Gölmarmara'da gezilecek yerler isimli bu yazımızda;
Manisa Gölmarmara hakkında bilgi bulabilir,
Gölmarmara tarihi ve
Gölmarmara nerede ile ilgili tüm soruların cevabını öğrenebilirsiniz.
Gölmarmara, Ege Bölgesinin en şirin noktalarından birisidir. Kendine has doğası ve tarihi yapıları ile tatilcilerin ilgisini çeken bu nokta, her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlar.
Gölmarmara nüfusu, yaklaşık 17.000 kişi seviyelerindedir. Nüfusundan da anlaşılacağı gibi oldukça şirin ve sakin bir yer olduğu söylenebilir.
Gölmarmara nereye bağlı sorusunun cevabı Manisa’dır.
Manisa Gölmarmara, il merkezine sadece 58 km mesafede olup, buna bağlı olarak ulaşım noktasında insanların herhangi bir zorluk çekmesin neden olmaz.
Gölmarmara Tarihi
Gölmarmara tarihi, buranın sahip olduğu imkanlara bağlı olarak binlerce yıl geriye gitmektedir. Ege Bölgesinin en özel noktalarından birisi olan ilçedeki yaşam şartları çok uygundur. Yapılan araştırmalarda, neolitik döneme ait kalıntılara rastlanmış ve insanların yerleşik hayata geçtiği dönemlerde, burayı da kullandıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca geçmişte meydana gelen depremler ve benzer olaylardan dolayı, halen gün güzüne çıkmamış bilgiler olduğu tahmin edilmektedir. Buradaki arkeolojik çalışmalar halen devam etmektedir.
Gölmarmara Gezilecek Yerler Listesi
Gölmarmara, ilk olarak doğal güzellikleri ile dikkatleri çekmektedir. İlçenin hemen her noktasının ayrı bir güzelliği vardır. Fakat
Gölmarmara gezilecek yerler içerisinde tarihi yapıların da önemli bir yer tuttuğunu söylemek yanlış olmaz. Roma, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlerin burada hüküm sürmesi, farklı tarihi yapıların günümüze kadar ulaşmasına neden olmuştur. Kısacası buraya gelen insanlar, gezilecek yerler bakımından beklentilerine karşılık bulacaktır.
Bin Tepeler Kral Mezarları
Gölmarmara’daki en eski tarihi yapılardan birisi Kral Mezarlarıdır. Salihli yolu üzerinde bulunan söz konusu mezarlar, tümüs şeklindedir. Yaklaşık sayıları ise 90 civarındadır. Hangi dönemde yapıldıkları bilinmeyen bu tümüsler dikdörtgen prizma şeklinde olup, Mısır piramitlerine benzemektedir. Özellikle gün batımında altın sarısı renge bürünmeleri, insanlara doyumsuz görüntüler sunar.
İbrahim Paşanın kızı olan Şahuban Sultan tarafından 15.yüzyılda inşa ettirilmiştir. Kesme taş ve tuğla ile inşa edilen yapı, tek kubbeli ve kare yapılıdır.
Gölmarmara’da gezilecek yerler içerisinde özel bir yeri olan bu yapının, ilçeye gelindiğinde mutlaka görülmesi gerekir.
Sultan III. Mehmet burayı, süt annesi olan Halime Hatun adına inşa ettirmiştir. Külliyenin içerisinde hamam, imarethane, medrese ve cami bulunmaktadır. Bu yapılar, geçmişte farklı nedenlerden dolayı tahrip olmuş ve içlerinden sadece cami günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Yapı, genel olarak Şahuban Camisine benzer. Oradaki gibi kare plan ve tek kubbe öne çıkmıştır. Bu caminin avlusunda mermerden yapılan bir şadırvan vardır. Ayrıca cami içerisinde süslemeler de mevcuttur.
Gölmarmara ilçesine sadece 4 km mesafede bulunan bu mesire yeri, Akpınar kaynağı çevresindedir. Buna bağlı olarak bölgenin doğal güzellikler bakımından oldukça zengin olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Gölmarmara isminin kaynaklarından birisi olan Marmara Gölü, doğal bir set gölüdür. Gölün etrafında sazlıklar ve çayırlar vardır, buna bağlı olarak yeşilin her tonunun burada yer aldığını söylemek yanlış olmaz. Göl içerisinde sazan balığı bulunurken, insanların ilgisini olduğu gibi kuşların da ilgisini çeker. Çok sayıda farklı kuş türü, yılın belli dönemlerinde burada kalır.
Gölmarmara Festivalleri
Gölmarmara, kültür bakımından oldukça zengin bir ilçedir. Bunun yanında ilçede yetişen ürünler de dikkate alındığında, yıl içinde irili ufaklı çok sayıda festival olduğu söylenebilir. Bunlardan öne çıkan karpuz ve kavun festivalidir. Geleneksel olarak düzenlenen bu festivalin, 2019 yılında 39. yapılacak. Gölmarmara Kavun ve Karpuz Festivali, insanların ilgisini çeken özel bir organizasyondur.
Gölmarmara Yöresel Yemekleri
Gölmarmara'nın binler yıllık tarihi, buraya özgü bir yemek kültürü oluşmasına neden olmuştur.
Gölmarmara’da ne yenir sorusunun cevabı da bu yöresel yemeklerdir. Manisa'nın genelindeki yöresel yemeklerin, burada da yapıldığını söylemek yanlış olmaz. Öne çıkan yemekler şu şekildedir:
- Odun köftesi
- Simit ekmeği
- Ekmek dolması
- Nohutlu mantı
- Börülce tarator
Gölmarmara Nerede, Nasıl Gidilir?
Gölmarmara nerede sorusunun ilk cevabı Manisa’dır. Manisa’ya bağlı olan bu ilçe, il merkezine 58 km mesafededir. Gölmarmara'nın kuzeyinde
Akhisar, batısında Saruhanlı, güneyinde Ahmetli ve doğusunda da
Salihli bulunur.
Gölmarmara ile İzmir arası mesafe 125 km, Ankara arası mesafe 420 km ve İstanbul arası mesafe 550 km’dir. Söz konusu mesafeler, kara yolu ile kısa sürelerde aşılabilir. Bunun haricinde Adnan Menderes Hava limanı sayesinde buraya hava yolu ile de gelinebilir.
Sizler için
Manisa Gölmarmara ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda
Gölmarmara'da ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak
Gölmarmara gezilecek yerler listesini yazarak;
Gölmarmara nerede ve Gölmarmara'ya nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.