Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Tokat » Niksar'da Gezilecek Yerler

Niksar'da Gezilecek Yerler


Niksar gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Tokat Niksar hakkında bilgi bulabilir, Niksar tarihi ve Niksar nerede ile ilgili tüm soruların cevabını öğrenebilirsiniz.

Niksar gezilecek yerler
Kelkit Vadisi’nde kurulu, aynı zamanda Niksar Kalesinin eteklerinde kurulmuş ilçe, bereketli toprakları, muhteşem yeşille kaplanmış görüntüleri, binlerce yıla uzanan tarihinde çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış olmasının birikimiyle mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Niksar’da gezilecek yerler arasında farklı kültürlerin yaşadığı dönemlere ait izler bırakmış olması nedeniyle çok fazla seçeneğe sahiptir.

İlçenin coğrafi konumu, Anadolu’dan Karadeniz'e geçiş için bir köprü oluşturur. İpek Yolunun denize yani Karadeniz'e ulaşması için önemli bir kavşak olan Niksar, ticaret yolunun üzerinde önemli bir noktadır. Bu durum bölgenin bereketli yapısının çok erken keşfedilmesine de sebep olmuş ve yerleşim çok erken tarihlerde başlamıştır. Böylesi önemli bir coğrafi konuma sahip olması, elbette aynı zamanda askeri açıdan da hakim olunması önemli bir bölge haline gelmesine neden olmuştur. Anadolu'nun merkezi bir noktasında ve kavşak konumunda bulunması, çeşitli medeniyetler için de askeri bir üs olmasına neden olmuştur. Tüm bu özellikleri günümüzde Niksar’da gezilecek yerler listesini de haliyle uzatıyor.

Niksar'ın özellikle Ayvaz suyu nedeniyle Türkiye genelinde bilinirliğini arttırması, çoğu zaman Tokat’tan daha öne çıkan bir isme sahip olması, Niksar nereye bağlı? Sorusunun da sıkça sorulmasına neden oluyor.

Niksar Tarihi


Coğrafi olarak önemli konumu, su kaynaklarının fazlalığı, bereketli ve verimli toprakları gibi etkenler, Niksar'ın erkenden fark edilmiş yerleşim birimlerinden biri olmasına neden olmuştur. En son elde edilen buluntularla, Niksar’da yerleşimin Milattan Önce 5500 yılına uzandığı tespit edilmiştir. Binlerce yıl boyunca, Hitit, Frig, Med, Pers, Pontus, Roma, Bizans, Arap, Danişment, Selçuklu, İlhanlı Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok imparatorluk ve kültürün hakimiyetinde olan Niksar, bugün tüm bu uygarlıkların izlerini taşıyan özellikli bir ilçe.

Malazgirt Zaferi sonrası Melik Danişmend Gümüştekin Ahmet Gazi tarafından tam olarak ele geçirilen bölgede kurulan Danişmendli Devleti, Niksar’ı merkezi konumu nedeniyle Başkent haline getirmiştir. Bu süreç ilçenin bilim ve kültürel olarak daha da değerlenmesine, o tarihlerde bu alanlarda da önemli bir merkez olmasına neden olmuştur. Niksar tarihi çok geniş makalelerde ele alınması gereken, pek çok önemli olay barındıran bir tarihtir.

Niksar Gezilecek Yerler Listesi


  • Niksar Kalesi

Çok eski tarihlerde yapıldığı ve şehrin eskiden kalenin içerisinde olduğu bilinenlerdir. Bununla birlikte kaleyi kimin yaptırdığına dair izleri bulmak hayli zorlaşıyor. Yapıldığı dönemden sonra, farklı birçok uygarlık tarafından ele geçirilen bölgede kullanılmış olan kale, çok değişik medeniyetlerin izlerini bir arada barındırma özelliğine sahip. Elde edilen en eski bilgiler, kalenin Pontus tarafından yapıldığına dairdir. Bu sebeplerle, kalenin yapılışı ile ilgili birçok farklı efsane dilden dolaşıyor. Niksar gezilecek yerler listenizde mutlaka ilk sırada yer alması gereken bir yerdir.

  • Niksar Ulu Camii

Danişmentliler döneminde kesme taştan yapılmış bir camii olan Ulu Camii, 1145 yılında yapılmış. Dikdörtgen şekilde yapılmış olan camiinin minaresi, ülkemizin en büyük minarelerinden biridir. Yaşan depremler nedeniyle yıkılan minare, altmışlı yıllarda onarılarak günümüzdeki haliyle hizmet vermeye devam ediyor. Kültürümüzün eski örneklerinden biri olan bu eser, sürekli olarak çeşitli bakım ve onarımlardan geçirilerek, hizmet vermeyi sürdürmesi sağlanıyor.

  • Yağıbasan Medresesi

Anadolu'nun en eski medresesi olarak da bilinen Yapıbasan Medresesi, ilçedeki Danişmendli izlerinden diğer bir örnektir. Melik Nizameddin Yağıbasan tarafından 1157 yılında yaptırılan medresesinin yapımında, Niksar Kalesinin surlarının taşları kullanılmış. Medrese yörede “ Çukur Medrese “ olarak adlandırılır.

  • Arastalı Bedesten Tokat Müzesi

Cumhuriyet Dönemi müzecilik çalışmalarının sonucu olarak 1926 yılında kurulan Tokat Müzesi, ilk olarak Anadolu Selçuklu İmparatorluğunun bir eseri olan Gökmedrese’de kurulmuştur. Ancak bölgenin zengin tarihi ve giderek artan eser sayısı, yeni bir yere ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. 2012 yılında Arastalı Bedesten’ e taşınan Tokat Müzesi, bölgenin zengin tarihine ışık tutan birçok eserin sergilendiği bir müzedir. Arastalı Bedesten’ i kimin yaptırdığına dair net bir bilgi bulunmamakla birlikte, 15. Yüzyıl ve Çelebi Mehmet döneminde yaptırıldığına dair bulgular güçlüdür. Evliya Çelebi’nin “ Seyahatname “’ sinde de bahsi geçen Bedesten, İstanbul Kapalı Çarşının Bedesten Bölümüne benzeyen bir yapıya sahiptir.

  • Çamiçi Yaylası

Deniz seviyesine 1350 metre yükseklikte bulunan yayla, Niksar merkeze 17 Km gibi bir uzaklığa sahiptir. Bölgenin doğasının muhteşemliğiyle ilgili bir şeylere şahit olmak isterseniz, Çamiçi Yaylası, bölgede bulunan diğer yaylaların en yakınıdır. Niksar gezilecek yerler listenizde yer alması mutlaka gereken bir ziyaret alanıdır.

  • Ayvaz Suyu

Ünü tüm Türkiye tarafından bilinen Niksar Ayvaz suyu, günümüzde Ayvaz parkının içerisinde bulunuyor. Çok eski tarihlerden biri bilinen ve kullanılan bu kaynak suyunun, eşsiz özellikleri var.

  • Roma Arsenali

Roma İmparatorluğu döneminde ve Milattan 2. Veya 3.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen yapı, Niksar'ın merkezi konumunun aynı zamanda askeri olarak da ne denli önemli olduğunun kanıtlarındandır. Kışla ve Silahlık olarak kullanılmış olan yer altındaki yapı, yakın zamanda restore edilerek ziyarete açıldı. Niksar gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalıdır.

Melikgazi Türbesi, Melikgazi Mezarlığı, Arasta Çarşısı, Taş Mektep, Yılanlı Köprü gibi daha birçok görülmesi gereken tarihi esere ve olağanüstü bir doğa güzelliğine sahip olan Niksar, tarih boyunca edindiği birikim ve deneyimlerini başarıyla günümüze aktaran en önemli yerleşim birimlerinden biridir.

Niksar Festivalleri

Günümüzde Karadeniz Bölgesinde yer alan Tokat ilinin bir ilçesi olan Niksar, merkezi konumu ve aynı zamanda suyla dolu bereketli toprakları nedeniyle, geçmişi binlerce yıl öncesine uzanan tarihe sahiptir. Tokat Niksar, binlerce yıl boyunca bölgeye hakim olmak isteyen farklı kültür ve toplumların bıraktığı izler, bölgenin çok geniş bir birikime sahip olmasına ve yerleşim birimi olarak engin bir deneyime sahip olmasına neden olur. Her yıl Ağustos aynın başında gerçekleştirilen Niksar Motosiklet Festivali binlerce motor sevdalısını bir araya getiren bir festival. Karakucak Güreş Festivali, ilçenin öne çıkan diğer Festivali olarak, Eylül ayında gerçekleştiriliyor.

Niksar Yöresel Yemekleri

Niksar nüfusu günümüzde 65 Bin olan bir ilçe olmasına rağmen, birçok medeniyetin izlerini yemek kültüründe de yoğun şekilde yansıtıyor. Niksar’da ne yenir? Şeklinde bir soru sorulduğunda, akla ilk gelen dünyaca meşhur ürünü cevizdir. Aynı zamanda yemeklere de katkı maddesi olarak kullanılan bir ürün. Tokat ve Niksar bölgesine özel, başka yerde rastlayamayacağınız birçok yemek bulunur. Bunlar arasında mutlaka tatmanızı önerdiğimiz öne çıkanlar şunlardır;
  • Yaprak sarma
  • Niksar Çöreği
  • Bat
  • Tokta Pağacı
  • Bakla Dolması
  • Bacaklı Çorba
  • Düğü Çorbası
  • Behlili Pilav
  • Çemen
  • Etli Pırasa Sarması
  • Ispanaklı Mıhlama

Niksar Nerede, Nasıl Gidilir?

Niksar Bağlı olduğu ile oranla daha tanınma oranı daha yüksek bir ilçe olmakla birlikte Niksar Nerede? Sorusu sıklıkla karşılaştığımız bir sorudur. Karadeniz Bölgesinde bulunan Tokat şehrine bağlı olan Niksar, Kuzeyinde Ordu ilinin Akkuş, Kumru, Korgan ilçeleri, Güneyinde Tokat merkez ve Almus ilçeleri, Doğusunda Tokat'a bağlı Reşadiye ve Başçiftlik ilçeleri, Batısında ise Erbaa ilçesi bulunan konumuyla, Karadeniz ile İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçit konumundadır.
Eğer Niksar gezisi planlıyorsanız; Tokat Gezilecek Yerler listemizi de mutlaka inceleyiniz.
Sizler için Tokat Niksar ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Niksar'da ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak Niksar gezilecek yerler listesini yazarak; Niksar nerede ve Niksar'a nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.



admin / 02.09.2019 / 0 / 4 938

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Erbaa'da Gezilecek Yerler

Erbaa'da Gezilecek Yerler

Erbaa'da gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Zile’de Gezilecek Yerler

Zile’de Gezilecek Yerler

Tokat ilinin güzide ilçesi Zile, Anadolu'nun 7000 yıllık tarihi geçmişi ile en
Tokatta Gezilecek Yerler

Tokatta Gezilecek Yerler

Tokat'a seyahat düşünüyorsanız öncelikle sizleri çok güzel tarihi mekanların
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up