Çöller, Dünya'nın toplamının beşte birini kaplar. Dünyanın en kurak, en sıcak ve hatta en soğuk yerleri çöllerdir. Çöller elverişsiz yerler gibi gözükse de, bazı bitkiler, hayvanlar ve hatta insanlar dünyanın en büyük çöllerini evi olarak adlandırılır. Ek olarak, çöller sadece kumdan oluşmaz, çöller kayalar, dağlar, vahalar, çalılar ve ağaçlarla doludur.
10. Büyük Havza Çölü
Büyük Havza Çölü, toplam 190.000 kilometrekare alanla
ABD'deki en büyük çöldür. Bu büyük Amerikan çölü, batıda Sierra Nevada dağ silsilesi ve doğuda Rocky Dağları, kuzeyde Columbia Platosu ve güneyde Mojave ve Sonoran çölleriyle çevrilidir.
Büyük Havza Çölü, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki toprakları korur ve Büyük Havza Ulusal Parkı'nı içerir. Sierra Nevada ve Cascade Dağları'nın gölgesi, sıcak ve kurak yazları ve soğuk karlı kışları olan Büyük Havza Çölü'ndeki havayı etkiler. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dört çölden farklı olarak (diğerleri Mohave, Chihuahuan ve Sonoran'dır), Büyük Havza Çölü ülkedeki
kar yağışı görülen tek soğuk çöldür.
9. Suriye Çölü
Suriye Çölü, güneydoğu Suriye'den Suudi Arabistan'ın kuzey bölgelerine, batı Irak ve kuzeydoğu Ürdün'e kadar uzanıyor. Suriye Çölü'nün doğal sınırları doğuda Fırat Nehri, batıda Orontes Vadisi ve güneyde Arap Yarımadası'nın çölleri ile oluşuyor. Suriye Çölü’nde, dünyanın en eski şehirlerinden bazıları bulunur ve çöl boyunca çoğunluğu içilmez olsa da çok sayıda vaha vardır. Şam ve Palmyra gibi bu şehirlerden bazıları UNESCO Dünya Mirası Alanları ve dünyadaki en önemli antik kültür merkezlerinden bazılarıdır.
Suriye Çölü, Suriye'nin yaklaşık % 58'ini oluşturmaktadır.
8. Chihuahuan Çölü
Chihuahuan Çölü, Kuzey Amerika'daki
en büyük çöl olup, kuzey Meksika'nın ve güneybatı ABD'nin bazı bölgelerine yayılmıştır. Yakındaki çöller Sonoran ve Mojave'nin aksine, Chihuahuan Çölü, özellikle yazın muson ayları boyunca yaklaşık 6 ila 20 meter arasında yağmur alır. Chihuahuan Çölü'nün bazı kısımları, Kuzey Amerika'daki en eski ve en zengin bitki merkezlerini de kapsar.
Chihuahuan Çölü, aynı zamanda dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan çok çeşitli amfibi, sürüngen ve balık içerir. Bu çöl, dünyadaki kaktüslerin yaklaşık dörtte birini içeren 3.500'den fazla bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.
7. Patagonya Çölü
Patagonya Çölü, Arjantin'in güney kısmını ve Şili'nin küçük bir kısmını kapsar. Bu Güney Amerika çölünde yaklaşık 673,000 kilometrekare yüzey alanı var. Patagonya Çölü'nün iki ana iklim bölgesi vardır. Biraz daha sıcak olan kuzey yarı kurak bölge ve yıl içinde kar yağacak kadar soğuk olan güney bölge. Ne yazık ki,
Patagonya Çölü, nesli tükenmekte olan birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Petrol çıkarımı ve hayvanların aşırı otlatması nedeniyle, bölgedeki daha verimli alanların bazıları kuru çöllere dönüşmüştür.
Patagonya Çölü Güney Amerika'nın en büyük çölüdür.
6. Kalahari Çölü
Bu listedeki diğer çöllerin çoğunun aksine,
Kalahari Çölü pek ıssız değildir ve diğer çöllerle kıyaslandığında bereketli topraklara sahiptir. Kalahari aslında gerçek bir çöl olamayacak kadar az miktarda yağmur alıyor. Kalahari hala kuru olsa da, çalılar, çimli topaklar ve yaprak döken ağaçlar da dahil olmak üzere çok fazla bitki örtüsü vardır. Ek olarak, pek çok hayvan fundalıklar, yaban mersini, antiloplar, sırtlanlar ve aslanlar dahil olmak üzere Kalahari Çölü'nün koşullarına uyum sağlamıştır. Kalahari'nin kumu suyu tutmakta daha başarıldır. Bu yüzden burada diğer bitkilerden daha fazla bitki ve hayvan hayatta kalabilir. Kalahari Çölü, dünyadaki en eski kültürlerden ve Afrika'daki en eski kabilelerden biri olarak kabul edilen San Bushmen'e ev sahipliği yapmaktadır.
5. Gobi Çölü
Gobi Çölü, dünyanın beşinci en büyük çölüdür ve kuzey / kuzeybatı Çin ve güney Moğolistan'ı kapsar. Gobi her iki ülke için önemli olsa da, bu Orta Asya çölü Moğol tarihine ve kültürüne olan bağlantısıyla daha iyi bilinmektedir. Moğol efsanesine göre
Gobi Çölü, bir Moğol komutanın Çin ordusundan kaçmak için sihir kullandığı zaman meydana geldi. En büyük paleontolojik keşiflerden bazıları,
dinozor yumurtalarının ilk keşfedildiği yer de dahil olmak üzere Gobi Çölü'nde yapılmıştır. Popüler inanışın aksine, Gobi Çölü gerçekten kumlu değil, çoğunlukla çıplak kaya ve dağlardan oluşuyor. Gobi ayrıca bakır, altın ve kömür yatakları gibi doğal kaynakları ile tanınır. Gobi Çölü, iklim değişikliği ve sürekli çölleşme nedeniyle hala büyümekte ve genişlemektedir.
4. Arap Çölü
Arap Çölü aslında Arap Yarımadası'na yayılan üç çölden (Rub’al Khali Çölü, Ad-Dhana Çölü ve An-Nafud Çölü) oluşmaktadır. Toplamda,
Arap Çölü yaklaşık 900.000 kilometrekaredir. Arap Çölü, deve örümceği, yağ kuyruklu akrep, kum kedisi ve Arap kobrası gibi bazı eşsiz türlere ev sahipliği yapar. Bu zor koşullara rağmen, insanlar iki milyon yıldan fazla bir süredir Arap Çölünde de yaşamışlardır. Rub’al-Hali'nin güneybatı bölgesinde neolitik eserler bulunmuştur. Arap Çölü, dünyanın en büyük kum çölüne ev sahipliği yapan Rub’al Khali, yani “Boş Bölge” anlamına geliyor.
3. Sahra Çölü
Sahra, Antarktika ve Kuzey Kutbu'ndaki kutup çöllerinin ardından
dünyanın en sıcak çölü ve en büyük üçüncü çölüdür. Sahra, Arapça “çöl” kelimesiyle isimlendirilmiştir. Sahra kutup çölleri kadar büyük olmasa da, yine de büyüktür ve 9.4 milyon kilometrekarelik alan kaplar. Bu çöl o kadar büyük ki Afrika kıtasının kuzeyini kapsıyor. Çöl, ikonik kum tepeleriyle tanınmasına rağmen, tepeler çölün tüm alanlarının sadece yüzde 15'ini kapsıyor. Bu kum tepeleri aslında hilal tepelerini, doğrusal kum tepelerini, enine kum tepelerini, yıldız kum tepelerini ve kubbe kum tepelerini de içeren farklı biçimlere sahiptir.
Sahra, birçok dağa ve dağlık alana ev sahipliği yapmakta olup en yüksek zirvesi, Çad'ın kuzeyindeki Tibesti Dağları'ndaki Emi Koussi volkanıdır. Burası 3.415 metre yüksekliğe sahiptir.
2. Arktik Kutup Çölü
Antarktika Çölü'nün hemen arkasında, yaklaşık 5.4 milyon kilometrekarelik bir alana sahip olan Arktik Kutup Çölü bulunmakta. Kuzey Kutup Çölü, Alaska, Kanada, Grönland, İzlanda, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya'nın bazı bölgelerine yayılmıştır. Antarktika gibi, Arktik Çöl de kurak, ıssız ve çok soğuk bir yer. Kuzey Kutbu'nun soğuk havası fazla neme sahip değildir, bu da sıcak bir çölde olduğu gibi Kuzey Kutbu çölünün de nadiren yağış alması anlamına gelir. Antarktika Çölü'nün aksine, Kuzey Kutbu'nda daha fazla bitki ve hayvan hayatta kalabilir. Arktik Çöl, çiçekli bitkiler, cüce çalılar, otlar, yosunlar ve likenler dahil olmak üzere yaklaşık 1.700 bitki türüne ev sahipliği yapar. Kuzey Kutup Çölü'nün yaklaşık yüzde 5'i bitkilerle kaplıdır.
1. Antartika Çölü
Antartika muhtemelen insanların çöllerden bahsederken düşündükleri son yer olsa da, en güneydeki kıta aslında
dünyanın en büyük çölüne ev sahipliği yapıyor. Antartika Çölü inanılmaz derecede geniş ve yaklaşık 5,5 milyon kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Çok soğuk olmasına rağmen, burası çok az yağış alır (yılda yaklaşık 50 milimetre) ve bu da onu çöl olarak nitelendirir. Tüm buzlara rağmen Antartika'da çok fazla yağmur ya da kar yağmaz. Ayrıca, yosun Antartika Çölü'nün aşırı soğuklarında hayatta kalabilen tek bitkidir. Antartika en soğuk, en rüzgarlı ve en kurak kıtadır ve dünya buzunun yüzde 90'ını içerir. Antartika Çölü, 15 milyon yıllık tahmini bir yaşa sahip olan
en eski çöllerden biridir.