Erciş gezilecek yerler isimli bu yazımızda;
Van Erciş ilçesi hakkında bilgi bulabilir,
Erciş nerede ve Erciş'e nasıl gidilir ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Ülkemizin önemli turizm noktalarından birisi olan
Van Erciş, tarihi ve doğal güzellikleri ile adeta buraya gelenleri büyülüyor. Konumdan dolayı doğal güzellikler bakımından oldukça zengin olan Erciş'e tarih boyunca insanların ilgisi çok fazla olmuştur. Bu durum ise Erciş ve çevresinde çok sayıda tarihi yapının yer almasını sağlamıştır.
Van'ın bir ilçesi olan Erciş,
Van Gölü’nün hemen kıyısında yer alır. Bu özelliği, Erciş’in tarih boyunca insanlar tarafından tercih edilmesine neden olmuştur. Van Gölü’nün getirdiği avantajlar, insanların rahat bir yaşam sürmesini sağlarken, bölgedeki doğal güzelliklerin aynı zamanda tarihi yapılarla süslemesi de böylece gerçekleşmiştir.
Erciş Tarihi
Erciş tarihi, yapılan araştırmalara bağlı olarak ilk defa Urartular ile başlar. Her ne kadar neolitik yerleşmelere dair kanıtlar olmasa da ilçede bulunan bazı höyük ve benzeri yerde, kalkolitik döneme ait yerleşimlerden izler yer almaktadır. Bunlar bilimsel olarak kanıtlanırsa, ilçenin yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanması, milattan önce 3000 yılında gerçekleşmiştir.
Yukarıda da belirtildiği elde bilimsel verilere göre buranın tarihi Urartularla, milattan önce 900 ile 600 yılları arasında başlar. Kentin ilk olarak Urartu kralı Argişti tarafından kurulduğu ve bundan dolayı da kente Argiş adı verildiği tahmin edilmektedir. Daha sonra Arciş adını ilçeye son olarak da Erciş denilmiştir. Urartulardan sonra sırasıyla Med, Pers, Roma, Bizans, Selçuklular, Celayirler ve Karakoyunlular hakimiyetine girmiştir. Son olarak Osmanlı hakimiyetine girmiş olup, günümüze kadar bu şekilde gelmiştir.
Erciş Gezilecek Yerler Listesi
Erciş gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Buraya geldiğinizde, kendi zevkinize uygun yerler olduğuna şahit olacaksınız. Aşağıda, Erciş’in öne çıkan önemli güzellikleri yer almaktadır.
Erciş Kalesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesine göre Selçuklu sultanlarından Kılıç Arslan tarafından 1127 yılında yaptırılmıştır. Daha sonra Karakoyunluların eline geçmiş ve Kara Yusuf tarafından kalede geniş çaplı bir onarım yapılmıştır. Moğolların Anadoluyu istilasından etkilenen kale, Timur tarafından tahrip edilmiştir.
Erciş Kalesi, Van Gölü kenarındaki kayalıkların üzerinden yer alır. Göl suları yükseldiğinde, sular altında kalenin oluşturduğu görüntü, adeta kartpostallardan fırlamış gibidir.
Erciş denildiği zaman ilk akla gelenlerden birisi de inci kefallerdir. Van Gölü ve dünyadaki sınırlı sayıdaki yerde yaşayabilen bu balıklar, yumurtlama döneminde muhteşem bir yolculuğa çıkar. Van Gölü’nün sodalı sularından tatlı suya sahip akarsuya akın eden balıkların bu yolculuğu, Erciş Balık Bendinde meydana gelir. Deli Çay’a akın eden balıklar, adeta akarsu içerisinde dans eder. Bu muhteşem güzelliği görmek için Türkiye'nin ve dünyanın farklı noktalarından turistler Erciş'e gelirler.
Zilan Çayı, Van Gölü’ne dökülen akarsulardan birisidir. Bu çayın Van Gölü ile buluştuğu noktada sazlıktan meydana gelen bir alan bulunur. Burada çok sayıda kuş türü yaşar. Söz konusu bölge,
Çelebibağı Beldesi adıyla bilinir. Gökyüzü ve Van Gölü’nün maviliklerine, sazlıkların yeşillikleri de eklenince ortaya muhteşem bir görüntü çıkar.
Karakoyunlular döneminde yaşamış önemli bir şahsiyet için yapıldığı tahmin edilen
Zortul Kümbeti, iki kattan oluşur. Kümbetin kaidesi kare şeklindeyken gövdesi ise onikigendir. Kümbetin üzerinde ise piramide benzeyen külah vardır. Bunların haricinde ise aslan, kuş ve çift başlı kartal şeklinde figürler yer almaktadır.
Çivi Yazılı Urartu Kitabeleri
Urartular döneminde kalan kitabelerde, çivi yazısı ile yazılmış metinler bulunur. Bu metinlerde Urartu kralı olan Sarduri tarafından yapılan çalışmalar anlatılmıştır. Kitabeler, Van ile Erciş arasındaki karayolunun üzerinde bulunur.
Erciş Müzeleri
Erciş içerisinde müze bulunmamaktadır. Burada yapılan kazılardan ve diğer yollardan elde edilen/bulunan tarihi eserler, Van Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Erciş Yöresel Yemekleri
Erciş'te ne yenir sorusunun cevabı, buraya ait çok sayıdaki yöresel yemektir. Fakat bunlardan erik kurmuşu, çiriş mıhlaması ve Erciş köftesi çok daha meşhurdur.
Erciş Festivalleri
Erciş'te geleneksel olarak
Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali yapılır. Bu festival, inci kefallerinin yolculuğuna göre Mayıs ayının sonu ile Haziran ayının başında gerçekleştirilmektedir.
Erciş Nerede, Nasıl Gidilir?
Erciş nerede denildiğinde, ilk olarak bu ilçenin Van Gölü kıyısında olduğu akla gelir. Van Gölü’nün üst kısmında bulunan ilçenin Van kent merkezine olan uzaklığı yaklaşık 100 km’dir. Buraya gelmek için havayolu kullanılabilir. Türkiye'nin farklı noktalarından Van'a uçakla geldikten sonra kara yolu ile Erciş'e geçilebilir. Van Havalimanı ile Erciş arası 106 km’dir ve yolculuk ortalama 1 saat 20 dakika sürer.
Sizler için
Van Erciş ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda
Erciş'te ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak
Erciş gezilecek yerler listesini yazarak;
Erciş nerede ve Erciş'e nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.