Din ve maneviyat, dünyanın dört bir yanındaki insanlara binlerce yıldır ayrıntılı, etkileyici yapılar inşa etmeleri için ilham verdi. Her biri kendi cemaatlerine sahip olmakla birlikte, dünya genelinde çok çeşitli kutsal yerler bulunur. Bunlar arasında camiler çoğu zaman büyüklükleriyle insanların ilgisini çeker. Yapımlarına, bakımlarına ve kullanımlarına gösterilen saygı ve özen, İslami inancının çok önemli bir parçası olduklarını açıkça ortaya koyuyor. Aşağıdaki listemizde
dünyanın en büyük camisi hangisiymiş birlikte görelim.
Aşağıdaki camiler sayısız kişi alabilen ve birer özveri sembolü olarak gerçekten etkileyici boyutlara ulaşıyorlar. Bugün
dünyanın en büyük camileri listesine göz atacağız ve her birini özel kılan şeyleri öğreneceğiz.
7. Uganda Ulusal Camii
Ibadet Kapasitesi: 12.200
Yer: Kampala, Uganda
Mimari Tarz: İslam
Eskiden Kaddafi Ulusal Camii olarak bilinen bu güzel yapı, Uganda'daki
en büyük cami ve Uganda Müslüman Yüksek Konseyi'nin merkezi. Albay Muammer Kaddafi'nin, camiyi buradaki Müslüman nüfusa ve Uganda'ya hediye olarak yaptırdığı söyleniyor. Albay Kaddafi’nin ölümünden sonra caminin adı “
Uganda Ulusal Camii” olarak değiştirildi. Bu etkileyici cami hala, dua etmek istedikleri zaman serbestçe girebilecek olan Müslümanlar için değerli bir yer. Müslüman olmayanlar ise uygun alanlara kendilerene eşlik edecek rehberler ile birlikte girebiliyorlar.
Uganda Ulusal Camii'nin önemli özelliklerinden biri şaşırtıcı derecede yüksek minaresidir. Ziyaretçilerin tepeye ulaşması 304 adım tırmanmaları gerekiyor. Ancak nefes kesen bir manzara için buna değer.
6. II. Hasan Camii
Ibadet Kapasitesi: 90.000
Yer: Kazablanka, Fas
Mimari Tarz: İslam / Mağribi / Fas
Kısmen deniz üzerine inşa edilmiş olan
II. Hasan Camii yalnızca dini bir tapınak değil, aynı zamanda ziyaretçiler için kültürel bir mekan olarak da hizmet vermektedir. Bu camide Kuran Okulu, hamamlar, kütüphane ve müze bulunmaktadır. Ayrıca, yerel anlamda da oldukça önemli olan, dünyanın en yüksek minaresi bulunmaktadır. II. Hasan Camii'nin yapımında kullanılan malzemelerin neredeyse tamamı Fas'ta bulunuyordu. Yalnızca, Murano İtalya'dan ithal edilen beyaz granit sütunlar ve cam avizeler hariç.
II. Hasan Camii, “Allah'ın tahtının suya inşa edildiğini” belirten bir Kur'an ayetine hürmet etmenin bir yolu olarak Atlantik Okyanusu'ndaki geri kazanılmış topraklara bilinçli bir şekilde inşa edilmiştir.
5. Java Büyük Merkez Camii
Ibadet Kapasitesi: 100.000
Yer: Semarang, Endonezya
Mimari Stil: Cava / İslami / Yunan
Bu kutsal alanın belirgin mimarisi, kubbeli caminin ortasına dayanmış ve U şeklinde düzenlenmiş üç farklı bina ile onu eşsiz yapmakta. Bu görkemli binanın avlusunda, İman'ın altı şartını simgeleyen altı hidrolik şemsiye bulunmaktadır. Caminin sağ kanadı, 2.000 hacıya ev sahipliği yapma kapasitesine sahip etkileyici bir Kongre Salonu'dur. Sol kanatta bir kütüphane ve ofis olanakları var.
java Büyük Merkez Camii, aynı zamanda, hacıların arzu ettikleri takdirde gece kalmalarını sağlayacak bir konaklama imkanı da sunmakta.
Caminin merkezi çatı yapısı, geleneksel Java evlerinin mimarisinden ilham almıştır. Bu yapı, Tanrı'yı arayanlar için cennete çıkan merdivenleri sembolize etmektedir.
4. Peygamber Camii
Ibadet Kapasitesi: 1.000.000
Yer: Medine, Suudi Arabistan
Mimari Tarz: İslami / Osmanlı / Memlük
Resmen “El-Mescid-i Nabawi” olarak bilinen
Peygamber Camii, Hazreti Muhammed tarafından kurulmuş olduğu için onun ismi ile adlandırılmıştır. Muhammed aslen Medine'deki bu camiye çok yakın yaşadı ve 622 yılında Mekke'ye göç etti. Sonra geri döndü ve burada öldü. Daha belirgin olması açısından Hazreti Muhammed’in mezarı farklı, Yeşil Kubbe altında korunmaktadır. Bu cami aynı zamanda İslam tarihinde inşa edilecek üçüncü cami olarak öne çıkıyor. Aslen, birçok din öğrencisini ağırlayacak bir açık hava okulu olarak inşa edilmişti. Peygamber Camii’nin, Arap yarımadası Osmanlılar’ın himayesi altındayken elektrik kullanan ilk yer olduğu biliniyor.
3. El-Haram Camii
Ibadet Kapasitesi: 4.000.000
Yer: Mekke, Suudi Arabistan
Mimari Tarz: İslam
Görkemli
El-Haram Camii, Suudi Arabistan'ın en önemli ruhani alanlarından biri olarak hizmet veren Hac ve Umre bölgelerinden bir tanesi. Milyonlarca Müslüman hacı her yıl dini görevini yapmak için bu caminin avlusunda toplanıyor. Caminin diğer bilinen özellikleri arasında, avlunun merkezinde duran ve bir köşe taşı olarak hizmet veren Kara Taş ve İbrahim'in ayak izleri olduğuna inanılan bir kaya bulunmaktadır. Bu bölge, Müslüman olmayanların Mekke'ye veya camiye girmelerine izin verilmeyen, İslam inancına göre oldukça kutsal bir yerdir.
2. Sultan Qaboos Ulu Camii
Ibadet Kapasitesi: 20.000
Yer: Maskat, Umman
Mimari Tarz: Çağdaş İslam
Sultan Qaboos Ulu Camii, Umman'ın en büyük şehri ve başkenti Muskat'ta yer almaktadır. Bu çarpıcı yapı, 600.000 güzel Swarovski kristalinin ve 24 ayar altın kaplamanın bulunduğu erkeklerin ibadet salonunun merkezinde asılı parlayan, zarif bir avizeye sahiptir. Bu avize, dünyanın en büyük kristal avizelerinden biri olarak kabul edilir. Camide, çocukların yaşını sınırlayan ve giren herkesin kıyafet kodunu belirten yönetmeliklerle oluşturulan saygı dolu atmosfer özenle korunur. Etkileyici
Sultan Qaboos Ulu Camii'nin inşa edilmesi altı yıl sürdü, 2001'den başlayarak çeşitli lüks materyaller cami içinde kullanılaya başlandı. Erkeklerin namaz salonunu süsleyen ünlü avize ile birlikte, bu cami aynı zamanda dünyanın en büyük el yapımı Pers halılarından birine ev sahipliği yapıyor.
1. İmam Rıza Türbesi
Ibadet Kapasitesi: 1.500.000
Yeri: Mashhad, Iran
Mimari Tarz: İslam / İran
İmam Rıza Türbesi, bölgelere göre
dünyanın en büyük camisidir. İran'ın merkezinde dini bir yer olan bu güzel Türbe Kompleksi, Oniki Şiilerin sekizinci imamı olan İmam Rıza'nın mezarı etrafında inşa edildi. İslam Devrimi'nin bir sonucu olarak, bu önemli tarihi ve kültürel alan ek mahkemeler, bir kütüphane ve bir İslam üniversitesi ile genişletildi.
818 yılında, İmam Ali el Ridha, Abbasi Halifesi El-Ma'mun tarafından öldürüldü. El-Ma’mun babasının mezarı yanına gömüldü ve buraya “şehitlik yeri” anlamına gelen “Meşhed el Ridha” adı verildi. Meşhed el Ridha, Sünniler ve Şiiler için hac bölgesi oldu. Meşhed bugün İran'ın en büyük ikinci şehridir ve manevi başkenti olarak kabul edilir. Yazımızdan da anlaşılacağı üzere
dünyanın en büyük camisi nerede diyecek olursanız cevabı Mashhad, İran olacaktır.