Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Gezi Notları » Doğada Yaşam » Barınak ve Kamp Yeri Seçimi

Barınak ve Kamp Yeri Seçimi


Kamp için uygun bir bölge seçtikten sonra yapacağınız ilk şey bir barınak hazırlamaktır. Bu, planlı veya plansız bir zamanda da olabilir yani bir afet veya acil müdahale durumlarında da olabilir. Bu barınak bir çadır, dağ evi veya mağara ya da dal ve sopalardan yapılmış bir korunak olabilir. Kutup bölgelerinde iglo (kar bloklarından yapılan kar mağarası), cangılda ise yerden yukarıda bir yatak yapmak birincil öncelikli çözümdür. Barınağı hazırladıktan sonra ısınmak ve yemek pişirmek için bir ateş yakmalısınız. Bunu yapmak için kuru odun toplamalı ve hatta belki de kıvılcım çakmak için bir yol bulmalısınız. Kampı kurduktan sonra bir tuvalet çukuru kazabilir, güvenlik fenerleri asabilir, karanlıkta kaybolmamak için barınağın etrafına bir kılavuz halat çekebilirsiniz.

Barınak yerini terk edeceğiniz zaman, eğer kaybolduysanız, sizi arayan bir kurtarma ekibine bırakacağınız işaretler dışında arkanızda hiçbir çöp ya da iz bırakmamaya gayret edin.


Şehir hayatının aksine doğadaki hareketlilik gün doğumu ile başlar ve batışıyla biter. Eğer gün doğumundan önce kalkarsanız doğayı hazırlıksız yakalayabilirsiniz.

Bir barınak ve kamp yeri seçerken göz önüne almanız gereken birçok faktör var. Bu faktörlerin en önemlisi ise güvenliktir. Belirli bir noktadaki olası tehlike ve dezavantajları bir kerede fark etmeniz zor olsa da, şansınızı fazla zorlamamak için, barınak yeri seçimine akşam olmadan epeyce önce başlamalısınız. Zamanınızı gün batımından geriye doğru planlayın. Hava karardığında çadır ya da barınağımız kurulmuş, yemeğiniz pişmek üzere olmalı. Yerleşmek ve çevreyi biraz daha keşfetmek için de vakit ayırın. Bu yüzden eğer hava saat 18.00`de kararıyorsa, en geç saat 15.00 civarında barınak hazırlıklarına başlamış ve saat 16.00`da hareketi kesip barınak yerini hazırlamaya başlamış olmalısınız.

Kamp Yeri SeçimiŞekil 1. Barınak ve kamp alanı ve düzeni

Barınak ve Kamp Yeri Özellikleri

Ağaçların gölgesinde ama barınağın üzerine devrilebilecek kuru ağaçlardan uzakta, suya yakın ama sel tehlikesi taşımayan bir yerde, vahşi hayvanların çok bulunmadığı bir bölgede kurulan barınak ve kamp güvenli demektir. Barınak, vadinin bir yakasına kurulmalı ama dibinde olmamalıdır. Rüzgara açık bir bölgede barınağı kurmamaya da dikkat edilmelidir.

Baskın Rüzgar Yönü

Baskın rüzgar yönleri tayini yapıp barınağın kapısı rüzgar yönünün tersine gelecek şekilde yapılmalıdır. Yoksa şiddetli bir fırtınada barınağın içi rüzgardan dolayı zarar görebilir. Bu durum barınakta kalanların da sağlıklı dinlene memelerine yol açar.

Tuvalet ve lağım çukuru ise barınak ve kampın rüzgar altına kazılmalı ki uzun süreli konaklamalarda koku barınakta kalanları rahatsız etmesin.

Ateşin yerini seçerken de barınağın duman altı etmeyecek bir yer belirlemeliyiz. Tabii burada bir de barınağın ateş kıvılcımlarından dolayı yanma riski de düşünülmelidir.

Ağaçlar

Bol bol yakacak ve barınak için odun bulabileceğiniz bir yer olduğu için ağaçların yakınına kamp kurmak isteyebilirsiniz. Ama çadırımızın üzerine düşebilecek kuru ağaçlara ve ağaçlarda yaşayan vahşi hayvanlara dikkat edilmelidir. Çünkü büyük et oburlar (ayı, kurt vb.) ormanlık ve ağaçlık yerlerde bulunurlar. Ağaçlık alanların bittiği veya azaldığı düz alanlar daha ideal alanlardır.

Nehir Kıvrımları ve Dere Yatakları

Nehirlerin kıvrıldığı yerlerin iç kısımlarından uzak durulmalıdır. Toprak, dış taraftan daha alçak seviyede olduğu ve biriken çakıllar su akışını engellediği için nehir taşabilir. Dere yataklarında çok ciddi yağışlarda da sel olabileceği için dikkatli olmak gerekir.

Çığ ve Heyelan Riski

Eğer dağ yamacında barınak ve kamp yapıyorsanız barınağı çığ ya da toprak kayması olabilecek yerlere yapmamaya dikkat edilmelisiniz. Çığ genellikle vadi içlerinde olur ve ani, çok fazla yağan karlar ile tetiklenir. Havadaki ısı farkları ile birlikte ortaya çıkar ve ölümcül olabilir. Kışın barınak yapılmış ise yamaç eğiminin çok olmadığı vadi içi olmayan yerler tercih edilmelidir.

Aşırı yağışlı bölgelerde toprak ve ağaçsız zeminlerde heyelan riski olabilir. Ayrıca baharda eriyen kar sularının heyelana yol açabileceğini de unutmamalıyız.

İçme Suyu

Suyu her zaman hayvanların su içtiği yerlerin ve barınak yerinizin akıntı yönüne göre yukarısından alın. Buralar daha temiz olacaktır. Temiz olmayan ve kaynatılmadan içilen bir su bakanlıktakilerin sağlık sorunları ile baş başa bırakacaktır. Kullandığımız su kaynaklarını da aynı hassasiyetle temiz bırakmanızda çok önemidir. Aynı kaynağı başka birileri kullanma ihtiyacı duyabilirler.

Bulaşıklar

Yemek pişirdiğiniz tencereleri yıkamak için su aldığınız yerlerle çamaşırlarınızı yıkadığınız yerin arasında bir bölge seçin. Tencereye yapışan yemek artıklarını kum ya da bezlerle kazıdıktan sonra durulayın. Yemek artıkları hayvanları çekebilir. Deterjan kullanmak da balıklar için zararlı olur. Bulaşıklar yıkanırken kuru ot ve çamur kullanılabilir. Böylece daha az kimyasal kullanmış olunur.

Çamaşır

Çamaşırları su aldığınız yerden ve barınaktan akıntı aşağı yıkayın. Önce suya bastırıp sonra toprağın üzerine çıkartarak sabunlayın. Daha sonra suyla dolu bir kovada durulayın. Böylece nehri kirletmemiş olursunuz.

Lağım Çukuru

Lağım çukurunu barınağın rüzgar altına ve akıntı aşağı kurmalı; ama kirliliği engellemek için nehre çok yakın olmamasına dikkat edilmelidir.

Ateş ve Yemek Pişirmek

Ateş insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biridir. Eğer ateşiniz yoksa yemek yapamazsınız, su kaynatamazsınız. Bu da enerjinizin tükenmesine sebep olur. Barınağın yapılmasından hemen sonra ocak için bir alan yapılmalıdır. Ateşin yakılabilmesi için ağaç dalları ve tutuşturucu özellikte çalılar bulunmalı ve depolanmalıdır. Ateşin dumanı böcekleri barınaktan uzak tutar. Doğadaki birçok hayvan ateşin alevinden korkarlar. Bu yüzden ateşin caydırıcı bir özelliği de vardır. Ancak alevlerin barınağı tutuşturmayacak mesafede olmasına özen gösterilmelidir. Çadırlar naylon özellikte oldukları için küçük kıvılcımlardan dahi etkilenebilirler.

Yön Belirleme

Bir pusula yardımıyla yönümüzü tayin edebiliriz. Tabii ki pusula gerekli ekipmanlar listesinde her zaman bulundurulmalıdır. Güneş her zaman doğudan doğar ve batıdan batar. Güneşi takip ederek de yönümüzü belirleyebiliriz. Yıldızlar yardımıyla da geceleri yönümüzü tayin edebiliriz.



admin / 13.12.2017 / 0 / 1 958

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Yazın Kamp Kurma

Yazın Kamp Kurma

Doğada yapılan her aktivite zevklidir. Yaz kampları her aktivitenin sonunda
Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Doğada keyifli ve güvenli bir kamp için en büyük önceliğimiz doğru malzemeleri
Doğada Kamp Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğada Kamp Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğada kamp yapmak zorluklarla dolu fakat zevkli bir uğraştır. Bu zorlukları
Kamp Ateşi Yakma

Kamp Ateşi Yakma

Kamp ateşi yakmak bazı durumlarda yaşamsal önem taşır; ateş ısınmayı, kampı
Ateş Başlatıcılar ve Yakma Teknikleri

Ateş Başlatıcılar ve Yakma Teknikleri

Doğada kazanılması gereken en önemli becerilerden biri ateş yakmaktır. Ateş,
Doğada Ateş Yakmak için İhtiyaç Duyulan Malzemeler

Doğada Ateş Yakmak için İhtiyaç Duyulan

İyi bir ateş yakmanın sırrı önce küçük dallarla başlayarak ateşi kademeli
Özel Barınaklar (Dağ Evleri ve Sığınaklar)

Özel Barınaklar (Dağ Evleri ve

Bu tür barınaklar genellikle taş, beton veya ahşap yapılardır. Genellikle tek
Mevsimlere Göre Barınaklar

Mevsimlere Göre Barınaklar

Hava derecesinin sıfır derecenin altında olduğu yerlerde kardan barınak yapmak
Doğada Barınak Yapımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğada Barınak Yapımı ve Dikkat

Hayatta kalmanın size bağlı olduğu durumlarda ne zaman kurtulabileceğinizi ya
Doğada Barınma Şekilleri

Doğada Barınma Şekilleri

Rüzgâr, yağmur, kar ve güneşten korunarak dinlenip uyuyabileceğiniz bir yere
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up