Karadeniz Bölgesi’nin batı kesiminde yer alan muhteşem şehirlerimizden biri de Düzce. Bu içeriğimizde sizlerden gelen talepler üzerine
Düzce’de gezilecek yerler hakkında bilgileri derlemeye karar verdik. Ama öncesinde biliyorsunuz ki; kısa genel bilgilerimizi vermek adetimizdir.
Düzce'nin yerleşim yeri olarak tarihi, milattan önce 1400’lü yıllara kadar dayanmakta. Bölgede ilk kez hüküm süren medeniyet ise Hititler. Bölge Türk hakimiyetine girmeden hemen önce ise Bizanslılar tarafından idare ediliyormuş.
Osmanlı Döneminde Orhan Gazi emrindeki komutanlardan olan Konuralp tarafından 1323 yılında Türk himayesine dahil ediliyor. Konuralp ismi bölgede bu yüzdendir ki oldukça mühim.
1999 yılına kadar Bolu ilinin bir ilçesi olan Düzce, 1999 yılında yaşadığımız o elim depremden sonra çeşitli çalımalar başlatılarak il statüsüne kavuşuyor. Düzce günümüzde batıdan Adapazarı, güneyden Bolu, doğudan Zonguldak ve kuzeyden Karadeniz ile çevrili. Son nüfus sayımlarına göre de yaklaşık 360 bin insanımıza ev sahipliği yapıyor. Yeteri kadar genel bilgi verdiğimize göre hazırsanız biraz da
Düzce'nin en güzel mekanları hakkında bilgiler verelim.
Konuralp Müzesi
Konuralp Kasabası sınırları içerisinde yer alan müzede arkeolojik eserler sergilendiği gibi etnografik eserler de sergileniyor. Ayrıca kasabada Konuralp Antik Tiyatrosu da yer alıyor. Biz gezipedia.net ekibi olarak siz değerli okurlarımıza bir mekanı en iyi tanımanın ilk adımı olarak müze ziyaretlerini öneriyoruz ve bu yüzden de bu durağı ilk sırada paylaşıyoruz.
Melen Çayı
Cumayeri ilçesinde yer alan Melen Çayı Düzce'nin en meşhur mekanlarından biri. Rafting sporuna da elverişli bir debisi olan Melen Çayında çeşitli aktiviteler ve doğayla iç içe geçmiş harika mekanları mutlaka görmelisiniz bizce.
Aydınpınar Şelalesi
Şehir merkezine bağlı Aydınpınar Köyü sınırları içerisinde yer alan bu şelale el değmemiş doğasıyla muhteşem mekanların başında gelen bir durak. Ayrıca mekana ulaşana kadar göreceğiniz harika manzaralar da cabası.
Samandere Şelalesi
Şehir merkezine 26 kilometre mesafede yer alan
Samandere Şelalesi adını sınırları içerisinde bulunduğu Samandere Köyü’nden alıyor. Aynı zamanda da bir tabiat anıtı olarak kabul edilen muhteşem bir doğaya sahip olan bu mekan Düzce'nin en çok rağbet gören mekanlarından biri.
Aktaş Şelalesi
Akçakoca ilçesinin mekanları saymakla bitmez. İlçeye 11 kilometre mesafede yer alan ve Aktaş Köyü sınırlarına dahil olan bu gözde şelale yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülüyor. Şelale çevresinde yürüyüş parkurları ve muazzam manzaralar bulunuyor. Ömrünüzü uzatacak mekanlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.
Ceneviz Kalesi
Akçakoca ilçesinin muazzam bir coğrafya olduğunu belirtmiştik.
Ceneviz Kalesi de yine bu ilçemizde yer alıyor. İlçe merkezine 3 kilometre mesafede olan kalenin 1226 tarihinde inşa edildiği tahmin ediliyor. Günümüzde surlarının sadece bir kısmı, gözetleme kulesi ve su sarnıcı ayakta olan kalenin geri kalan kısmı tabiri caizse yok olmuş ama yine de görülmeye değer muhteşem bir mekan olduğunu belirtmek isteriz.
Fakıllı Mağarası
Akçakoca ilçesinde yer alan muazzam bir mekan da
Fakılı Mağarası. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan bu mekan yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda ve sadece 350 metrelik alanı ziyarete açık durumda. Mağaranın çevresi ise mesire alanı olarak kullanılıyor. Bir taşla iki kuş vurabileceğiniz bir durak diyebiliriz.
Çuhallı Plajı (Akçakoca)
Akçakoca ilçesinin ve de Düzce'nin en popüler plajlarından biri
Çuhallı Plajı. Plajın gayet geniş ve bir o kadar da uzun bir kumsalı bulunuyor. Burası hem tertemiz kumsalın hem de denizin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz bir Akçakoca mekanı.
Akçakoca Camii
Ülkenin en estetik mimariye sahip camilerinden biri olan
Akçakoca Camii de Akçakoca ilçesinde yer alıyor. İlçe merkezinde bulunan bu mekanı da Akçakoca’ya gitmişken görmemek olmaz bizce.
Dadalı Köyü
Akçakoca ilçesinden son bir mekan daha paylaşalım.
Dadalı Köyü. Ülkenin organik tarım açısından en yüksek istatistiklere sahip köyü. 200 yıl öncesindeymiş hissi uyandıran ahşap mimarili doğal dokulu evleri ve şirin sokakları gördükçe mest olacağınız bir mekan.
Güzeldere Şelalesi
Biraz da Gölyaka ilçesine doğru gidelim. İlçe merkezine 16 kilometre mesafede bulunan ve adını da buradaki köyden yani Güzeldere Köyü’nden alan muhteşem bir şelale daha.
Güzeldere Şelalesi 135 metre yüksekliğe sahip. Muazzam bir orman içerisinde dar bir vadide yer alan bu mekan da rotanızda muhakkak yer almalı.
Pürenli Yaylası
Gölyaka ilçesi sınırlarında yer alan ve ilçe merkezine 24 kilometre mesafede bulunan
Pürenli Yaylası, doğa harikası bir mekan. Renk renk çiçekleri ve yemyeşil ortamı ile ruhunuzu ısıtacak noktalardan biri.
Efteni Gölü
Gölyaka ilçesinin güzel mekanlarından biri de
Efteni Gölü. Aynı zamanda kuş cenneti olan bu doğal yaşam alanı Düzce merkezine sadece 14 kilometre mesafede bulunuyor. Kıyıdan gölün iç kesimlerine doğru uzanan uzun ve ahşap bir köprü bulunuyor ki bu köprü aracılığı ile gölü çok daya yakından keşfedebiliyorsunuz.
Toptepe
Gölyaka ilçesinin muhteşem mekanlarından bir diğeri ise
Toptepe. 150 den fazla basamak tırmanıp ulaştığınız bu mekandan tüm ili kuş bakışı seyredebiliyorsunuz. Yemyeşil bir tepe üzerine kondurulmuş bu seyir noktasını kesinlikle es geçmemelisiniz.
Kurugöl Kanyonu
Şehir merkezine çok yakın olan diğer bir doğa harikası ise
Kurugöl Kanyonu. Doğa severlerin en gözde mekanlarından biri olma özelliğine sahip olan kanyon dağ yürüyüşleri ve muazzam doğa manzaraları ile sizleri bekliyor.
Sarıkaya Mağarası
Yığılca ilçesi Sarıkaya Köyü yakınlarında bulunan Sarıkaya Mağarası çok eski zamanlardan beri bilinen ve o dönemlerde güvenlik amaçlı kullanılmış olan bir mağara. Bu yönü onu Düzce’de yer alan diğer mağaralardan ayıran en bariz özelliği diyebiliriz.
Düzce'nin Nesi Meşhur?
Fındık şehri diye bilinen Düzce, Karadeniz’e özgü olan fındığın oldukça üretildiği doğal bir alanıdır. Düzce’nin çayırlarında bulunan bir bitki olan
Kalçak Mancarı bitkisi de şehrin özel tatlarındandır. Un, yumurta ve tuzla yapılan bir başka tadı da
Çırakta Baba Kaygana yemeğidir. Fındık makarnası diye adlandırılan yörenin fındık yetiştirilmesinden esinlenen bir diğer yemektir. Yapımında hamurun fındık büyüklüğünde kesilmesi durumu adında etkili olmuştur denilebilmektedir.
Köy ekmeği başka bir tadı almayı sağlayıp doğallığı tam anlamıyla hissettiren başka bir lezzettir. Çerkez tavuğu adındaki yemek ise değişik bir usulde pişirilen tavuk çorbasıdır. Melen Çay’ından tutulan balıkların pişirilmesiyle isli balık yemeğini meydana getirirler.
Haluj ise yöreye özgü diğer bir tat olma özelliğine sahip ve sadece şehrin içerisinde bulunan özel malzemelerle daha bir güzel olabilecek tattır.
Bu tatları daha da arttırabilmek mümkündür. Türk mutfağının zenginliği bu yöresel lezzetlerin zenginliğinden gelmektedir. Düzce’ye giden kimseler kesinlikle bu tatların en az birini deneyip de evine dönmelidir.
Düzce Nerede? Düzce’ye Nasıl Gidilir?
Batı Karadeniz bölümünde yer alan Düzce’ye ulaşım oldukça rahat. Düzce’ye hem İstanbul karayolu hem de Ankara karayolu tercih edilerek kolayca ulaşabilirsiniz.
Sadece, Düzce'nin
Zonguldak'a 116,
Sakarya’ya 72,
Kocaeli’ye 129,
Ankara’ya 235,
İstanbul'a 220 ve
Bursa’ya 230 kilometre uzaklıkta olduğunu bilmeniz yeterli