Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Antalya » Çıralı'da Gezilecek Yerler

Çıralı'da Gezilecek Yerler


Çıralı'da gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Antalya Çıralı hakkında bilgi bulabilir, Çıralı tarihi ve Kemer Çıralı nerede ile ilgili tüm soruların cevabını öğrenebilirsiniz.

Çıralı gezilecek yerler
Sessizlik, sukünet, huzur ve alabildiğine yeşilliklerin bulunduğu yer Çıralı’dadır. Modern yapılaşmaların beraberinde getirdiği çirkinliklerden uzakta, sırtını dayadığı yemyeşil dağların eteğinde yeşil ve mavinin buluştuğu Akdeniz’in gizli kalan bir yeridir. Antalya Çıralı Kemer ilçesine bağlı Ulupınar köyünün deniz kenarındaki bir uzantısıdır. Burada muhteşem butik oteller, temiz ve duru bir sahil var.


Büyük şehirlerden kaçıp gelen insanlar her sene burada sakin bir hafta geçirmektedirler. Ayrıca sessizliğinin yanı sıra küçük eğlence mekanları, oteller, restoranlar da yeteri kadar mevcuttur. Burada caretta caretta kaplumbağalarının yumurtladığı nefis sahil şeridinin hemen yanında narenciye bahçelerinden gelen egzotik bir koku vardır. Çıralı nerede? Çıralı Antalya'nın Kemer ilçesindedir. Kemer Çıralı olarak geçmektedir.

Çıralı Tarihi

Çıralı aynı zamanda bünyesinde bulunan Olimpos ismi ile de anılmaktadır. Çıralı tarihi Helenistik döneme tekabül etmektedir. Milattan önce 300‘lerde kurulmaya başlamıştır bu şehir. Eski Yunan dilinde Ulu Dağ manasındadır. Burada en çok bilinen Olimpos ismi dünya üzerindeki birçok dağa ve tepeye verilmiştir. Tarihsel olarak Büyük İskender’in fetihlere başladığı ilk yıllarda buraya yakın liman kenti olan Phaselis’te kış ayını geçirdiği bilinmektedir.

Roma İmparatorluğunun Hristiyanlık dinini kabul ettiği devirde piskoposa ev sahibeliği yapan Çıralı Milattan önce 1. Yüzyıl’dan başlayarak korsanların saldırılarına maruz kalması sebebiyle ehemmiyetini yitirmiştir. 11. ve 12. Yüzyıl’larda Cenevizliler, Venedikliler, Rodos Şövalyeleri tarafından tekrar yapılmış, Haçlı Seferleri sırasında ticaret limanı işlevi görmüştür.

Çıralı'da Gezilecek Tarihi Yerler


  • Olimpos Antik Kenti

Arada dağlar bulunduğundan Olimpos ve Çıralı’nın sadece sahilden bağlantısı bulunmaktadır. Aslında Olimpos’un bir kısmı Kumluca ilçesi sınırları içerisindedir. Sahilden Olimpos plajını kullanmak ücretsizdir. Olimpos Antik kenti ise ücretlidir. Yanınızda müze kartınız varsa ücretsiz gezebilirsiniz. Çıralı tarihi yerler, Çıralı gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Çıralı’dan 5-10 dakika yürüyerek Olimpos Plajı ve Olimpos Antik Kenti’ne varabiliyorsunuz. Olimpos’un günümüzde ayakta kalan yapısı bir tapınağa ait olan kapıdan ibaret. Bunun dışındaki arkeolojik kalıntılar ne yazık ki iyi durumda değil. Tarihi dönemlerden kalma köprü, iskele, minik Roma tiyatrosu, mezar anıtları kısmen görülmektedir. Burada iki adet eski kale vardır.
Olimpos hakkında tüm detaylar için Olimpos Gezilecek Yerler listemizi inceleyiniz.
  • Yanartaş

Çıralı’da bulunan ve tarihi ve hem de doğal sayılabilecek yer olan Yanartaş’ı görmeden olmaz. Kalkerli kayaların ve serpatin arazinin buluştuğu bölümlerde sismik sarsıntılar sonucu oluşan çatlaklardan sızan yanıcı gaz ile ünlüdür. Buradaki kayalardan sızan gazın o dönemlerde tutuşmasıyla Antik Çağ’lardan bu yana hiç sönmediğine inanılır. Buradaki alevlerin mitolojik bir öyküyle bağlantılı olduğu bilinmektedir. Bu yeri özellikle geceleri görmelisiniz. Yanartaş’a Çıralı merkezden yaklaşık olarak yarım saatlik bir tırmanışla gidilebiliyor. Gece gidecekseniz yanınızda sağlam bir fener bulundurmalısınız.

  • Phaselis

Antalya Çıralı sınırlarında bulunan bu tarihi yer Phaselis Antik Kenti olarak geçmektedir. Bu antik kent çok zengin tarihi geçmişe sahiptir. Kentin M.Ö. 690 yılında Lokios tarafından kurulduğu bilinmektedir. Buradaki tarihi kalıntılar Roma döneminden kalmıştır. Bu kalıntılar arasında liman, kale duvarları, Zeus Mabedi, Kral Antonius Caravella yolu, sıralı tiyatro mevcuttur.
Phaselis Antik Kenti hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Çıralı’da Gezilecek Doğal Yerler


  • Ulupınar

Phaselis antik kentinden sonra ulu çınarların altında debisi yüksek suların bulunduğu nehir kıyısında güzel bir mola yeridir. Çok coşkun bir ırmağın hayat verdiği Ulupınar, alabalık bulunan restoranları ile ünlüdür.

  • Likya Yolu ve Yürüyüş Alanları

Çıralı gezilecek yerler arasında en önemlilerinden biri de Likya yoludur. Bu yol Fethiye’den başlayıp Antalya’da noktalanan ve Teke Yarımadasındaki patikaları kapsayan bir yoldur. 509 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun on yürüyüş rotası arasındadır. Yaz aylarında zor olsa da ilkbahar veya sonbaharda yolunuz düşerse yolun Çıralı’daki kısmını yürüyebilirsiniz. Buradaki bölümü yaklaşık 19 kilometredir. Buradaki rotada harika manzarada vardır.

  • Sazak Koyu

Çıralı tekne turlarının rotasında bulunan nefis koy doğal havuz görünümündedir. Burada kamp da yapabilirsiniz. 25 metre su altı görüş mesafesi olan denizin ne kadar berrak olduğunu görebilirsiniz. Buraya balayı koyu ismi de verilmiştir. Araç yolu bozuk ve eski olduğu için altı yüksek jeep tarzı araçlar kullanılması daha uygun olacaktır.

  • Adrasan

Çıralı’da gezilecek yerler arasında bulunan ve güzel kumsallardan birine sahip olan Adrasan, Musa Dağı’nın eteklerindedir. Yemyeşil ve masmavi denizin bir arada bulunduğu benzersiz güzellikteki bir yerdir.
Adrasan Hakkında ayrıntılı bilgi için Adrasan Tanıtımı konumuzu da inceleyiniz.
  • Ceneviz Koyu

Akdeniz’in en temiz koylarındandır. Çıralı’da tatil yapan insanların en uğrak yerlerindendir. Tertemiz suyuyla unutulmaz bir yüzme deneyimi sunmaktadır. Geceleri de güzel bir manzarası vardır. Bu koya sadece tekneler ile denizden ulaşım vardır.

Çıralı Festivalleri

Nisan ayında Çıralı Kamp Festivali yapılmaktadır. Haziran ayında Çıralı Deniz Kaplumbağası festivali, temmuz ayında Çıralı Yanartaş ateş festivali yapılmaktadır.

Çıralı Müzeleri


Olimpos Antik Kenti bir müze niteliğinde olup, müze kartı ile gezilebilmektedir.

Çıralı Nerede? Nasıl Gidilir?

Çıralı Antalya kent merkezine 84 kilometre uzaklıktadır. Kemer’den 28 kilometre uzaklıktadır. Çıralı’ya gitmek için Antalya şehir merkezine gelmeniz gerekiyor. Özel aracınız ile Kemer yönüne doğru giderek Çıralı sapağına girmeniz gerekmektedir. Bu sapaktan itibaren 7 kilometre yolunuz kalıyor. Kemer otogardan dolmuşlara binerek de Çıralı’ya gidebilirsiniz.

Sizler için Antalya Çıralı hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Çıralı'da ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak Çıralı gezilecek yerler listesini yazarak; Kemer Çıralı nerede ve Çıralı'ya nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.



admin / 12.09.2019 / 0 / 3 718

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Düden Şelalesi Tanıtımı

Düden Şelalesi Tanıtımı

Düden Şelalesi isimli bu yazımızda; Antalya Düden Şelalesi hakkında bilgi
Antalya Tekirova Tanıtımı

Antalya Tekirova Tanıtımı

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı olan Tekirova, tarihi ve doğal güzellikleriyle
Adrasan’da Gezilecek Yerler

Adrasan’da Gezilecek Yerler

Adrasan, Çavuşköy adıyla da bilinir. Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı
Kalkan'da Gezilecek Yerler

Kalkan'da Gezilecek Yerler

Kalkan, en sıcak günlerde bile insanı boğmayan havası ve adeta denize akan
Demre’de Gezilecek Yerler

Demre’de Gezilecek Yerler

Demre, Antalya'nın turistik şehirlerinden bir tanesidir. Köklü bir tarihe sahip
Finike’de Gezilecek Yerler

Finike’de Gezilecek Yerler

Finike Antalya'nın kıyı kesimlerinde yer alan turistik bir ilçedir. Kuzeyinde
Olimpos'ta Gezilecek Yerler

Olimpos'ta Gezilecek Yerler

Olimpos Akdeniz’in dünyaca ünlü alternatif tatil merkezi. Antik kalıntıları,
Antalya Çadır Kamp Yerleri

Antalya Çadır Kamp Yerleri

Kamp yapmak deniz kenarı ve orman kampı yapmak üzere iki ayrılmakta. Bu iki
Antalya Kemerde Gezilecek Yerler

Antalya Kemerde Gezilecek Yerler

Antalya Kemer’de birbirinden güzel doğal güzellikler bulunmaktadır ve bu
Antalya'da Gezilecek Yerler

Antalya'da Gezilecek Yerler

Antalya'da gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Antalya nüfusu, Antalya
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up