Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer almakta olan Bitlis oldukça sert bir iklime sahip yazları sıcak kışları ise soğuk oluyor. Ancak buna rağmen son derece zarif ve nezih insanların bulunduğu bir kent olarak da dikkat çekiyor. Bitlis özellikle Türk İslam eserleri ile ve kaleler ile ön plana çıkan bir yer.
Eğer Bitlis'e gezi planları yapıyorsanız mutlaka tarihi yapılardan İslam kültürünün eserlerinden ve eski dönemi hatırlatan kalıntılardan hoşlanıyor olmanız gerekiyor. Çünkü Bitlis bu konuda son derece cömert bir kent olacak.
Ahlat Müzesi
Bitlis'te gezilecek yerler arasında müzeler ve medreseler de bulunuyor. Eğer Bitlis'e gezi yapmayı düşünüyorsanız Ahlat Müzesi'ne uğramalısınız. Ahlat Müzesi milattan önce 2000 yılına ait olan birçok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Selçuklu döneminin izleri müzede hissediliyor.
İslahiye Medresesi
İslahiye Medresesi de Bitlis için oldukça önemli bölgelerden birisi. Selçuklu eseri olan
İslahiye Medresesi 1200’lü yıllardan kalma ve oldukça muhkem bir yapı olarak günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Medresenin içindeki
Arkeoloji Müzesi birçok tarihi esere de ev sahipliği yapıyor.
Bitlis Kalesi
Eğer Bitlis'e uğramışsanız ve bitliste gezilecek yerler için plan yapıyorsanız Bitlis Kalesine de özel bir zaman dilimi ayırmanız gerekiyor. Oldukça görkemli olan yapı surlarıyla ve enteresan mimarisiyle de dikkat çekiyor.
Ahlat Sahil Kalesi
Ahlat Sahil Kalesi de yine Bitlis'te görülmesi gereken kaleler arasında bulunuyor. Urartular zamanında kalma olan kale bugün kalıntıları ile birlikte ayakta.
Bitlis'te Yer Alan Türk İslam EserleriKureyşi Cami
Bitlis'te Türk İslam dönemine ait olan birçok tarihi eser bulunuyor. Bunlar arasındaki
Kureyşi Cami bitliste görülmesi gereken yerler arasında yer almalı. Son derece otantik olan cami Bitlis'in doğal dokusuna da uyum sağlıyor.
Sultaniye Cami
Önemli camilerden birisi de
Sultaniye Cami. Hemen Alemdar köprüsünün yanı başında yükselmekte olan cami mihrabı ile dikkat çekiyor.
Emir Bayındır Camisi de Bitlis'te görülmesi gereken yerlerarasında yer almalı.
Bitlis Ulu Cami de oldukça geniş olan avlusuyla ve taş dokusuyla fotoğraf tutkunlarının da uğrak yeri haline gelmiş durumda. Ayrıca Bitlis'teki tarihi
Hizan Cami,
Şeyh Hasan Cami,
Gök meydan Cami yine mutlaka uğramanız gereken yerler.
Şerefiye Camisi ve Külliyesi ile kırmızı kesme taşları ile gördüğünüzde beğeninizi kazanacak.
Rahva Kervansarayı
Kervansaraylar bakımından da son derece zengin olan Bitlis'te
Rahva Kervansarayı döneminde birçok Kervanı ağırlayan önemli bir merkez.
Türbe ve Kümbetler
Türk İslam eserleri arasında yer alan türbe ve kümbetler de Bitlis'te son derece fazla. Bunlardan
Abdurrahman Gazi Türbesi,
Şeyh Baba Türbesi,
Usta Şakirt Kümbeti,
Emir Ali Kümbeti,
Çifte Kümbet ve
Emir Bayındır Kümbeti mutlaka görülmeli. Özellikle kümbetler günümüze kadar ulaşmış olan güzel mimari özellikleri ile beğeninizi kazanacak.
Doğal Güzellikleri
Ayrıca Bitlis'e yolunuz düştüyse
Süphan Dağı da özellikle fotoğraf tutkunları için iyi bir tercih olacaktır. Ayrıca geçmiş dönemin izlerini taşımakta olan
Nemrut Gölü de 2400 metre yükseklikte yer alan krater gölü olma özelliğiyle mutlaka fotoğraf karenize girmeli.
Bitlis ve Otantik Mutfağı
Bitlis birbirinden farklı lezzetleri barındıran geniş bir mutfak kültürüne sahiptir. Bitlis'in neyi meşhur diye soruyorsanız mutlaka Oğlak Kebabını tatmalısınız. Aynı zamanda Şekalok yemeği, çorti köftesi, tutmaç aşı, Büryan Kebabı, gari aşı, ayran aşı yine yörenin özel ve müstesna tatları arasında bulunuyor.
Doğu Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi bütün bu kebapların köftelerin yanında genellikle güzel bir bulgur pilavı ikramı yapılıyor. Ayrıca yörenin kendine has olan içeceklerinden derlenen güzel tatlılar da yine bu sofrada size ikram ediliyor.