Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Yeme - İçme » Sivas'ta Ne Yenir? (Sivas'taki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Sivas'ta Ne Yenir? (Sivas'taki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)


Sivas'ta ne yenir ve Sivas yemekleri konulu bu makalemizde; Sivas'ın meşhur yemekleri, Sivas'ın yöresel yemekleri, Sivas kahvaltı yerleri ve Sivas kahvaltı mekanları hakkında güncel bilgiler veriyoruz.

sivasta ne yenir
Sivas'ın meşhur yemekleri oldukça fazla sayıdadır. Üstelik bu yemekler, nereye giderseniz gidin Sivas adı ile anılır ve mutlaka bilen biri bulunur. Sivas mutfağı genel olarak zahmet isteyen bir mutfak olsa da, ortaya çıkan yemekler oldukça lezzetlidir. Sivas yemeklerinde, Bulgar ve Arnavut yemeklerinden esintiler vardır. İç Anadolu Bölgesinde olmasından olsa gerek; Sivas yemekleri genellikle etin bol olduğu yemeklerdir. Ayrıca kebap ve tatlı çeşitleri de Sivas mutfağında oldukça fazladır.

Sivas’ta Mutlaka Yenilmesi Gereken Yemekler


Sivas'ın yöresel yemekleri; etin ve hamurun ağırlıklı olduğu yemeklerdir. Konumu itibari ile Sivas’ta tarım yapılamaması yemeklere bu şekilde etki etmiştir. Sivas yemeklerinde genel olarak bir kaos hakimdir. Fakat bu lezzetli bir kaostur. Birden fazla ana malzemenin bir arada olduğu meşhur Sivas yemeklerinin bazı örnekleri ve Sivas’ta ne yenir denildiğinde öne çıkan liste şunlardır:

  • Kesme aşı

Teferruatı fazla olduğu için her ne kadar yapması biraz zahmetli olsa da, Sivas'ın en lezzetli ev yemeklerinden biridir. Kesme aşı yapmak isteyen bir kişinin hamur açmayı da biliyor olması gereklidir. Çünkü içerisine makarna şeklinde kesilmiş erişte ilave edilir. Yeşil mercimeğin erişte ile kavuştuğu bu yemek, Sivaslıların deyimi ile gılikte kızartılmış nane ve pul biberle iyice tatlanır.

  • Baviko

Sivaslıların misafir ağırlayacakları günlerde evlerinden eksik etmedikleri bir yemektir. Hamur açmayı bilen kişilerin yapabileceği bir yemek olup, 1 saat dinlenmiş bir hamurla baviko yapımına başlanmalıdır. Pişmiş hamurun üzerine sarımsaklı ayran dökülmesiyle ve kızdırılmış tereyağının da üzerinde gezdirilmesi ile baviko sunuma hazır olmuş olur.

  • Kelle tatlısı

Eğer Sivas'a gittiğinizde size kelle tatlısı ikram ediliyor ise; bu karşınızdakinin özel bir misafiri olduğunuz anlamına gelir. Sivas’ta eskiden beri özel davetlerde ve özel misafirler geldiğinde yapılan bir tatlıdır. Sofraya dilimlenmemiş şekilde getirilir ve içerisinde fındık, badem, ceviz, üzüm, tarçın gibi malzemeler vardır. Nar renginde ve baklava görünümde olsa da içine konan malzemeler dolayısı ile bir hayli zengin bir tatlıdır.

  • Sirok, gömme

Hamurlu bir yiyecek olup, süt ürünleriyle lezzetlendirilmiştir. Fırında pişirilen hamurun, sertleşmiş olan üst kısmı kesilir. İçteki kalan yumuşak kısımlar ise ufalanır. Ufalama işlemi bittikten sonra sert olan üst kısım kare şeklinde kesilir ve iç kısımlara doğru tereyağı ulaştırılır. En sonunda ise gömmenin yan kısımlarına ayran dökülür.

  • Salata kurutması

Sivaslılar, Sivas'a özgü olan salatalık dolmasının yapımında kullandıkları salata kurusunu da kendileri yaparlar. Patlıcan kurusunun yapımı ile salata kurusunun yapımı oldukça benzerlik gösterir. Önce salatalıkları ortadan ikiye kesip, iç kısımlarını oymak gereklidir. Sonra bu salatalıkları peş peşe bir ipe dizip, kuruyana kadar bekletilmelidir. Güneşli bir yerde bekletilmesi durumunda daha hızlı kurumaktadır.


  • Mercimek badı

Sivas'a özgü bir yemek olduğu için zaman zaman Sivas badı olarak da anılır. Fakat Tokat badı ile Sivas badı aynı yemekler değillerdir. Her ne kadar bazen ikisi de mercimek bulgur ve domates bulundurduğu için karıştırılıyor olsa da; Sivas badında ceviz olmaz. Mercimek badı genelde gündüz oturmalarında yapılan bir yemektir.

  • Pezik, dal turşusu

Sivas’ta yemeklerin yanında sofraya mutlaka konan bir şey var ise; o da dal turşusudur. Her yıl Sivaslıların kurmaktan vazgeçmediği bu turşu pancar dallarıyla hazırlanan bir turşudur. Sivaslılar bu turşuyu çok sevdikleri için; 2-3 ayda bir bittikçe sürekli yaparlar.

  • Peskütan çorbası

Peskütan ya da diğer söyleniş biçimi ile peskutandan yapılan bir çorbadır. Peskütan ise; pişirilen yoğurt ve yarmanın suyunun çektirilmesiyle elde edilen bir besindir. Genelde kış aylarında yapılır. Dolayısı ile peskütan çorbası da genelde kış aylarında tüketilen bir çorbadır.

  • Sivas katmeri

Sivas katmeri genelde çay yanında yapılan bir yiyecektir. Diğer katmerlerden biraz daha farklıdır. Sivas katmerinin mutlaka yumuşak olması gerekmektedir. Ayrıca hazırlanırken içerisine bol miktarda yağ konmalıdır. Sivaslılar bu katmeri özellikle soğumadan, sıcakken tüketmektedirler.

  • Hingel

Bir çeşit mantıdır. Fakat alıştığımız mantılar gibi içerisine kıyma konulmaz. Çerkeslerin hıngal dedikleri yemeklerine, Sivaslılar hingel adını vermişlerdir. Kesilmiş hamurun içerisine patates veya peynir konup, öyle katlanır. Pişirildikten sonra servis ederken üzerine yoğurt, tercihe göre de sos dökülebilir.
Eğer Sivas'ta bulunuyorsanız; Sivas Gezilecek Yerler listemizi mutlaka inceleyiniz.

Sivas'ın En İyi Restoranları

Sivas’ta oldukça fazla sayıda restoran vardır. Bu restoranlar ulaşımın kolay olduğu yerlerdedir. Üstelik güzel dekore edilmiş mekanlar da oldukları için, giden kişiler hoş vakit geçirmektedirler. Neredeyse her mekanda Sivas mutfağından yemekler bulmak mümkündür. Fakat başka yerlerin yöresel yemeklerinin de yenebileceği restoranlar vardır. Sivaslıların restoran tavsiyelerinden bazıları şunlardır:

3. Nesil Sofra Kebap ve Lahmacun Salonu: Eskikale Mahallesinde bulunan bir restorandır. Türk mutfağından lezzetler sunar. Özellikle Sivaslıların et yemek istedikleri günlerde ilk tercih ettikleri restoranlardan biridir. Sivas köftesini de güzel yapan bir yerdir. Burada bir kere Sivas köftesi yemiş olan bir kişi bir daha başka yerde yediği köfteden lezzet alamaz. Fiyatları uçuk değildir.

Aşçıbaşı Restoran: Toptancılar Caddesinde bulunan bir restorandır. Gidecek olan kişiler, günün her öğününü geçiştirebilmek için burada yiyebilecek bir şeyler bulabilirler. Sulu yemeklerin rağbet gördüğü bir yerdir. Paket servis imkanı da vardır. Tatlılarından ise her giden kişi memnun kalmıştır.

Lezzetçi Sivas Mutfağı: Ali Ağa Cami Sokakta bulunan bir restorandır. Menüsü oldukça zengin bir yerdir. Hizmet kalitesi oldukça iyidir. Özellikle sipariş edilen yiyecekler, sunumu güzel hazırlanmış bir şekilde getirilir. Çalışanları ise oldukça ilgili ve kibardır. Porsiyonları doyurucudur.

Köfteci Ahmet Usta: Tuna Caddesinde bulunan bir restorandır. Öğle yemeği ve akşam yemeği yemek için ideal yerlerden biridir. Genellikle müşteriler ile sahibi de ilgilenir. Servis edilen yemekler oldukça lezzetlidir. Aynı zamanda ikramı olan da bir müessesedir. Sivas köftesi ya da ızgara köfte söyleyen birine çorba, salata ve izma ikram olarak verilir.

Özen Kebap Salonu: Atatürk Caddesinde bulunan bir restorandır. Günün her saati için uygun yiyecekler bulunur. Çalışanları oldukça ilgili, kibar ve güler yüzlüdür. Salatayı ve ezmeyi ikram olarak masaya getirirler. Sivas'ın yerel çorbası bunlar geldikten sonra içilir. Bu mekana giden bir kişiye genelde Sivas köftesi tavsiye edilir.

Keyf-i Derya Balık Restoran: Çarşıbaşı Mahallesinde bulunan bir restorandır. Deniz mahsulleriyle yapılmış yiyeceklerden yemek isteyen kişiler için gidilebilecek bir mekandır. Sivas'ın en iyi balık restoranlarından biridir. Ayrıca midye yemek isteyenlerin de tercih ettiği bir yerdir. Samimi bir mekandır.


Çimen Kebap: Atatürk Caddesinde bulunan bir restorandır. Ulaşımın kolay olduğu bir yerdedir. Hava limanına yakın olmasından dolayı şehre yeni gelmiş olan kişilerin uğrak mekanıdır. Fiyatları çok ucuz olmasa da çok da pahalı bir yer değildir. Yemeklerde sunuma oldukça önem verilir. Nezih ve ikramları olan bir yerdir. Ayrıca özel arabası olan kişilerin en çok dert ettikleri park sorununu da dert etmeyecekleri bir mekandır.

Bahçekapı Mangal Evi: Kayseri Caddesinde bulunan bir restorandır. Günün her saatinde gidilebilecek bir mekandır. Salaş ve samimi bir mekandır fakat hizmeti ve yemeklerin lezzeti iyidir. Fiyatları yol üzeri olan mekanların fiyatları ile kıyaslandığında uygundur. Park problemi olmayan bir mekandır.

Amade Restaurant & Cafe: Gültepe Mahallesinde bulunan bir restorandır. Park sorunu olmayan bir yerdir. Çocuklu ailelerin tercih edebileceği bir mekandır çünkü çocuklar için oyun alanı vardır. Bu restorana giden kişiler tatlı olarak genelde magnolya tatlısını önermektedir. Yakınlarında AVM olmasına rağmen insanların sıklıkla tercih ettiği ve dolayısı ile de lezzetli yemekleri olan bir yerdir.

Çerkezin Kahvesi: Atatürk Caddesinde bulunan bir yerdir. Tabelası olmadığı için ancak tariflerle bulunabilecek bir yerdir. Park yeri yoktur, ancak yakın bir yere park edip yürüyerek ulaşılabilecek bir mekandır. Özellikle soluklanmak ve kahve içmek isteyenler için ideal bir yerdir. Otantik bir mekandır. Türk kahvesini oldukça köpüklü yapmaktadırlar.

Sivas'taki En İyi Kahvaltı Mekanları

Sivas her ne kadar etli ve genelde öğlen ya da akşam saatlerinde tüketilecek yemekleri ile ünlü olsa da; kahvaltı kültürünün de oldukça geliştiği bir yerdir. Tercihe göre geleneksel ya da daha teferruatlı kahvaltı edilebilecek bol sayıda yer bulunur. Ayrıca bazı kahvaltı mekanlarının da giden kişilerin oldukça ilgisini çekebilecek konseptleri vardır. Bu tarz mekanlar Sivas’ta özellikle son yıllarda açılmaya başlamıştır. Sivas kahvaltı yerleri listesinin bazıları şunlardır:

Kablan Tost ve Kahvaltı: Sivas kahvaltı mekanları listesinde ilk sırada olan bu yer Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde bulunur. Gidenler özellikle tavasını, menemenini, kavurmalı kaşarlı yumurtasını ve beyaz peynirli tostunu methetmektedir. Bu mekanın ustalarının el lezzetlerine oldukça güvenilmektedir.

Nevizade Kahvaltı: Ordu evi yanında bulunan bir mekandır. Fiyat olarak oldukça ucuzdur. Temiz ve nezih bir yerdir. Aynı zamanda çalışanları müşterilere karşı oldukça ilgilidir. Menemenin sıklıkla tercih edildiği bir yerdir.

Çiçekli Simit Sarayı: Çiçekli Caddesinde bulunan bir mekandır. Çiçekli Simit Sarayı’na gelince sıcak sıcak kazan simiti ile kahvaltı yapılır. Oldukça küçük ve samimi bir mekandır.

Taksi’m Kafe: Mehmetpaşa Mahallesinde bulunan bir mekandır. Konsept bir kafedir. Mekanın içi kişiyi sanki bir taksideymiş gibi hissettirecek şekilde tasarlanmıştır. Güvenilir ve genelde gençlerin tercih edebileceği bir mekandır.

Samra Cafe & Kahvaltı: Bankalar Caddesinde bulunan bir mekandır. Fiyat performans karşılaştırması bakımından güzel bir yerdir. Kahvaltı tabakları kelebek şeklinde bir kahvaltı tabağıdır. Hizmetin iyi olduğu, samimi bir mekandır.


Saklıbahçe Restaurant: Ankara Bulvarı yakınlarında bulunan bir mekandır. Öğle ve akşam yemeği de yenebilen bir yer olmasının yanı sıra, sıklıkla kahvaltı için tercih edilen bir restorandır.

Fırat Kahvaltı Salonu: 4 Eylül Sanayi Sitesi’nde bulunan bir mekandır. Küçük fakat samimi bir yerdir. Park alanı yoktur fakat yakınlarında park edilebilecek yerler vardır. Geleneksel kahvaltı edilebilecek bir yerdir.

Evim Kahvaltı Salonu: Rahmi Günay Caddesi’nde bulunan bir yerdir. Fiyat olarak çok pahalı yer değildir. Küçük fakat kısıtlı vakti olan kişilerin kahvaltı edebileceği bir mekandır.

Bi Dünya Kahvaltı & Cafe: Kardeşler Mahallesinde bulunan bir mekandır. Bu mekanda sunuma oldukça önem verilmektedir. Menemen sipariş ettiğinizde önünüze pul biberle üzerine gülen yüz şekli yapılmış bir menemen gelmesi yüksek ihtimaldir. Açık renklerle dekore edilmiş, ferah ve temiz bir mekandır.

İzzet-i İkram: Örtülüpınar Mahallesinde bulunan bir mekandır. Fiyatları ortalamadır. Kuymak gibi yöresel lezzetlerin de bulunabileceği bir yerdir. Temiz ve samimi bir mekandır.



admin / 05.06.2019 / 0 / 10 390

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Rize'de Ne Yenir? (Rize'deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Rize'de Ne Yenir? (Rize'deki En İyi

Rize'nin yöresel yemekleri denildiğinde, akıllarda hamsi ve mısırdan meydana
Zonguldak'ta Ne Yenir? (Zonguldak'taki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Zonguldak'ta Ne Yenir? (Zonguldak'taki

Zonguldak'ta ne yenir içerikli bu makalemizde; Zonguldak yemekleri hakkında
Tokat'ta Ne Yenir? (Tokat'taki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Tokat'ta Ne Yenir? (Tokat'taki En İyi

Tokat'ın meşhur yemeklerinin sayısı o kadar fazladır ki; gastronomi açısından
Mardin'de Ne Yenir? (Mardin'deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Mardin'de Ne Yenir? (Mardin'deki En İyi

Mardinde ne yenir içerikli bu makalemizde; Mardin yemekleri hakkında bilgi
Malatya'da Ne Yenir? (Malatya'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Malatya'da Ne Yenir? (Malatya'daki En

Malatyada ne yenir içerikli bu makalemizde; Malatya yemekleri hakkında bilgi
Maraş'ta Ne Yenir? (Maraş'taki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Maraş'ta Ne Yenir? (Maraş'taki En İyi

Maraşta ne yenir içerikli bu makalemizde; Kahramanmaraş yemekleri hakkında
Samsun'da Ne Yenir? (Samsun'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Samsun'da Ne Yenir? (Samsun'daki En İyi

Samsun'da ne yenir içerikli bu makalemizde; Samsun yemekleri hakkında bilgi
Kayseri'de Ne Yenir? (Kayseri'deki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Kayseri'de Ne Yenir? (Kayseri'deki En

Kayseride ne yenir ve Kayseri yemekleri konulu bu makalemizde; Kayseri'nin
Adıyaman'da Ne Yenir? (Adıyaman'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Adıyaman'da Ne Yenir? (Adıyaman'daki En

Adıyaman'ın meşhur yemekleri; oldukça çeşitli lezzetlerle harmanlanarak
Adana’da Ne Yenir? (Adana'daki En İyi Restoran ve Kahvaltı Mekanları)

Adana’da Ne Yenir? (Adana'daki En İyi

Adana'nın meşhur yemekleri ve bu yemekleri tadabileceğiniz restoran ve kahvaltı
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up