Çiseli Şelalesi Tanıtımı
Ordu’da bulunan Çiseli Şelalesi Altınordu ilçesi Karaoluk mahallesinde yer almaktadır. Şelaleye ulaşımın zor olmasından dolayı belediye yolların onarılması konusunda çeşitli çalışmalarda bulunmuştur.
Çiseli Şelalesi’nin dökülme yüksekliği ortalama olarak 6 metredir. Şelalenin içinde bulunan en derin göletin derinliği ise yaklaşık olarak 9 metredir.
Şelalede Yapılacak Aktiviteler
Şelaleye gelen kişilerin yapabileceği etkinliklerden biri pikniktir. Özellikle hafta sonları arkadaşları ve ailesi ile birlikte bölgeye gelen ziyaretçiler burada piknik yaparak güzel bir hafta sonu geçirebilme imkanı bulmaktadır. Bununla birlikte fotoğraf çekmeyi seven profesyonel ya da amatör kişiler bölgede yer alan eşsiz doğa manzarasında çeşitli fotoğraflar çekebilmektedir. Şelalenin bulunduğu bölgenin sessiz olmasından dolayı yoga sever kişiler de bu bölgeyi tercih edebilmektedir. Buraya gelen vatandaşlar doğanın huzuru ile birlikte yoga yaparak sakinleşebilmektedir. Ayrıca doğa sporlarının arasında şelalenin etrafında yürüyüşler de yer almaktadır.
Şelaleye Girerken Alınan Ücret
Karaoluk Çiseli Şelalesi girişinde ücret alınmamaktadır. Yetişkin, öğrenci ve yaşlılar şelaleyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir.
Şelale Ziyaret Saatleri
Çiseli Şelalesi’ni ziyaret etmek isteyen kişiler için herhangi bir ziyaret saati bulunmamaktadır. İsteyen herkes günün diledikleri zaman diliminde bölgeye gidebilmektedir.
Çiseli Şelalesi Konaklama
Aşağıda
şelaleye gelen kişiler için konaklama imkanı sağlayan yerlerden bazıları sıralanmaktadır:
- Radisson Blue Hotel
- Drand Tesk Hotel
- Pruva Prestige Hotel
- Akamoy Boztepe Otel
- Hampton By Hilton
- Sonerbey Otel
- Karlıbey Otel
- Yıldız Otel
Çişeli Şelalesi’nde Yenilmesi Gerekenler
Şelaleye gelen
ziyaretçilerin tatması gereken yiyecekler için bölgede birçok kafe ve restoranlar yer almaktadır. Hem gece hem de gündüz buraya gelen kişiler bu mekanlarda aileleri ve arkadaşları ile birlikte hoş vakit geçirme imkanına sahiptir. Aşağıda şelaleyi ziyaret eden kişilerin yemeden gitmemesi gereken yiyeceklerin isimleri yer almaktadır:
- Mısır Yarmalı Aş Sarması
- Kabak Kavurması
- Sakarca Kayganası
- Kabak Kayganası
- Pezik (Pazı) Mücveri
- Soslu Patlıcan
- Taze Bezelye Kayganası
- Sakarca Kayganası
- Keşkek (Gendeme)
- Pancar Diblesi
- Fasulye Diblesi
- Galdirik Kavurması
- Fırın Fasulyesi
- Etli Pancar Sarması
- Pancar Döşemesi
- Pancar Çorbası (Karalahana)
- Mısır Çorbası
- Kabak Çorbası
- Isırgan Çorbası
- İçli Tava
- Hamsi Buğulama
- Hamsi Köftesi
- Su Böreği
- Yufka Böreği
- Ev Makarnası
- Kabak Tatlısı
- Aşure
- Un Helvası
Çiseli Şelalesi Yakınlarındaki Yerler
Şelaleye gelen kişilerin
gezmesi gereken yerler aşağıda verilmektedir. Bu yerler şunlardır:
- Sarısay Şelalesi: Karaoluk köyünde yer alan Sarısay Şelalesi her sene kolay ulaşım imkanından ve eşsiz güzellikteki manzarasından dolayı birçok yerli ve yabancı turist çekmektedir. Çisem Şelalesi’ni görmeye gelen kişiler bu şelaleyi de görmeden geri dönmemelidir.
- Karagöl Krater Gölü: Gölün yüksekliği yaklaşık olarak 3275 metredir. Oldukça yüksek bir yerde yer almasından dolayı gelen ziyaretçiler güzel bir manzara izleme imkanı bulmaktadır. Bunun yanı sıra buraya gelecek kişilerin yollara dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun sebebi göle giden yolların kalitesinin iyi olmamasıdır.
- Deredüz Piknik Alanı: Piknik yapmayı seven kişilerin tercih edebileceği bir yerdir. Ayrıca bölgede mangal da yapılabilmektedir. Huzurlu ve eğlenceli bir gün geçirmek isteyen kişiler için bu alan iyi bir öneri olmaktadır.
- Karaoluk Festivalleri: Ağustos’ta Çiseli Şelalesi’ni ziyaret edecek kişilerin Karaoluk Festivalleri’ni görmeden geri dönmemeleri gerekir. Bölgede turistik ve kültürel amaçlı birçok etkinlikler bulunmaktadır. Ayrıca festival zamanında Ordu'nun geleneksel yemeklerinin tatlarına bakılma fırsatı da vardır.
Bölgeye Ulaşım İmkanı Nasıl?
Çiseli Şelalesi nerede denilecek olursa; yol tarifi Nefize Akçelik Tüneli üzerinden gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra Yeşilköy yolu kullanılarak da bölgeye kolay ve hızlı bir şekilde ulaşım sağlanabilinmektedir. Şelaleye araba ile gelecek kişiler için arabalarını yaklaşık olarak 100 metre yakına park edebilme imkanı da bulunmaktadır. Çiseli Şelalesi’nin daha detaylı konumuna ulaşmak isteyen kişiler “Google Haritalar” uygulaması üzerinden bilgi elde edebilmektedir.
Çişeli Şelalesi yol tarifi için Ordu merkezden de kolay bir şekilde ulaşım sağlanmaktadır. Daha sonra buradan Karaoluk köyüne gidilerek şelaleye varılabilmektedir. Özel araçla bölgeye gelecek kişiler navigasyonları yardımıyla şelaleyi kolay ve hızı bir şekilde bulabilmektedir.