Çamlıdere gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Ankara Çamlıdere hakkında bilgi bulabilir, Çamlıdere nerede ve Çamlıdere'ye nasıl gidilir ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.Ankara’ya bağlı olan
Çamlıdere, her tarafı ormanlarla kaplı, içinden bir dere geçen bölgedir. Burası günübirlik ziyaretçiler için güzel bir gezi noktasıdır. Özellikle yaz aylarında çevre yerlerden çok sayıda ziyaretçi çeken
Ankara Çamlıdere, son yıllarda daha da meşhur olmuştur.
Çamlıdere Tarihi
Çamlıdere tarihi, Bizans dönemine kadar gider. Burası Bizans döneminde terk edilse de Osmanlı döneminde yeniden kullanılmaya başlamıştır. Osmanlı döneminde tutulan kayıtlarda burası için “Issız” denir. Burası daha sonraları gazi ve dervişler tarafından yoğun olarak kullanılmıştır. Daha sonra iskan politikalarıyla bölgedeki nüfus daha da artmıştır.
Çamlıdere'de Gezilecek Doğal Yerler
Çamlıderede gezilecek yerler çok sayıda doğal noktayı barındırmaktadır. Her tarafı ormanlarla dolu olan bu şirin ilçede şu noktaları gezebilirsiniz:
İlçe merkezinde yer alan Pelitçik köyünde bulunan bu orman rastlantı sonucu bulunmuştur. Burada dünyada çok az görülen çam, meşe ve ardıç ağaçlarından oluşan bir alan bulunur. Ancak ağaçlar zamanla fosilleşmiştir ve 23 milyon yıl öncesinden gelmektedir. Dünyadaki dört fosil ormandan biridir. Henüz bir tanıtım ve koruma faaliyeti yürütülmese de ileride yapılacağını düşünüyoruz. Bu orman mutlaka görmeniz gereken bir yerdir. Burada taşlaşan ağaçlar 18 milyon yıllık bir geçmişe gitmenizi sağlayacaktır. Ancak taşların bir kısmı bozularak yöre halkı tarafından inşaat yapımında kullanılmıştır.
Ankara'nın en büyük mesire alanlarından olan park, 2008 yılında ülkemizin 23. tabiat parkı olarak hizmete açılmıştır. Sizler de piknik yapmak ve doğal alanın tadını almak için bu mesire yerine gezebilirsiniz. Burası genel olarak kampçıların uğrak noktasıdır. İzci topluluklarının yoğun olarak geldiği bölge Ankara merkezine 100 km mesafededir. Ayrıca hemen yanı başında geyik üretim tesisi vardır. Burada yetiştirilen geyikler doğaya salınmaktadır.
Bu yayla daha önce
Gerede ilçesi sınırlarından olsa da köy halkı isteğiyle ayrılmıştır. Bu ayrılık için zamanında çatışmalar bile çıkmıştır. Günümüzde birkaç köyün ortak yaylası olarak kullanılan bölgede 2055 metrede Mahya Tepesi vardır. Buradaki manzara İç Anadolu’da az bulunacak bir görsel zevk olacaktır.
Burası bir tabiat parkıdır. Deniz seviyesinde 1450 metre yükseklikte olan park, günübirlik ziyaretçilerin eğlenceli vakit geçirmeleri için piknik masaları vardır. Ayrıca fosil ormanı da bu parkın sınırları içindedir.
Çamlıdere'de Gezilecek Tarihi Yerler
Tarihi Bizans dönemine kadar gittiği için farklı kültürleri barındıran
Çamlıdere gezilecek yerler arasında şu tarihi yapılar bulunmaktadır:
İlçe merkezine bağlı olan Peçenek beldesi sınırlarında kalan cami Selçuklular döneminde inşa edilmiştir. 1400’lü yıllarda yapıldığı düşünülen caminin kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmez. Kitabesi olmayan cami moloz taş ve tuğladan inşa edilmiştir.
Şeyh Ali Semerkandi Türbesi
Çamlıdere merkezinde yer alan bu türbe peygamberimiz Hz. Muhammed’in manevi çocuğu Ömer-ül Faruk’un dördüncü soyundan Şeyh Ali Semerkandi’ye aittir. Peygamber soyundan geldiği için her yıl çevre illerden ve Ankara sınırlarından çok sayıda ziyaretçi almaktadır.
Çamlıdere Festivalleri
Çamlıdere festivaller bakımından zengin bir ilçedir. Burada her yıl temmuz ayında
Şeyh Semerkandi Anma Günü düzenlenir. Bu törenlerde yağlı güreş, Sinsin oyunları, sünnet şöleni ve konserler olur. Ayrıca burada
Çamlıdere Aluç Dağı Festivali de yoğun ziyaretçi alan etkinliktir. Ayrıca her yıl temmuz ayında yapılan
Yağlı Güreş Şenlikleri de görmeniz gereken etkinliklerden biridir.
Çamlıdere Yöresel Yemekleri
İlçede çorba yoğun olarak tüketilir. İç Anadolu kültürüne yakın olan bir mutfağa sahip ilçede, uzun yılların verdiği bir kültüre dayanarak farklı yemekler de tadılabilir:
- Tarhana Çorbası
- Toyga Çorbası
- Çalı Mancarı Çorbası;
- Bamya
- Kaburga Dolması
- Muhlama
Çamlıdere Neyi Meşhur?
Çamlıdere ilçesi
İzmit kadar olmasa da yerli halk tarafından yapılan el pişmaniyesiyle bilinir. Sizler de buraya gittiğinizde mutlaka el yapımı pişmaniye satın alabilirsiniz. Ayrıca ilçeye özgü baklava tatlısı da denemeye değerdir.
Çamlıdere Nerede, Nasıl Gidilir?
Çamlıdere nerede, sorusuna Ankara’ya 108 km mesafede olduğunu söyleyebiliriz. Buraya ulaşmak için kendi aracınızı ya da belli noktalardan kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Ayrıca uçakla Esenboğa Hava limanına gelerek kara yoluyla da ilçeye gidebilirsiniz. Kara yolu yolculuğu yaparken geyikleri görebilir ve hoş bir yolculuk geçirebilirsiniz. Çamlıdere
İstanbul arası ortalama 550 km mesafede bulunur. Ayrıca Ankara’ya trenle gelerek de ilçeye geçebilirsiniz.
Sizler için
Ankara Çamlıdere ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Çamlıdere'de ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak
Çamlıdere gezilecek yerler listesini yazarak;
Çamlıdere nerede ve
Çamlıdere'ye nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.