolata’nın müzesini Esenyurt’da ziyaret edebilirsiniz. Çikolata sevenler için harika bir müze olan Pelit Çikolata Müzesinde farklı şekillerde çikolata görebilirsiniz. Aynı zamanda da çikolatanın yapılışının nasıl olduğunu merak ediyorsanız, burası tam da size göre bir yer.
Esenyurt Yöresel Yemekleri
Esenyurt yöresel yemekleri hakkında sizlere bazı bilgiler vermeye çalışacağız. Esenyurt’ta güzel bir et lokantasında harika lezzetler yiyebilirsiniz. Özellikle de etli kurufasülye, etli türlü ve etli pideler burada yenmesi gereken önemli yiyecekler arasındadır. Eğer buraya geldiyseniz mutlaka bir et restoranında bu lezzetleri tatmanızı öneririz.
Esenyurt Neyi Meşhur?
Esenyurt neyi meşhur sorularını cevaplandırmaya devam edelim. Esenyurt’da harika bir çikolata müzesi vardır. Yukarıda gezilecek yerler alanında da özellikle belirttik. Eğer buraya geldiyseniz mutlaka bu çikolataların tadına bakmanızı öneririz.
Ayrıca Esenyurt’dan ayrılırken hediye olarak Pelit Çikolata müzesinden çikolata satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Ayrıca Esenyurt’a geldiyseniz ve bir kış ayı ise, mutlaka salep tatmadan buradan ayrılmamalısınız.
Esenyurt Nerede, Nasıl Gidilir?
Birçok kişinin sorduğu
Esenyurt nerede sorusunun cevabını burada vermeye çalışacağız. Esenyurt ilçesi İstanbul'a ait ilçelerden biridir. Marmara Bölgesinde Avrupa kısmında Trakya alt bölgesinde bulunmaktadır. Esenyurt ilçesi Büyükçekmece ile Küçükçekmece’nin arasında bulunan bir ilçedir. Aynı zamanda güney kısmında Avcılar ilçesi bulunmaktadır. Esenyurt’a nasıl ulaşacağınızı merak ediyorsanız, diğer yazımıza göz atmanızı öneririz.
Esenyurt’a nasıl gidilir diye merak edenler için önemli bilgiler vermeye çalışacağız. Esenyurt’a kara yolu ile ulaşmanız mümkündür. Bu bölgenin kuzeyinde TEM otoyolu vardır. Aynı zamanda da güney kısmında da Firuzköy ve E5 kara yolu bulunmaktadır. Toplamda 57 km2’lik bir alana sahiptir.
Esenyurt’a otobüs ile 142B, Otobüs - 146, Otobüs - 147, Otobüs - 76D ile ulaşabilmeniz mümkündür. Marmaray ile birlikte M3 metrosuyla Esenyurt’a rahatlıkla ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Otobüs ve metro saatleri ile ilgili detaylı bilgi almak için ulaşım araç saatleri uygulamalarına bakmanızı öneririz.
Sizler için
İstanbul Esenyurt ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda
Esenyurt'ta ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak
Esenyurt gezilecek yerler listesini yazarak;
Esenyurt nerede ve Esenyurt'a nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.