Akören'de gezilecek yerler isimli bu yazımızda;
Konya Akören ilçesi hakkında bilgi bulabilir, Akören tarihi ve Akören nerede ile ilgili tüm sorunların cevabını öğrenebilirsiniz.
Konya, başlı başına tarihi bir bölgede yer alan il olduğu için ilçeleri de yine tamamen tarihi höyük alanları içerisinde yer almış durumdadır. Akören ilçesinin eski adı Akviran olarak bilinmektedir.
Akören Tarihi
Akören tarihi, arkeolojik kayıtlara dayanarak Neolitik Çağ Dönemine kadar gider. Ayrıca bölge Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük Türk İslam devletlerinin himayesinde kalmıştır. O dönemlerden çok sayıda kültür izini bugün bile bulabilirsiniz.
Akören Gezilecek Tarihi Yerler
Akören’de gezilecek yerler
arasında geçmişiyle ilgili çok sayıda tarihi yapıyı ziyaret edebilirsiniz. Akören ilçesinde gezilecek görülecek yerler şunlardır:
İlçenin en eski tarihi eseri hakkında bilgi vermek gerekecektir.Koca Cami 1850 yılında inşa edildi. Caminin Koca Cami adını alması kuşkusuz devasa boyutlu kubbesinden ileri gelmektedir. Merkezi kubbe tekniğine dayanarak inşa edilmiş olan cami her anlamda
koyna Akörende gezilecek yerler arasında ilk sırayı oluşturacaktır. Camiyi gezerken duyduğunuz manevi his sizi o yıllara götürecektir. Konya Tren Garından gelecekler için 13 km'lik bir mesafe ile her anlamda Koca Cami'ye ulaşmanız mümkün olacaktır.
İlçenin Akören olması burasının höyükler bakımından zengin olduğunu gösterir. Nitekim de öyledir. Alibeyköy Höyüğü Konya-Karaman D715 üzerinden 42,9 km'lik bir mesafede 45 dakikalık bir sürede ulaşım sağlamanız mümkün olmaktadır. Ören yerinde her anlamda Konya'da daha önceki medeniyetlerden kalma birçok kaya kabartmalarına rastlamak mümkün olabilmektedir.
Akören'in eski adı Akviran'dır. Viraneler bakımından da belediyenin yürüttüğü kapsamlı çalışmalar yürütülmekte ve arkeolojik kazı çalışmaları neticesinde her anlamda bölgedeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması amaçlanmaktadır.
Yer alan viraneler başında Oğuzların Kayı boyunun bir süre yaşadığı Kayı viranesi ilk sırada gelir. Yine Oğuzlara ev sahipliği yapmış olan bir diğer virane ise Bayındır viranesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada özellikle uç beyleri konar-göçer bir süre yaşamışlar ve daha sonra da yeni yerleşim yeri olarak Anadolu'nun diğer bölgelerine göç etmişlerdir. Elbette Oğuzları ve Kayı boyunu ağırlayan bu viraneler dışında bir de Akçeşme viranesi bulunmaktadır ki sadece Akören'e 5 km uzaklıkta yer alır. Bu virane her açıdan günümüzde de tamamen özgün mimari üslubunu muhafaza ederek varlığını sürdürmektedir.
Bütün bu eserler en çok Konya Akören gezilecek yerler
denildiği zaman akla ilk gelenleri oluşturmaktadır. Bütünüyle bu ortada duran nitelikler dikkate alındığı zaman gerek bölgenin arkeolojik tarihine yakından tanık olma hem de tarihi eserlerle iç içe bulunma imkanını yakalamış olacaksınız.
Kuşkusuz Konya, örenlerle dolu bir ilimizdir. Anadolu'nun en eski yerleşim yeri olarak Çatalhöyük son zamanlarda da arkeolog ve sanat tarihçilerinin araştırmalarını yürüttükleri ve yeni kalıntıları gün yüzüne çıkardıkları yerler arasında gelmektedir. İşte bu özellik dikkate alındığı zaman her anlamda Çatalhöyük dikkatleri üzerine çeken bir yerleşke olarak karşımızda durur.
Yine Çatalhöyük, damdan girilen evleri, Anadolu'nun en eski duvar resimlerine yer vermesi gibi özellikleriyle de gerçekten de karşımıza çıkar. Çatalhöyük antik ören yeri Anadolu'nun en eski yerleşim yeri olarak Akören'den rahatlıkla ziyaret edilecek bir yerdir. Bu açıdan da
Konya çatalhöyük gezisi açısından gerçekten de ön plana çıkar ve Akören ilçesi de zaten başlı başına bir ören yeri olduğu için her anlamda gezginlerin gezisini sonlandıracakları yer arasında söylenebilecektir.
Bütünüyle burada anlattığımız gibi Akören gerek viraneleriyle gerekse Anadolu'nun en eski yerleşim yerini içerisinde barındırmasıyla her geçen gün kültür turizmi açısından ziyaretçilerin ilgisini daha çok çeken yerlerin başında ilk sıralarda gelmeyi sürdürür.
Akören Gezilecek Doğal Yerler
Akören, doğal güzellikleriyle de ön plana çıkmaktadır. İç Anadolu yöresinin kuraklığı içinde önemli doğal güzellikleri barındırır:
İlçeye bağlı Avdan Kasabası sınırlarındadır. Çarşamba Nehri’nin geçtiği bu kanyonda 36 km uzunluk bulunur. Burada her mevsim ayrı güzelliğini görebilir ve bölgedeki sınırlı doğal güzelliklerden birine şahit olabilirsiniz.
Akören Yöresel Yemekleri
Konya Akören’de İç Anadolu kültürüne dair tadabileceğiniz çok sayıda lezzet bulunur. İlçeyi gezdiğinizde mutlaka şu bölgeleri tatmalısınız:
- Etli Ekmek,
- Mevlana Böreği
- Arabaşı Çorbası
- Dilber Dudağı Baklavası
- Papara Yemeği
- Batırık
- Etli Topalak
Akören Nerede, Nasıl Gidilir?
Akören nerede, diye merak ediyorsanız Ankara’dan 320 km, İstanbul’dan ise 700 km kara yolu ile yolculuk yaparak ilçeye ulaşabilirsiniz.Ayrıca hava yoluyla gitmek isteyenler şehre Konya Hava limanı’na ülkemizin birçok noktasından ulaşabilir.
Sizler için
Konya Akören ilçesi hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Akören'de ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak Akören gezilecek yerler listesini yazarak; Akören nerede ve Akören'e nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.