Gülek Boğazı Adana'ya yolu düşen gezginlerin mutlaka uğraması gereken duraklardan biridir. Adana denilince akla ilk gelen tarihi ve doğal güzellikleri, müthiş manzarası ile kesinlikle Adana Gülek boğazı. Mersin ilimizin Tarsus ilçesi sınırları içinde yer alan
Gülek boğazı stratejik olarak büyük bir öneme sahiptir. Boğaz; Akdeniz bölgemizi İç Anadolu Bölgesine bağlamaktadır. Toros dağları üzerindeki eski çağlardan günümüze özenle korunan bu geçit, tarihi ve jeopolitik konumu itibari ile her zaman göz önünde olmuştur. Pozantı - Tarsus parkurunda yer alan otoyol da bu geçitten geçmektedir.
Tarihi Geçmişi
Gülek Boğazının, tarihi Hz. İsa'dan 2000 yıl öncesine dayanır. Kilikyalılar'ın boğazdaki kayaları parçalayarak Suriye ve Anadolu arasındaki ulaşımı sağlamak için yol olarak kullanılmak üzere geçidi açtıkları bilinmektedir. Helen kültüründe boğaz; bu sebeple Kilikya Kapıları olarak adlandırılır. Boğazın en yüksek noktasını Kale Dağı oluşturur, bu dağın tepesinde ise Bizanslılara ait
Gülek Kalesi bulunur. Gülek Kalesi'nden iki taş duvar arası dar bir boğaza girilir. Bu bölüm Kilikya geçidi denilen Gülek Boğazı'dır. Ermenilerin bu boğaz üzerinde kurdukları köy ise Gülek Köyü.
Anadolu seferi sırasında bölgeye uğrayan Osmanlı devlet adamı İbrahim Paşa toplarını geçirmek için boğazdaki kayaların bir kısmını açmıştır. Meşhur boğaz, Birinci Dünya Savaşına kadar Anadolu ile Kilikya ve Suriye arasında tek geçit olmuştur. Büyük İskender, bu dar boğazdan geçen tarihi komutanlardan biridir. Büyük İskender'in geçidi çok beğendiği ve geçtiği yolları onarttığı söylenmektedir. Bu durum yol güzergahında keşfedilen kitabelerden çıkarılmıştır.
Gülek bölgesinde büyük ve küçük tabyalara rastlanmaktadır. Bu tabyaların ise Çukurova'yı işgallerden korumak için dönemin Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Mısır Ordusu 1840 yıllarında boğazdan çekilirken, 100 üzerinde topunu tabyalarda bırakmıştır, kırım savaşında ise bu toplar kullanılmıştır.
Eğer Adana ve Mersin civarına seyahat etmeyi planlıyorsanız; aşağıdaki makaleler tam size göre.
Gülek Boğazı Nerede, Nasıl Gidilir?
Adana'ya gelen gezginler, ünlü fotoğraf sanatçılarının bol bol fotoğraf çektikleri Mersin Gülek boğazı ve tarihi Adana Gülek Kalesi'nin görmek isteyeceklerdir. Gülek Kalesi'nin Ermeni Kilikya Krallığı döneminde yapıldığı bilinmektedir. Kale'nin Toros dağları üzerinde,
Gülek boğazı manzarasına hakim bir noktada, yaklaşık boğazdan 500 metre yüksekliktedir. Gülek boğazı ve kalesine gitmek için Tarsus’un yaklaşık 65 km. kuzeyinde yer alan bölgeye Tarsus- Gülek arasında sefer yapan belediye otobüsleri veya minibüsler ile ulaşılabilmektedir. Niğde Tarsus Otoyolu güzergahı bölgeye çıkmakta.