Osmangazi gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Bursa Osmangazi hakkında bilgi bulabilir, Osmangazi nerede ve Osmangazi'ye nasıl gidilir ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.Osmangazi, Bursa'nın önemli ilçelerinden biridir.
Bursa Osmangazi, en büyük ve en kalabalık ilçedir. Çok önceki zamanlarda Uludağ eteklerine kurulan ilçe adını Osmanlı Devleti kurucusundan almıştır. Burası tarihi ve doğal güzellikleri ile göz dolduran bir şehirdir. Gezginler farklı amaçlarla burayı yoğun olarak ziyaret eder.
Osmangazi Tarihi
İlçenin ilk yerleşimleri MÖ 700’lü yıllara dayanır. Daha önce Roma yönetiminde olan bölge Osman ya da Orhan Bey zamanlarında Türklerin eline geçmiştir. O günden sonra gerek konumu gerek de verilen önem ile gittikçe gelişen
Osmangazi tarihi dönemler içinde Bursa'nın en önemli ilçesi olmuştur.
Osmangazi’de Gezilecek Doğal Yerler
Bursa yeşillikleri ve doğasıyla ünlü bir kenttir.
Osmangazi’de gezilecek yerlerlistesinden birçok doğal güzellik bulunur. Burada gezebileceğiniz doğa harikası bölgeleri şöyle sıralayabiliriz:
İlçe merkezindeki Soğanlık Mahallesi sınırlarında bulunan park, temiz havası ve binlerce bitkisi, spor alanları ve yürüyüş yollarıyla oldukça önemli bir ziyaret noktasıdır. Burada İngiliz, Japon, Fransız, kaya ve şekilli bitkiler bahçeleri yoğun olarak ilgi görür. Ayrıca burada üç tane büyük gölet ve çocuk oyun alanları da şehrin karmaşasından uzaklaşmanızı sağlayacaktır.
1955 yılında Bursa'nın eski belediye başkanı Reşat Oyal tarafından kültür parkı olarak yapılmıştır. Burada çocuk oyun alanları, yürüyüş ve koşu parkuru ile dinlenme alanları vardır. Ayrıca burada Soğanlı Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret ederek bulunan hayvanları görebilirsiniz.
Uludağ yolu üstündeki çınar 600 yaşındadır. Adını Osmanlı Devletinin ilk köylerinden olan İnkaya köyünden alır. Bu çınar tüm Osmanlı dönemlerinin şahididir. 3 metre çap ve 35 metre yüksekliği olan çınar, ülkemizin en yaşlı ağaçları arasındadır. Bursa’yı ziyarete gelen tüm gezginler bu ağaca mutlaka uğrar.
Bursa'nın doğasını keşfetmek istiyorsanız ise, Uludağ'ı tercih edebilirsiniz. Kayak sporu ile ünlenen bu yer kar ile kaplı olmadığı zamanlarda bile muhteşem bir doğa manzarası ile sizleri büyüleyebilir. Uludağ'ın civarında dağ yürüyüşü, hiking, piknik, doğa yürüyüşü veya kamp gibi aktiviteler gerçekleştirmek için en uygun dönem yaz ve bahar ayları olmaktadır.
Osmangazi’de Gezilecek Tarihi Yerler
Osmanlı Devleti’nin tüm dönemlerine şahit olan ilçesi bu kültürü yansıtan birçok yapı bulunur.
Osmangazi gezilecek yerlerlistenizde şu tarihi yapılara uğramadan Bursa’yı gezmiş sayılmazsınız:
Atatürk Caddesi’nde bulunan cami Osmanlı Devletinde Birinci Beyazıt zamanında Mimar Ali Neccar tarafından yapılmıştır. 1399 yılında tamamlanan cami, Türk tarihindeki en büyük camidir. 20 kubbesi olan bu yapı, Bursa'nın en simge yapılarından biridir. İki minare ve iç ana kayısı olan caminin ziyaretine her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist gelmektedir. Avlusunda sizler de bir çay içme keyfi yaşayabilir ve şehrin dokusunu inceleme fırsatı elde edebilirsiniz.
Ulu Camiye uğradıktan hemen sonra Kozahan’ı ziyaret edebilirsiniz. Birbirlerine oldukça yakınlardır. Eskiden burada ipek böceği kozası satışı gerçekleştirilmekteydi. Bursa ilinin tekstil sektörü bakımından ileri düzeyde olmasının nedenlerinden birisi de burada bu özelliğin bulunmasıdır. Bursa’ya ait olan yöresel eşyalar satın almak isterseniz burası iyi bir seçenek olacaktır.
Bu cami Osmanlı mimarisinin ilk dönem örneklerinden biridir. Ününü de içindeki çini kaplamalarından alır. Yeşil semtinde olduğu için ve minaresindeki yeşil süslemelerden bu adı almıştır. 2000 kapasiteli cami hala kullanılır. Çelebi Mehmet tarafından hükümet konağı olarak yaptırılan cami, Bizans başlıklı iki sütunun ortasından girilen bir yerdir.
Tarihi Roma ve Bizas’a kadar giden kapının günümüze sadece iç surlarının bir kısmı gelmiştir. Su Kapısı olarak da bilinen yapıdan eski dönemde Uludağ'daki tapınaklara gidilirdi. 2008 yılında belediye tarafından onarılan kapı her yıl 6 Nisan’da fetih şenliklerine ev sahipliği yapar.
Burası şehrin en büyük hanlarından biridir. Arabacılar, Sultan ve Eski İpek Han olarak da bilinen çarşı Çelebi Sultan Mehmet tarafından Mimar İvaz Paşa’ya Yeşil Külliyesi’ne gelir sağlaması adına yaptırılmıştır. İpek tüccarları tarafından kullanılan han 1958 yılındaki yangından sonra restore edilmiştir. Batı bölümündeki süslemeler oldukça özgün bir yapıya sahiptir. Günümüzde hala birçok dükkan burada hizmet verir.
Bursa'nın en önemli sembollerinden biridir. Ramazan ayında Tophane’de patlatılan ramazan toplarını da görme şansını yakalayabilirsiniz. Ayrıca burada bulunan çay bahçelerinde muhteşem Bursa ve Uludağ manzarası eşliğinde Türk kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri
Saat Kulesi’ne oldukça yakın bir alanda bulunan bu türbeler, Osmanlı Devleti için büyük bir önem taşımaktaydı. Bursa’da Tophane semtinde yer alan bu türbeler, deprem nedeni ile maalesef yıkılmış fakat 1863 senesinde tekrardan inşa edilmiştir.
Osmanlı dönemine ait tek arasta köprü olma özelliği bulunan bu köprü, 1442 yılında II. Murat zamanında yapılmıştır. Karşılıklı olarak 32 adet küçük dükkanı bulunduran Irgandı Köprüsü görülmesi gereken tarihi anılarımızdan birisidir.
Osmangazi Müzeleri
Osmangazi ilçesi müzeler bakımından da zengin bir seçeneğe sahiptir. Bursa tarihinde önemli bir yeri olan Karagöz anısına yapılan
Karagöz Müzesi, farklı bir konsepte sahip
Bursa Merinos Enerji Müzesi ve
Bursa Kent Müzesi bu şehirde bulunur.
Osmangazi Festivalleri
Festivaller bakımından son derece zengin olan şehirde, her yıl bahar aylarında
Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali ve
Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali kapsamında konserler ve etkinlikler yapılmaktadır. Ayrıca sonbahar aylarında
Siyah İncir Festivali de görkemli kutlamalara ev sahipliği yapan bir etkinliktir.
Osmangazi Yöresel Yemekleri
Eski bir tarihe sahip olan ilçede mutfak da son derece gelişmiştir. Gezginler ilçe merkezinde ya da köylerde yöreye ait birçok lezzeti tatma şansına erişebilirler:
- Sultan Tabağı
- Uludağ Tatlısı
- Uludağ Ezmesi
- Ciğer Sarması
- Damat Paçası
- Dede Çorbası
Osmangazi Neyi Meşhur?
Bursa ve Osmangazi’de en çok bilinen şey kestane şekeridir. Buraya kadar gelmişken sevdikleriniz mutlaka kestane şekeri almadan dönmeyin. Ayrıca Bursa'nın cevizli lokumu da ülke çapında ün yapmış bir yiyecektir.
Osmangazi Nerede, Nasıl Gidilir?
Bursa merkezi bir konumda olduğu için
Osmangazi nasıl gidilir, sorusunun cevabı kolay ulaşılabilir olmasıdır.
Osmangazi nerede, merakı içinde olanlar
İstanbul'a 155 km olan ilçeye buradan ulaşım Osmangazi Köprüsü üzerinden son derece basittir.
Ankara’ya ise 380 km mesafede yer alan ilçeye kara yolu ile ulaşım oldukça pratiktir. Ayrıca Osmangazi’ye Bursa Yenişehir ve İstanbul Sabiha Gökçen Hava limanına gelerek de oldukça kolay şekilde ulaşabilirsiniz.
Sizler için
Bursa Osmangazi ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Osmangazi'de ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak
Osmangazi gezilecek yerler listesini yazarak;
Osmangazi nerede ve
Osmangazi nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.