Doğu Anadolu Bölgemizin önemli şehirlerinden biri de
Ağrı’dır. Bu ilimiz ismini, sınırları içerisinde bulunan, 5 bin 165 metre yüksekliğe sahip ve pek çok efsaneye konu olan, meşhur Ağrı Dağı’ndan almakta.
Ağrı aslında ‘’İnsanlığın yeniden doğduğu yer’’ desek yanlış olmaz. Ne demek istediğimizi yazımızın ilgili kısmına geldiğinizde anlayacağınızdan eminiz ama, şimdilik tespit edilebilmiş tarihlerle konumuza devam edelim.
Bu ilimiz, ülkemiz için sadece bir şehir olmakla kalmıyor. Yaklaşık 1000 yıl önce Anadolu’ya ilk ayak bastığımız, yani tarihteki Anadolu sayfalarını yazmaya başladığımız ilk göz ağrılarımızdan biri.
Ağrı Tarihi
Milattan öncesi ile birlikte neredeyse 5000 yıldır yerleşik hayatlara kucak açan, ayrıca Hititler, Hurriler, Urartular, Kimmerler, Medler, Asurlular ve Persler gibi köklü uygarlıklar için de her zaman çekici bir bölge olan bu güzel şehir, şu anda yaklaşık 550 binlik bir nüfusa ev sahipliği yapıyor.
Ağrı denilince es geçilmemesi gereken özet bilgiler bunlar. Asıl konumuz ise; tarihimizin en eski sayfalarından biri olan bu şehirde, yani
Ağrı gezilecek yerler nereler? sorusunu sizler için cevaplamak. Merak etmeyin. Yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda bu konu hakkında hayli bilgi sahibi olacaksınız.
Meya (Günbuldü) Mağarası
Mağara, Ağrı'nın ilçelerinden biri olan Diyadin’de, Meya Köyü’nde bulunmakta. Meya Mağarası öyle doğal sıradan mağaralardan da değil. Eski dönemlerde yaşayan insanlar tarafından kayalarla oyulmuş ve yerleşim yeri olarak kullanılmış bir mağara. Öyle ki; bazı odalarının kapı ve pencere önlerinde balkonları dahi bulunuyor. İçeride değişik inançlara hitap eden tapınak ve ibadethane izleri de görmeniz mümkün.
Buz Mağarası
Malumunuz iki tane Ağrı Dağı bulunuyor. Biri hepimizin bildiği meşhur Ağrı Dağı. Diğeri ise Küçük Ağrı Dağı olarak adlandırılıyor. Buz Mağarası ise Küçük Ağrı Dağı eteklerinde yer alan Hallaç Köyü’ne yaklaşık olarak 3 Km mesafede bulunuyor.
Urartu (Doğubayazıt) Kalesi
Doğubayazıt ilçesinin 5 Km kadar doğusunda Eski Beyazıt olarak adlandırılan bölgenin yakınlarında Belleburç isimli mevkide yer alıyor. Urartuların M.Ö. 800’lü yıllarda var oldukları biliniyor ama kalenin o zaman mı yoksa daha yakın tarihlerde mi yapıldığı sorusu henüz cevaplanabilmiş değil. Yine de kale içerisinde hala Urartu mezarlarını ve Antik Çağ dönemlerinden kalan mimari izleri görmeniz mümkün.
İshak Paşa Sarayı
Yine Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve 1784 yılında yapımı tamamlanan bu mekan, aslında saraydan ziyade bir külliyedir. Son dönem yapılan saraylar arasında ise Topkapı Sarayımızdan sonraki en ünlü ve en büyük sarayımızdır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olan İshak Paşa Sarayı ile ilgili olarak, doğru mudur bilinmez ama Ağrı’ya yolu düşüp de ziyaret etmeden dönenlerin Ağrı’ya tekrar yolu düşeceği söylenir.
Hamur Kümbeti
Ağrı'nın Hamur ilçesinde bulunan ve ilginç bir mimariye sahip olan bu türbe mezarlığın tam ortasına konuşlandırılmış durumda. Ayrıca Osmanlı'nın mimaride ne denli çığır açtığını hatırlatan türden bir yapıya sahip. Sade bir görünümü olan külliyenin taşları ise İshak Paşa Sarayı’nda kullanılanlarla aynı. Külliyenin bizlere vermekte olduğu mesajı ise bizden değil, Hamur’un yerlilerinden duymanızı isteriz.
Eski Bayazıt Camii
Doğubayazıt ilçesinde bulunan bu cami, 1510’lu yıllarda Birinci Selim döneminde kesme taşlardan yapılan bir cami. Doğubayazıt Kalesi’nin hemen yanına, dik bir yamaca konuşlandırılan caminin manzarası da oldukça güzel. Onu aynı döneme ait diğer camilerden ayıran özelliği ise merkezi kubbesi ve kare biçimindeki dış mimarisi.
Meteor Çukuru
Dünyada en büyük olan ikinci meteor çukuru Ağrı’da yer alır. Bu eşsiz doğal oluşum Ağrı’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında olmalıdır.
Nuh’un Gemisi
Doğubayazıt ilçesinde halk arasında Cudi Dağı olarak bilinen bölgede ilk olarak 1983 yılında bazı kalıntılar bulundu ve bu kalıntıların bir gemiye ait olduğu ileri sürüldü. İşte ilk kez o zamanlar ortaya atılan Nuh’un Gemisi ile ilgili iddialar yıllar sürecek bir çalışmaya kapı araladı ve Belgesel yapımcısı Cem Sertesen öncülüğünde 23 yıldır yapılan çalışmalar 19 Nisan 2018 tarihinde resmiyete kavuştu. Aynı bölgede haftalarca süren çalışmaların ardından yer altı radar görüntülemeleriyle ortaya çıkan sonuç, gemi gövdesinin ve kalıntıların Nuh’un Gemisi’ne ait olduğu yönünde.
Şimdilerde ise konu ile ilgili olarak dünya genelinde yankı yapacak bir belgesel hazırlığına girildiği söyleniyor. Ağrı’da gezebileceğiniz pek çok mekan mevcut fakat Nuh’un Gemisi gezebileceğiniz en ilginç mekan diyebiliriz. Ne dersiniz? Sizce de görülmeye değmez mi?
Ağrı'nın Neyi Meşhur?
Ağrı’da bu kadar yeri gezdiğinizde elbette ki acıkacaksınız. O yüzden biraz da Ağrı’nın yöresel lezzetleri neler gelin bunları inceleyelim.
Ağrı mutfağının en meşhur üyesi abdigor köftesi. Bu yemeği tatmadan kesinlikle dönmeyin deriz. Ağzınıza layık bir diğer yöresel lezzet ise goşteberg et. Yine et yemeği olan selekeli (sac kavurma) de tatmanızı önerdiğimiz lezzetlerden. Arap aşı çorbası, yöresel alabalık, haşıl, hengel, kuymak, beyaz bal ve kete de diğer meşhur lezzetlerden.
Ağrı Nerede? Ağrı’ya Nasıl Gidilir?
Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Ağrı’ya karayolu ve hava yolu ile gidebilirsiniz. Karayolunu tercih ederseniz Erzurum, Muş ve Van güzergahlarını kullanabilirsiniz.
Hava yolunu tercih edecek olursanız da özellikle Ankara ve İstanbul’dan günlük karşılıklı seferlerin bulunduğunu bilmenizi isteriz diyerek
Ağrı nerede sorusunu da cevap verdiğimize göre yazımızı burada bitirebiliriz.