Kamp yapmak ani bir kararla alınabileceği gibi önceden planlanmış şekilde de yapılabilir. Kamp yapmak özellikle tutkunları için büyük bir keyif aracıdır. Kamp yapmak eğlenceli olduğu kadar tehlikeleri de barındırmaktadır. Bu nedenle kamp yapmadan önce mutlaka tehlikelere karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde keyifli bir kamp yerine kabusa dönmüş birkaç gün geçirilebilir.
Kamp konusunda deneyimli kişiler tehlikelere karşı nasıl tedbirler alması gerektiğini bilir. Ancak kamp konusunda deneyimli olmayanlar mutlaka iyi bir araştırmanın ardından kampa gitmelidir. Böylece oluşabilecek tehlikeli durumlara karşı tedbir alınmış olur.
Kamp kurmak için ilk dikkat edilmesi gereken konu, kamp yerini iyi seçmektir. Kamp yerinin tehlikelerden uzak olması güvenlik açısından önemlidir. Ülkemizde kamp yapılacak yerlerde genel olarak çok tehlikeli durumlar yaşanmaz. Aslan, timsah, kara mambo gibi ölümcül hayvanlarla karşılaşma olasılığı yok denecek kadar azdır. Ancak bu yine de diğer hayvanlardan zarar vermeyeceği garantisi de verilemez.
Ülkemizde kamp yapılan yerlerde rastlanabilecek en tehlikeli hayvanların başında ayı, kurt, yılan ve yaban domuzu gelmektedir. Elbette ki her kamp alanında hayvanlarla ilgili tehlikeden söz edilemez. Ancak bu tehlike olmayacak anlamına da gelmez.
Doğa kamplarında tehlikeli olabilecek hayvanlarla karşılaşmamak için öncelikle doğru bir kamp yeri seçilmesi gerekir. Dere, nehir ya da ırmak yakınlarında kurulan kamplarda, tehlikeli hayvanlarla karşılaşma ihtimalinizi daha fazladır. Çünkü hayvanlar su ihtiyaçlarını karşılamak için bu alanlara daha çok gelmektedir. Bunun yanı sıra mağara ya da in benzeri yerlerden de mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir. Bu alanlarda yaşayan hayvanlar, büyük zararlar verebilir.
Her iki yerden de farklı ve güvenli bir yer bulup kamp kurmaya başlasanız bile tehlikenin geçtiğinden söz etmek doğru olmaz. Mesela, çadır kurulan yerde et ve sucuk benzeri bir yiyecek pişirmek tehlikeyi davet etmek anlamına gelir. Bu tür yiyecekler hayvanları kamp alanına çekecektir. Eğer illa bu tür yiyecekler yenecekse, mutlaka kamp alanın uzağında yapmak ve tüketmek doğru olacaktır.
Kampa giderken götürülen yiyeceklerin saklanması da önemli bir ayrıntıdır. Bu yiyeceklerin saklanması için çadırı tercih etmek yapılabilecek en büyük hatalardan birisidir. Tehlikeden kurtulmak için yiyecekleri sağlam poşetlerin içerisine koyarak ağaç dallarına asmak doğru olacaktır.
Kamp alanınızda yakılan ateş, tehlikeli hayvanların kamp alanına gelmesini engeller. Bu nedenle mümkün olduğunca ateşi söndürmemek gerekir. Ateşin olduğu yerler tehlikeli hayvanlar için korkutucu olur ve yaklaşmak istemezler. Ateşin sönmemesi için aralıklarla kütük ya da odun atmak doğru olacaktır. Ateşin yakınına konulacak meşaleler de tehlikeyi engelleme konusunda önemlidir.
Kamp alanında ateşli silahlar asla kullanılmamalıdır. Ateşli silahlarla tehlikeli hayvanları yaralamak, daha tehlikeli bir ortam yaratır. Çünkü yaralı hayvanlar daha fazla saldırganlaşarak tehlikenin artmasına neden olur. Ateş etmek yerine meşalelerin ucundaki ateşi hayvana doğru sallamak daha doğru olacaktır.
Kamp kurulan alanın etrafına ses çıkaracak cisimler asmak da bir yöntem olur. Bunun için çadırın 10 metre çevresine belirli aralıklarla ses çıkaracak teneke ya da plastik malzemeler asılabilir. Bu sayede yaklaşmakta olan hayvanı önceden fark edilebilir.
Kamp alanında yürüyüşe çıkıldığı zaman olası bir saldırıya karşı ses çıkararak önlem alınabilir. Yüksek sesle konuşmak ya da yüksek sesle şarkı söylemek tehlikeli hayvanları uzak tutacaktır.
Kamp sırasında ayı gibi bir hayvanla karşılaşıp göz teması kurulması halinde kaçmak en yanlış hareket olacaktır. Ayılar çok hızlı olduğu için hemen yakalanılır. Bunun yerine göz temasınız kesilene kadar yavaş adımlarla geriye doğru yürümek gerekir. Kamp alanında tehlikeli hayvanlarla mücadele etmek için sakin ve soğukkanlı olmak gerekir. Yapılması gerekenler doğru bilinirse mücadele çok daha kolay olacaktır.