2020 Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport çıkartma işlemleri için yapılacak başvurular gereken evraklar hazırlanarak yapılmalıdır. Pasaport başvuruları nüfus müdürlüklerine randevu alarak yapılır ve başvuru öncesinde harç bedeli yatırılmış olmalıdır. Türkiye’de
Pasaport başvurusu işlemleri artık çok kolay hale gelmiştir. Daha önceden yaşanan sıkıntılı süreç sona ererek pasaport alım süreci sanıldığından daha kolay olmuştur.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır 2020
2020 pasaport başvuru sonuçlanma süresi ortalama olarak 5 ile 7 işgünü içerisinde gerçekleşmekte ve pasaport başvuru sahiplerine teslim edilmektedir. Pasaport almak için yapılarak başvurularda alınmak istenen pasaportun türü seçilerek online randevu alınmalıdır. Randevu verilen tarih ve saatte nüfus müdürlüğüne müracaat eden kişiler pasaport alım işlemlerini başlatmış olacaklardır. Randevu almadan önce istenen belgeler hazırlanarak gerekli olan harcın anlaşmalı bankaya yatırılarak makbuzun alınması gerekmektedir.
Pasaportların teslimi PTT aracılığı ile başvurusu sırasında beyan edilen adres ve kişilere yapılmaktadır. PTT’ye teslim edilen pasaportlar için beyan edilen cep telefonlarına bilgilendirme mesajı gelerek barkod numarası verilmektedir. Barkod numarası ile pasaport takibi yapmak için internet üzerinden PTT web sitesi adresine giriş yapılmalıdır.
Pasaport Randevu
Pasaport randevusu alımları internet üzerinden ya da ttelefon aracılığı ile yapılmaktadır. Pasaport alım randevularını internet üzerinden almak isteyen vatandaşların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sayfasına giriş yapmaları gerekir. Ana sayfa adresinden pasaport randevu alım ve sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek oldukça kolay olmaktadır. Telefon ile randevu almak isteyen vatandaşların ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezini aramaları gerekmektedir. Belirtilen hat üzerinden pasaport alımı yapmak için randevu alınmaktadır.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2020
2020 pasaport alımlarında istenen evraklarbaşvuru öncesinde araştırılarak hazırlanmalı ve randevu alarak başvuruda bulunulmalıdır. Şahsen yapılması gereken başvurularda istenen evraklar şunlardır;
- T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da geçici verilmiş olan kimlik belgelerinin aslı
- Pasaport için özel çekilmesi gereken 2 adet biometrik fotoğraf
- Pasaport cüzdan bedeli makbuzu ve pasaport harç bedeli makbuzu (anlaşmalı bankalara ödenmelidir).
- Eski pasaport
- 18 yaşından küçük ve kısıtlı olan vatandaşların ebeveynleri ya da kanuni temsilcileri ile birlikte başvurmaları gerekir. Başvuru sırasında yanlarında kimlik belgelerinin aslı ile birlikte noterden alınan muvafakatname gerekmektedir.
- Harçsız pasaport talepleri için öğrenci belgesi istenmektedir.
Pasaport Fiyatları 2020
2020 Pasaport ücretleriharç ve defter bedeli olarak ödenmektedir. 2020 yılında pasaportlara uygulanan harç ve defter bedelleri şunlardır;
- 6 ay süreli pasaportlar için ödenmesi gereken harç bedeli 208,30 TL pasaport defter bedeli 160 TL toplam tutar 368,30 TL’dir.
- 1 yıl süreli pasaportlar için ödenmesi gereken harç bedeli 304,40 TL pasaport defter bedeli 160 TL toplam tutar 464,40 TL’dir.
- 2 yıl süreli pasaportlar için ödenmesi gereken harç bedeli 497,00 TL pasaport defter bedeli 160 TL toplam tutar 657,00 TL’dir.
- 3 yıl süreli pasaportlar için ödenmesi gereken harç bedeli 705,90 TL pasaport defter bedeli 160 TL toplam tutar 865,90 TL’dir.
- 4+ yıl süreli pasaportlar için ödenmesi gereken harç bedeli 994,80 TL pasaport defter bedeli 160 TL toplam tutar 1154,80 TL’dir.
Pasaport Harçları Nereye Yatırılır?
Pasaport harç ve defter bedelleribaşvuru öncesinde anlaşmalı bankalara yatırılmış olmalıdır. Pasaport ödemelerinin yapılabileceği anlaşmalı bankalar şunlardır;
- Denizbank
- Akbank
- Burgan Bank
- Aktif bank
- Fibabank
- Al baraka Türk
- Alternatif Bank
- Finansbank
- Anadolu bank
- HSCB
- Arap Türk Bankası
- ING Bank
- Citibank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Şekerbank
- Garanti Bankası
- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Turkısh Bank
- İş Bankası
- Turkland Bank
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Türk Ekonomi Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Türkiye Finansal Katılım Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
- ODEO Bank
- Ziraat Katılım Bankası
- PTT Şubeleri