Gelin Tülü Şelalesi Kaçkar Dağları’nda bulunmaktadır. Rize Gelin Tülü Şelalesi milli park içerisindeki ormanın arasında yer alıp beyaz bir renge sahiptir.
Şelale Hakkında Bilgi
Şelale Çamlıhemşin’deki Ayder Yaylası’nda bulunmaktadır. Rize ile Ayder Yaylası arasındaki mesafe ortalama olarak 85 km’dir. Gelintülü Şelalesi 1500 metre kotundan akarak son basamağı olan 15 metrelik yükseklikten Kavran Deresine dökülmektedir. Huser Yaylası’ndan şelalenin en güzel manzarası izlenebilinmektedir.
Gelin Tülü Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Şelaleye gitmek için ilk olarak Rize merkezden Ayder Yaylası’na gidilmelidir. Şelalenin tam konumuna ulaşmak için haritalardan ve navigasyondan yararlanılabilinir.
Gelin Tülü Şelalesinin de sınırları içerisinde bulunduğu
Çamlıhemşin Gezilecek Yerler listemizi de okuyarak bölge hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Şelale Giriş Ücretleri
Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerden herhangi bir
giriş ücreti alınmamaktadır. Her yaş grubundan ziyaretçiler şelaleyi ücretsiz bir şekilde gezebilmektedir.
Şelale Ziyaret Saatleri
Gelin Tülü Şelalesi’ni ziyaret etmek için saat sınırlaması bulunmamaktadır. Ziyaretçiler bölgeye diledikleri zaman diliminde gelip güzel vakit geçirme imkanı bulmaktadır.
Civarda Gezilmesi Gereken Yerler
Aşağıda şelaleye gelen kişilerin görmesi gereken diğer yerler yer almaktadır. Bu yerler şunlardır:
- Ayder Yaylası: Yayla Çamlıhemşin bölgesinde yer almaktadır. İlçe merkezi ile yayla arasındaki mesafe ortalama olarak 19 km’dir. Bölgede gelen misafirlerin kalabilecekleri çeşitli konaklama yerleri bulunmaktadır. Bu yerlerin ücretleri her kesim için uygun olmaktadır. Ayder Yaylası’na gelen kişiler orada yer alan kaplıcaya da gidebilmektedir. Bu bölgede yer alan kaplıca Rize'nin en ünlü kaplıcaları arasında yer almaktadır.
- Çamlıhemşin Konakları: Bölgede Konaklar (Makrevis), Aşağışimşirli-Bahçeli Konaklar (Habak), Kavak, Mikron, Ortanköy, Şenköy (Amukta), Şenyuva (Çinçiva), Ülküköy (Mollaveyis), Yolkıyı (Küşüve) ve Yukarı Çamlıca (Yukarı Vice) vb. gibi yerlerde çeşitli konaklar yer almaktadır. Eski dönemlerde yapılan konaklar gelen ziyaretçilere o döneme ait tarihi ve mimari yapılar hakkında bilgiler vermektedir. Konaklar genellikle 3 katlı olarak yapılmıştır. Her konakta ahşap işlemeler görülmektedir. Yapılan ahşap süslemelerde herhangi bir çivi kullanılmamaktadır.
- Fırtına Deresi: Fırtına Deresi uzunluğu ile gelen ziyaretçileri büyülemektedir. Bölgeye gelen kişiler derenin manzarası ve doğal güzellikleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca buraya gelen kişiler Kavak, Mikron, Hala ve Tolikçokemer köprüleri ile Bulut, Gürgendibi ve Âşıklar Şelalesi’ni de ziyaret edebilme imkânına sahiptir.
- Mikron Köprüsü: Derenin uzunluğu 41 metre ve genişliği 3,1 metredir. Köprünün yapımında Osmanlı Dönemi’ne ait izler görülmektedir. Buraya gelen ziyaretçilere bölgenin çok fazla yağış almasından dolayı gerekli önlemler alınması konusunda uyarılar yapılmaktadır.
- Zil Kalesi: Zil Kalesi üç temel kısma ayrılmaktadır. Bunlar dış surlar, orta surlar ve iç kaledir. Kalenin yapısı incelendiğinde arkeolojik özellikler açısından tarihsel olarak birçok bilgi sunmaktadır.
- Gito Yaylası: Çamlıhemşin ilçesinde yer almaktadır. Buraya gelen ziyaretçiler yaylanın serin ve temiz havası eşliğinde vakit geçirme imkânı bulmaktadır.
Şelalede Nasıl Vakit Geçirilir?
Şelaleye gelen kişilerin yapacakları aktiviteler arasında açık hava sporları, fotoğrafçılık, piknik ve kamp yapma vs. gibi etkinlikler yer almaktadır. Gelen ziyaretçiler bölgede ailesi ve arkadaşları ile birlikte piknik yapma olanağına sahiptir. Bunun yanı sıra açık hava yürüyüşleri ve koşuları da şelalenin etrafında yapılan etkinlikler arasındadır. Ayrıca şelalenin manzarası ile birlikte gelen kişiler çeşitli fotoğraflar çekme imkanı da bulmaktadır.
Eğer bu bölgede kamp kurmayı düşünüyorsanız;
Rize Kamp Alanları yazımızı da incelemeniz yararınıza olacaktır.
Şelale Yakınlarında Neler Yenmeli?
Aşağıda Rize’ye gelen kişilerin tatması gereken yiyeceklerden bazıları listelenmektedir:
- Rize Kavurması
- Saç Kavurma
- Rize Pidesi
- Pepeçura
- Laz Böreği
- Sütlaç
Konaklama İçin Oteller
Aşağıda şelaleyi görmeye gelen
ziyaretçiler için oteller yer almaktadır. Bu oteller şunlardır:
- Villa De Pelit
- Ayder Resort Hotel
- Haşimoğlu Otel
- Ardesom Restorant Ve Hotel
- The High Trees
- Hanedan Suit Otel
- Manzara Butik Otel
- Rize Green Hotel
- Şelale Otel
- Grand Çavuşoğlu Hotel
- Ramada Plaza by Wyndham Rize
- Ridos Thermal Hotel & Spa
- Cihan Hotel
- Nana Hotel
- Babillon Hotel
- Mori Sport Otel
- Hotel Montana
- Çaykent Suites
- İnan Kardeşler Otel
- Cameo Hotel
- Royal Uzungöl Hotel & Spa
- Grand Sis Hotel
- Uzungöl Önder Hotel & Spa
Gelin Tülü Şelalesi’ne gelen kişiler yukarıda yer alan otellerin telefon numaralarına internet üzerinden ulaşarak kalmak istedikleri odalar hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Ayrıca bu iletişim numaralarından rezervasyon işlemleri de kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.