Akdeniz Bölgesi'nde yer alan
Burdur kenti mazisi oldukça geçmişe kadar uzanmakta olan tarihi bir kent olarak dikkat çekiyor. Cilalı taş döneminden izler bulunan Burdur birçok medeniyete beşiklik yapmış ve o medeniyetlerin tarihi izlerini günümüzde size cömertçe sergileyebilir.
Tarihe Tanıklık Eden Kent Burdur
Birçok antik kentin de arkeolojik çalışmalarının yapılmış olduğu Burdur, Selçuklu döneminin ve Osmanlı zamanının da izlerini taşıyor. Böylece oldukça geçmiş bir zamana tanıklık ederek günümüze ulaşmış olan Burdur kentinde gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Makalemizin davamında dilerseniz Burdur gezilecek yerler listesini inceleyelim.
Ulu Cami
Burdur'da gezilecek yerler arasında ilk uğrayacağınız yer
Ulu Cami olmalı. Son derece doğal bir yapıya sahip olan mütevazı Cami güzel mimarisiyle beğeninizi kazanacak.
İncir Han
İncir Han da günümüze kadar ulaşmış olan muhteşem giriş kapısıyla dikkat çekmekte olan bir tarihi yapı. 1200'lü yıllarda inşa edilen
İncir Han Anadolu Selçuklu döneminin izlerini taşıyor. Özellikle Kemerli girişi, kitabeleri ve sütunlarıyla hala tarihçilerin ve arkeologların ilgisini çekiyor.
Susuz Kervansarayı
burdurda gezilecek yerler arasında yer alan birçok kervansaray da bulunuyor. Özellikle
Susuz Kervansarayı muhteşem duvarları giriş kapısı ve işçiliği ile çok güzel bir tarihi yapı olarak fotoğraf tutkunlarının da dikkatini çekiyor. 13. yüzyıldan kalan Kervansaray Susuz Köyünde yer alıyor.
Taş Oda
Eğer otantik yapılardan hoşlanıyorsanız mutlaka Pazar Mahallesinde bulunan
Taş Oda’ya uğrayın. 17 yüzyıl Osmanlı mimarisi olan taş oda taş bloklar üstünde yükselmekte olan ahşap sundurmaları ile birlikte harika bir tarihi yapı. Tam bir Osmanlı dönemi eseri olan taş oda müstesna bir doku olarak dikkat çekiyor.
Bakibey Konağı
Eğer güzel ve zarif olan yapılardan hoşlanıyorsanız Burdur'da yer alan
Bakibey Konağı da oldukça hoşunuza gidecek. Koca oda diye de adlandırılmakta olan Baki Bey Konağı iki kat olarak tescil edilmiş. Alt katı kerpiç üst katı ise yine ahşap dokuya ev sahipliği yapıyor. Özellikle çatı işlemeleri son derece zarif...
Mısırlılar Evi
Burdur'da yer alan tarihi evler arasındaki
Mısırlılar Evi de çift katlı yapısıyla ve beyaz badanalı duvarlarıyla dikkatinizi çekiyor. Ahşap İşlemenin en güzel örneklerinin sergilendiği bu evler özellikle fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri haline gelmiş durumda.
Burdur ve Birbirinden Güzel GölleriBurdur Gölü
Ancak Burdura uğradıysanız Burdur'da görülmesi gereken yerler arasında
Burdur Gölü de ilk sıralarda yer almalı. Türkiye'nin en büyük göllerinden birisi olan Burdur Gölü tektonik çöküntü ile oluşmuş ve kapalı bir havza özelliği taşıyor. Ayrıca Burdur Gölü birbirinden farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.
Salda Gölü
Yine Burdur'un tabii güzellikleri arasında yer alan
Salda Gölü de mutlaka gezilmeli. Özellikle göl çevresindeki doğal kumsallar ve orman dikkat çekiyor.
Salda Gölü hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için;
Salda Gölü Tanıtımı isimli konumuzu da ziyaret ediniz.
İnsuyu MağarasıBurdurda görülmesi gereken yerler arasında
İnsuyu Mağarası'na da özel bir zaman ayırmalısınız. 597 metre uzunluğundaki mağara güzel bir yürüyüş parkuruna da ev sahipliği yapıyor.
Burdur Antik Kentleri
Sagalassos Antik Kenti de antik Yunan'ın izlerini taşıyor. Yörenin antik kentleri arasında bulunan
Kremna Antik Kenti günümüze ulaşan kalıntıları ile beraber güzel bir coğrafyada bulunuyor.
Kbriya Antik Kenti ve
Burdur Arkeoloji Müzesi de yine tarih tutkunlarının uğrak yeri olan mekanlar arasında yer alıyor.
Burdur'un Zengin Akdeniz Mutfağı
Eğer Burdur’da bir tatil planlıyorsanız emin olun damak tadınız bayram edecek. Çünkü çok farklı lezzetleri bünyesinde barındırıyor. Özellikle
testi kebabı ve Burdur şiş mutlaka tadılmalı. Burdur'un neyi meşhur diye soruyorsanız
kabak helvası da oldukça bilinen lezzetler arasında yer alıyor.
Ayrıca ceviz helvası,
Burdur muhallebisi, Kömbe de yine Burdur'un önemli tatlarından bazıları. Gazel böreği Haşhaş helvası da Burdur'un özel tatları arasında yer alıyor.