Erfelek Şelalesi Tanıtımı
Sinop Erfelek Şelaleleri 1997 yılında yapılmaya başlanmıştır.
Erfelek Şelalesi’nde 28 adet şelale bulunmaktadır. Şelalenin özelliklerinden biri de basamak halinde olmasıdır. Bunun yanı sıra bölgeye gelen kişiler çeşitli bitki ve hayvan türleri ile karşılaşmaktadır.
Erfelek Şelaleleri Giriş Ücreti
Girişte alınan ücret araçlar için 8 ile 9 TL’dir. Bu ücret dışında kamp yapmak istemeyen kişiler içeride herhangi bir ücret ödememektedir. Kamp yapmak isteyen kişilerin ise bunun için 5 TL ödemeleri gerekmektedir.
Ziyaret Saatleri
Şelaleye giriş saati 09.00 ile 19.00’dır. Ziyaretçiler bu saatlerde bölgeye gelip vakit geçirebilmektedir.
Aktiviteler
Aşağıda
bölgede yapılacak etkinlikler bulunmaktadır. Bu etkinlikler şu şekildedir:
- Yürüyüş: Şelaleye gelen kişiler güzel bir manzara eşliğinde yürüyüş ya da koşu yapma imkanına sahiptir.
- Kamp: Kamp severler buraya gelerek eşsiz bir macera deneyimini gerçekleştirebilmektedir. Özellikle gece çevrede yer alan hayvanlar konusunda dikkatli olunması adına gerekli önlemler alınmalıdır.
- Diğer Doğa Sporları: Şelalenin etrafında insanlar tenis, voleybol vb. gibi birçok açık hava sporlarını yapabilmektedir. Bunun yanı sıra rahatlamak ve huzur bulmak isteyen kişiler açık havada yoga ve meditasyon da yapabilme seçeneklerine sahiptir.
Konaklanacak Yerler
Erfelek Tatlıca Şelalesi’ne gelecek kişilerin
kalacakları yerler şunlardır:
- Saymoz Hotel
- Sinop Mola Otel
- Sinop Antik Hotel
- Otel Tersane
- Nokta Pansiyon
- Yavuzlar Otel
- Perice Konak
- Denizci Hotel
- Hotel Güleryüzler
- Beyaz Otel Gerze
- Beyaz Ev
- Sinopark Otel
- Geruze Hotel
- Yaşar Apart
- Harbour Hotel
Erfelek Şelaleleri’ne gelen ziyaretçiler yukarıda yer alan otellerden rezervasyon yaptırabilmektedir. Gelen kişiler odalarda konforlu ve güvenli bir şekilde kalabilmektedir.
Yenmesi Gerekenler
Bölgeye gelen kişilerin tadabilecekleri yemekler aşağıda verilmektedir:
- Sinop Mantısı: Hamurun yapılmasında yumurta, tuz ve su kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra mantının iç malzemeleri kıyma, tuz, soğan ve karabiberdir. Özellikle değişik bir tat arayan kişilerin bölgede yer alan restoranlarda bu yemeği yemeleri tavsiye edilmektedir.
- Mısır Çorbası: Yemeğin yapımında mısır, barbunya, kemikli kuzu eti, domates salçası, katı yağ ve soğan kullanılmaktadır. Birçok restoranda kolay bir şekilde
bulunabilmektedir. Özellikle yemeklerden önce iyi bir başlangıç olarak tavsiye edilmektedir.
- Nokul: Ara öğün ya da kahvaltı öğünü olarak tüketilebilmektedir. Yapımında kıyma, üzüm, ceviz ya da ıspanak kullanılmaktadır.
- Sirkeli Pırasa: Sebze severlerin tadına bakması gereken bu yemek çeşidi sirke ile birlikte servis edilmektedir.
- Katlama: Katlama ismini yapım aşamasından almaktadır. Bölgede atıştırmalık ya da kahvaltılık bir şeyler arayan kişilerin tadına bakmadan gitmemeleri tavsiye edilmektedir.
- Islama: Sinop’un en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Tavuk etiyle yapıldığı için özellikle tavuk severler için eşsiz bir tat haline gelmiştir. Şelale yakınlarında bulunan restoranlarda yenilmeden gidilmemesi tavsiye edilen yemekler arasındadır.
- Sinop Usulü “Prenses”: Krema, çikolata, fındık ve fıstık ile yapılan bu tatlı çeşidi tatlı düşkünler için vazgeçilmez olmaktadır. Bölgede yer alan pastanelerde bulunabilinmektedir.
- Palamut Pilaki: Et ve tavuk dışında kendine yeni tatlar arayan kişiler için Palamut Pilaki değişik bir alternatif olmaktadır. Yemeğin lezzetli olmasını sağlayan unsur seçilen palamutların taze olmasıdır.
- Mısır Pastası: Mısır pastası yapımında mısır unu, tereyağı ve yumurta kullanılmaktadır. Özellikle yöresel yemeklerin bulunduğu restoranlarda mısır pastası bulunabilinmektedir.
- Keşkek: Keşkek mısır, fasulye, soğan, tereyağı ve salçadan yapılmaktadır. Diğer birçok bölgede bulunsa da Sinop ilinin meşhur yemekleri arasında yer almaktadır.
Şelaleye Gelen Kişilerin Gezebileceği Yerler
Sinop'a gelen kişilerin gezebileceği diğer yerler aşağıda yer almaktadır. Bu yerler şunlardır:
- Sinop Kalesi
- Sinop Etnografya Müzesi
- Sinop Tarihi Cezaevi
- Boyabat Kalesi
- Balatlar Kilisesi
- İnaltı Mağarası
- Hamsilos Koyu
- Karakum Plajı
- İnceburun Deniz Feneri
Erfelek Şelalesi Nerede?
Şelaleye gitmek isteyen kişiler otogardan Erfelek minibüsleri ile birlikte şelaleye gidebilmektedir. Özel aracı ile gitmek isteyen kişiler de ilk olarak Erfelek ilçesine gelerek burada yer alan tabelaları takip ederek
Erfelek Şelalesi’ne varabilmektedir. Daha detaylı yol bilgisine ulaşabilmek için “Google Haritalar” uygulaması indirilerek yol durumuna ve yol tarifine kolay bir şekilde bakılabilinmektedir.