Kırşehir gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için bu yerleri madde madde sıraladık; ama öncesinde Kırşehir ilimiz hakkında kısa bilgi verelim:
İç Anadolu'nun merkezi bir yerinde bulunan
Kırşehir, tarihi Hititler dönemine kadar uzanmakta olan antik bir kenttir aslında. İç Anadolu'nun hakim tabii dokusu kentte devam etmektedir. Bu sebeple son derece kıraç bir arazinin ortasında yükselmekte olan kente Kırşehir ismi verilmiştir.
Bununla birlikte kent birçok tarihi esere de ev sahipliği yapmaktadır. Oldukça otantik bir kültürün yaşamakta olduğu Kırşehir Osmanlı ve Selçuklu zamanına ait olan birçok geleneği günümüzde de devam ettirmektedir. Bu sebeple Kırşehir demek biraz daha Ahilik demektir.
Ahi Evran Cami ve Türbesi
Selçuklunun ve Osmanlı'nın manevi ve kültürel atmosferini şekillendirilmiş olan Ahi Evran’ın çevresinde gelişmiş Ahilik teşkilatına ev sahipliği yapmıştır. Kırşehir'de gezilecek yerler arasında bu sebeple Ahi Evran Camii ve Türbesi ilk sıralarda yer almalıdır. Kırşehir'in adeta manevi atmosferini ve kültürel altyapısını örgülemiş olan Ahilik teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran adına 1482 yılında yapılan kesme taştan oluşmuş oldukça sade ve güzel bir camidir.
Caminin sol mahfilinde yer alan Ahi Evran’ın Türbesi özellikle Müslümanlar tarafından uğrak yeri haline getirilmektedir.
Cacabey Cami
Camiler açısından kırşehirde gezilecek yerler içerisinde mutlaka Cacabey Cami de bulunmalıdır. Bir medrese olarak zamanında hizmet vermiş olan Cacabey Cami 1270'li yıllarda Kırşehir Emir'i Cibril bin Cacabey tarafından yaptırılmıştır. Son derece yüksek ve ihtişamlı olan kemerli giriş kapısından sonra mütevazı bir iç dekorun yer almış olduğu Cami koni ve küre biçimindeki sütunlarıyla Anadolu coğrafyasında eşsiz bir yapıya sahiptir. Bu yönüyle Cacabey Camii alanında tektir.
Kırşehir'in Eşsiz Yeraltı Şehirleri
Eğer yolunuz Kırşehir'e düşmüşse ve tatil güzergahınızda bulunuyorsa mutlaka yer altı şehirlerine uğramalısınız.
Mucur Yeraltı Şehri
Birçok tarihi esere ev sahipliği yapmakta olan Kırşehir aynı zamanda Roma dönemine ait olan ve Hristiyanlar tarafından yapılan yeraltı şehirleri ile meşhurdur. Bunlar arasında yer alan Mucur yeraltı şehri oldukça geniş olan tünelleri ve dehlizleri ile dikkat çekmektedir.
Milattan sonra 3. yüzyılda kurulmuş olan yeraltı şehri toprağın 8 metre altında oluşturulmuş tam 42 odaya ve onlarca dehlize ortak kullanım alanına ibadethaneye sahip olan büyük bir yapıdır. Yeraltı şehrinin içinde birbirine hakim olan geçitler ve havalandırma sistemleri de bulunmaktadır.
Kepez Yeraltı Şehri
Kırşehir'de görülebilecek yerler arasında Kepez yeraltı şehri de bulunmaktadır. Ayrıca Dulkadirli yeraltı şehri de yine henüz keşfedilmemiş olan birçok alanı ile beraber arkeologların ilgisini çekmektedir. Bu yönüyle yerin üstündeki zenginlikleri dikkat çekmekte olan Kırşehir aynı zamanda yeraltı şehirleri ile de ön plana çıkmaktadır.
Çağırkan Kale
Kırşehir güzergahında gezilebilecek önemli ören yerlerinden birisi de Çağırkan Kale höyüktür. Çağırkan kasabasında yer alan ve kırşehirde görülmesi gereken yerler içinde bulunan höyük milattan önce 3000'li yıllara kadar uzanan bir tarihe ev sahipliği yapmaktadır. Hitit ve Firik medeniyetine ait çeşitli buluntular ele geçirilmiştir.
Üçayak Kilisesi
Bizans dönemine ait olan Üçayak Kilisesi de Kırşehir'de görülmesi gereken yerler içinde bulunmaktadır. Oldukça dikkat çekici bir yapıya sahip olan Üçayak Kilisesinin günümüze ulaşan kalıntıları Taburoğlu köyünde yer almaktadır.
Terme Termal Kaplıcaları
Kırşehir kaplıcaları ile de meşhur olan bir kenttir. Özellikle Terme termal kaplıcaları doğal yapısıyla dikkat çekmektedir.
Enfes Kırşehir Yemekleri
İç Anadolu'nun merkezinde bulunan Kırşehir çevresindeki yerleşim yerlerine nazaran farklı bir yemek kültürü geliştirmiş durumdadır.
Kırşehir neyi meşhur diye sorulduğunda akla tandırda pişen çömlek paça gelmektedir. Oldukça güzel bir tadı bulunan çömlek paçanın sunumu da son derece nezihtir.
Düğün çorbası ve dövme Kırşehir’in otantik tatlarındandır. Ayrıca Çullama, Madımak ve Topalak da Kırşehir'de yenilmesi gereken özel tatlardır. Kırşehir köftesi ve borani de Kırşehir'e uğradığınızda soframızda bulunmalıdır.
Kırşehir Nerede, Nasıl Gidilir?
Kırşehir nerede diye sorulacak olursa, İç Anadolu Bölgesinde bulunan Kırşehir aynı zamanda Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray illerimiz ile komşu durumundadır. Demir yolu ve hava yolu bulunmayan Kırşehir'e ulaşmak için kara yolunu kullanmamız gerekiyor. Yine de demir yolu kullanılacaksa en yakın tren istasyonu 73 kilometre mesafedeki Yozgat-Yerköy'de bulunuyor. Hava yolu ise 84 kilometre uzaklıktaki Nevşehir-Kapadokya'da...
Ankara- Kırşehir arası 185 kilometre olup D200 kara yolundan, İstanbul- Kırşehir arası ise 635 kilometre olup D200/E90 üzerinden kara yolunu kullanarak Kırşehir'e ulaşılabilir.