İç Anadolu Bölgesi’nin öne çıkan illerinden biri de Kırıkkale. Osmanlı arşiv kayıtlarında bölgenin ismi Kırkkal olarak geçmekte. Önceleri Ankara’ya bağlı bir ilçe olan Kırıkkale 1989 yılında il statüsüne kavuşuyor.
Köklü medeniyetlere ev sahipliği yaptığı herkesçe bilinen bu ilimiz şu anda 270 bin nüfusa ev sahipliği yapan orta halli bir Orta Anadolu şehri. Onlarca asırdır yerleşim merkezi olarak kalmayı başarabilmiş olan bu şehri gezi severlerin merak ettiği bir başlıkta kaleme almaya karar verdik. Bu içeriğimizin konusu ise
Kırıkkale’de gezilecek yerler olacak.
Hasandede Camii ve Türbesi
Merkeze bağlı ve 12 kilometre mesafede yer alan Hasandede beldesi içerisinde bulunan bu mekan şehrin simgelerinden birisi olma özelliğine sahip. Hasandede olarak anılan zatın gerçek ismi ise Doğanbey. Cami 1605 yılında inşa edilmiş ve bahçesinde ilki Hasandede’ye ait ikincisi ise Doğanbey’in yani Hasandede’nin oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ve kızı Ümmühan Ana’ya ait olmak üzere iki adet türbe bulunuyor.
Ceritkale Kaya Mezarları
Keskin ilçesi Ceritkale Köyü civarında bulunan
Ceritkale Kaya Mezarları Bizans dönemine ait yarı doğal yarı yapay mağaralar içerisinde yer alıyor. Krallar ve asilleri defnetmek için oluşturulan bu mekanlar oldukça hayret verici bir yapıya sahip. Mekanın çok yakınında bulunan Sulu Mağaranın da bu yapı ile ilişkili olduğu ileri sürülüyor. Gerek Kaya mezarları gerekse Sulu Mağara ilçe merkezine yaklaşık 9 kilometre mesafede yer alıyor ve ulaşım noktasında oldukça rahat imkanlara sahip olacağınızı da ayrıca belirtmek istiyoruz.
Sulu Mağara
Keskin ilçesi merkezinde Arzu Bayırı mevkinde bulunan
Sulu Mağara rahatlıkla ulaşım sağlanabilen ve en popüler mekanların başında gelen bir ziyaret noktalarından biri. Sulu Mağara Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmış olan bir mekan. Yarı yapay yarı doğal bir özelliğe sahip olan mağarada araştırmalar ilk olarak 1996 yılında yapılmaya başlanmış. Günümüzde ziyaretçilere açık olan gözde mekanlardan biri.
Silah Sanayi Müzesi
1990 yılında inşa edilmiş olan müze şehir merkezinde yer alıyor. Ağırlıklı olarak İkinci Dünya Savaşı’nda İstanbul’da kullanılan silahların sergilenmekte olduğu müzede toplamda 229 adet eser sergileniyor. İlginizi çekeceğini düşündüğümüz mekanlardan birisi de burası.
Karaahmetli Tabiat Parkı
Bahşılı ilçesi Karaahmetli beldesi sınırları içerisinde yer alan tabiat parkı şehrin ilk tabiat parkı olma özelliğine sahip. Yerel halk tarafından oldukça rağbet gören bir mekan diyebileceğimiz tabiat parkında güzel vakitler geçirebileceğinizi bilmenizi isteriz.
Koçubaba Türbesi
Balışeyh isimli ilçe sınırlarında yer alan Koçubaba Türbesi, şehrin önemli kanaat önderlerinden biri olarak kabul edilen Bektaşi Şeyhi Koçu Baba’ya ait. Yapının 1400’lü yılarda inşa edildiği sanılıyor. Görülmeye değer mekanlardan biri olduğunu belirtmek isteriz.
Çeşnigir Köprüsü
Kızılırmak'ın, Karakeçili ilçesi ile Keskin’e bağlı Köprüköy arasından geçen noktası üzerine inşa edilmiş olan
Çeşnigir Köprüsü’nün 1200’lü yıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. 1402 yılında meydana gelen Ankara Savaşı için harekete geçen Timur’un askerlerinin de Kızılırmak'ı geçmek için bu köprüyü kullandıkları ileri sürülüyor. Kırıkkale'nin en eski ve en popüler ziyaret noktalarından biri de bu köprü.
Tarihi Kırıkkale Evleri
Kırıkkale merkezine yer alan ve hassas bir şekilde korunmaya devam eden tarihi evlerin varlığı 1500’lü yıllara kadar dayanıyor. Çoğunlukla 2 katlı yapılardan oluşan bu evler kagir ve ahşap malzemelerden inşa edilmiş. Konak mimarisine sahip olan bu muazzam güzellikteki evleri mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.
Kırıkkale'nin Yöresel Lezzetleri
Sanki Kırıkkale'nin neyi meşhur dediğinizi duyuyoruz. O halde sizlere hemen Kırıkkale'nin en meşhur ve en lezzetli tatlarından bahsedelim. İlk olarak mutfağınızın olmazsa olmazı olan en lezzetli yiyeceklerinden biri olan
un tarhanasından bahsedelim. Kırıkkale'nin kendine has bir tarifle hazırladığı bu lezzeti sizler de tatmak ve tadına bizzat karar vermek ister misiniz?
Kırıkkale konu tarhana olunca karşınıza sadece un tarhanası değil aynı zamanda
yoğurtlu tarhanasını da çıkarmaktadır. Kırıkkale'nin yoğurdu ve yarmayı bir araya getirdiği bu tat kaşıklamaya doyamayacağınız kadar lezzetli.
Tuvalak diye bir şey daha evvel duydunuz mu? Eğer duymadıysanız yolunuz Kırıkkale'ye düştüğünde duyacağınıza emin olabilirsiniz. Çok acıktığınızda bile bir tabağının sizi doyurmaya yeteceği
tuvalak et ile bulgurun içerisinde yer aldığı bir lezzettir. Katma aşıyla sızgıt, omaç, madımak ve göllemeyi de tadacağınız lezzetlere dahil etmeyi unutmayın.
Kırıkkale Nerede? Kırıkkale’ye Nasıl Gidilir?
Kırıkkale İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alıyor ve Orta Anadolu olarak adlandırılan bölgede öne çıkan şehirler arasında bulunuyor.
Kırıkkale’ye hem havayolu, hem karayolu hem de demiryolu yani Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile ulaşım sağlamanız mümkün.