Biri sizden
dünyanın en büyük adasını söylemenizi isterse, beyniniz hemen Avustralya diyebilir ve 2.941.517 kilometrekarelik şaşırtıcı alanını göz önünde bulundurduğunuzda biraz yanılabilirsiniz. Ancak, Avustralya tamamen su ile çevrili iken, teknik olarak bir kıta olarak sınıflandırılır. Bu nedenle, herhangi bir fikir edinmeden önce dünyanın altındaki bu kıtayı dünyadaki en büyük adalar listemizden diskalifiye edeceğiz.
Kuzeydeki donmuş tundralardan Güneydoğu Asya'nın sıcak, nemli yağmur ormanlarına kadar,
dünyanın en büyük adaları, doğal güzellikleri ile başınızı döndürecek.
Dünyanın en büyük 10 adası hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.
10. Ellesmere
Kanada, Nunavut'un Qikiqtaaluk Bölgesinde bulunan Kanada Arktik Takımadaları'nın bu üyesi Kanada’nın üçüncü büyük adası. Ayrıca Kraliçe Elizabeth Adaları'nın bir parçası olarak kabul edilir ve ucunda Kanada'nın en kuzey noktası olan Cape Columbia bulunur. Ellesmere Adası, büyük Arctic Cordillera'nın bir kısmı ve Nunavut'un çoğuna yayılan dağ sıralarının da dahil olduğu bir dizi etkileyici doğa harikasına sahiptir. Dağlar adanın büyük çoğunluğunu kapsıyor ve onu Kanada Arktik takımadaları içerisindeki en dağlık ada yapıyor.
9. Büyük Britanya
Büyük Britanya bir devlettir ve başkenti Londra’dır. Londra’da bulunan, Big Ben büyük bir İngiliz simgesi olarak tanıtıyor. Bu 315 metre yüksekliğindeki saat kulesi Westminster Sarayı'ndan yukarıya doğru uzanıyor ve karakteristik zili ile biliniyor. Big Ben, dünyanın en büyük dört yüzlü çalar saati olarak kabul edilir, ancak bazı büyük onarımlardan geçmek için ne yazık ki bir süre sessiz kaldı. En iyi ihtimalle onarımların 2021 yılına kadar süreceği tahmin ediliyor.
8. Victoria Adası
Bu güzel ada, Kanada Arktik Takımadalarının bir parçasıdır ve Kanada'daki en büyük ikinci ada olarak bilinir. Bu adanın adı çoğu kez Vancouver Adası'nın güney ucunda bulunan Kanada'nın başkenti Victoria ile karıştırılmaktadır. Ada Nunavut ve Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları arasındaki sınırda durmaktadır.
7. Honshu
Japonya takımadalarındaki en büyük ve en yoğun nüfuslu ada olan Honshu, Fuji Dağı ve başkent Tokyo da dahil olmak üzere çok sayıda muhteşem simgesel yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Fuji Dağı aslında 1707'den beri uykuda kalmış bir volkandır. Bu, uykuda kalmak için uzun bir süre gibi görünse de, halen aktif bir volkan olarak sınıflandırılmaktadır. Japonya'nın bu güzel sembolü çoğu Japon için kutsal sayılıyor ve kültürlerinin önemli bir parçası olarak hizmet ediyor.
6. Sumatra Adası
Petrol, kömür, altın ve gümüş Sumatra'yı Endonezya'nın en büyük para kazanan adası yapıyor. Kauçuk, kahve ve şeker kamışı da adada çok fazla yetişiyor ve ihracatta büyük rol oynuyor. Hurma yağı gibi endüstriler, kesinlikle kârlı olsa da, sürdürülebilir değil. Adada bulunan görkemli bazı alanlar çevreciler tarafından sürekli olarak korunma altında tutuluyor.
Sumatra’nın güneybatı kıyı şeridinde 34 volkan bulunmakta. Halen yanardağların en aktiflerinden biri olan Sinabung Dağı, büyük kül bulutlarının yağmasına sebep oluyor. Volkan kısa bir süre önce, 2018 yılının Şubat ayında, herhangi bir bilinen insan ölümüne neden olmadan, etkileyici bir şekilde uzun süreli bir patlama gerçekleştirdi. Püskürme sonucu ekosisteme zarar verdiği de kaçınılmaz bir sonuç olarak herkes tarafından biliniyor.
5. Baffin Adası
Kanada'nın Nunavut bölgesinde bulunan bu güzel ada, Hudson Boğazı'nın hemen kuzeyinde yer almaktadır. Nüfusun büyük çoğunluğu, yüzyıllardır adada yaşayan Inuit'lerden oluşuyor. Baffin Adası'nın viking seferleri sırasında ziyaret edildiği düşünülüyor ve viking sagalarının vatanlarından bir tanesi olabilir.
Baffin Adası, Kanada'daki en büyük demir cevheri yataklarından birine sahipken, burada yaşayan insanlar ekonomik ve çevresel endişeler ile mücadele ediyor. İnsanların toprağa müdahalesi, hem doğrudan hem de dolaylı olarak iklim değişikliği yoluyla, adadaki bazı doğal vahşi yaşamı tehdit ediyor. Örneğin, Caribou sürülerinin nüfusunda düşüş görülmekte ve yerel halk için bu büyhük bir endişe kaynağı.
4. Madagaskar Adası
Madagaskar'da bulunan büyüleyici vahşi yaşam türlerinin çoğu dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmuyor. Bu da Fossa, Aye-Aye ve Red-Ruffed gibi türleri görmek için adaya özel bir gezi yapmanız gerekeceği anlamına geliyor.
Madagaskar halkı, her beş ila yedi yılda bir “Famidihana” veya “Kemikleri Tornalama” olarak adlandırılan bir ayin düzenliyor. Bu tören sırasında ölen aile bireylerinin kalıntıları, yaşayan akrabalarıyla bir kez daha buluşturulmak için mezarlardan çıkarılıyor. İnsanlar ölen akrabalarının vücutları tamamen çürüyene kadar gerçek anlamda ölmediklerine inanıyorlar, bu yüzden vücudu periyodik olarak taze giysilerle yeniden giydirerek onlara yiyecek hediye ediyorlar. Turistlerin de bazen bu ritüellere şahit olmalarına izin veriliyor.
3. Borneo
Asya'daki
en büyük ada olan Borneo, Endonezya, Malezya ve Brunei arasında bölgesel olarak bölünmüş durumda. Malezya'nın en yüksek dağı ve Güneydoğu Asya'nın en yüksek üçüncü zirvesi olan Kinabalu Dağı bu adada bulunuyor.
Borneo’nun yoğun yağışları, topraklarında dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia arnoldii de dahil olmak üzere şaşırtıcı çeşitlilikte bitkiler üretmesini sağlar. Rafflesia arnoldii, kendisini dölleyen carrion sineklerini çekmek için çürüyen et gibi bir pis koku salgıladığından dolayı “Yamyam Çiçek” adıyla da bilinir.
2. Yeni Gine
Avustralya’nın kuzeyinde bulunan bu büyük ada, sadece kendi başına önemli bir ada değil. Aynı zamanda dünyanın en büyük takımadaları olan Malay Takımadaları'nın da bir parçası olarak kabul edilir. Yeni Gine adası aslında iki bölüme ayrılmıştır. Batı Papua ve Endonezya toprakları olan Doğu Papua eyaleti bulunmaktadır. Papua Yeni Gine doğuda bağımsız bir ülke olarak varlığını sürdürüyor.
Arazinin denizle buluştuğu etkileyici yerlerden biri de Papua Yeni Gine'nin başkenti Port Moresby'dir. Ziyaret edilmesinin tehlikeli olmasıyla ün kazanmış olsa da, bazı insanların korktuğu kadar kötü değildir. Botanik bahçeleri ve nefes kesici dalış bölgeleri gibi ilgi çekici yerleriyle birçokları ziyaret etmenin riske değer olduğunu düşünmekte.
1. Greenland
Grönland ya da Greenland
dünyanın en büyük adasıdır. Bu devasa adanın büyük çoğunluğu buz ve karla kaplıdır. Bu da % 85’lik bir orana denk gelir. Çok şiddetli kar yağışı turistlerin seyahat etmesini zorlaştırır. Grönland'da yol yoktur ve seyahatlerin çoğu köpek yavrularının çektiği kızaklar, botlar, kar araçları ya da uçaklarla yapılır.
Dünyanın en büyük adası hangisidir? Sorusuna da cevap verdiğimize göre makalemizi burada sonlandırabiliriz.