Doğada Barınak Yapımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hayatta kalmanın size bağlı olduğu durumlarda ne zaman kurtulabileceğinizi ya da herhangi bir yerde ne kadar zaman kalacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle mümkün olan en iyi barınağı inşa etmeye çalışmalısınız.
Kalıcı bir barınak yapmak için günler hatta haftalar harcamaya başlamadan önce doğru yeri bulduğunuza emin olmalısınız. Barınağı yapacağınız yerin zemini kuru, sağlam ve doğal olmalıdır.
İdeal bir barınak sizce hangi materyallerden oluşmalıdır?
Doğada yaşam mücadelesinde insanın kendisini yağmurdan, kardan, güneşten ve dış etkenlerden koruyarak dinlenmesi gereklidir. Fiziksel iyi bir dinlenme ruhsal yapımızı da olumlu etkileyecek ve moralimizi yükseltecektir. Bulunduğumuz çevre ve iklime göre içine girip korunacak bir barınağı inşa etmeyi öğrenmemiz gereklidir. Barınağı hazırlamak için bulunduğumuz ortamdaki materyaller de çok önemlidir. Sonuçta yapacağımız barınak bu materyallerle inşa edilecektir.
Öncelikle çevremizi dikkatle gözden geçirmeliyiz. Bulabileceğimiz bir mağara, terkedilmiş bir kulübe, doğal bir barınak bizi büyük bir enerji kaybından koruyacaktır ve zaman kaybından koruyacaktır. Hazır bir yer bulamazsak barınağı kuracağımız yeri iyi seçmeliyiz. Bu yer rüzgârın esmediği ve sırtüstünde olmayan, derin vadilerde kanal gibi esen tabanlardan uzak olmalıdır. Rüzgârın en az olduğu kuytu bir yer seçmeliyiz. Barınağın girişi rüzgâr yönünde olmamalıdır. Bu mümkün değilse kaya, taş, toprak, ağaç parçaları veya kar blokları ile rüzgâr engellenmelidir. Bu rüzgâr seti barınağın kısa sürede ısınmasını ve ateş yakabilmemizi sağlayacaktır. Barınak mümkün olduğu kadar basit ya da fakat doğada en iyi konforu sağlayacak yapıda olmalıdır.
Doğada barınak yaparken dikkat etmemiz gerekenler kurallar nelerdir?
Barınağı inşa ederken şu kural unutulmamalıdır. Hava soğuk, ıslak yada kuru fark etmez vücudumuz yattığımızda zemin ile temas etmemelidir. Isınmış bir zemin vücudumuzun su kaybına sebep olacağı gibi soğuk bir zeminde vücudumuzda ısı kaybına sebep olur. Hazırlayacağımız basit bir yer yatağı vücudumuzun zeminden bağlantısını kesecektir. Kuru otlardan veya taze çam dallarından yapacağımız yatak ihtiyacımızı görecektir. Yatağı boyumuzdan biraz uzun ve omuz genişliğimizden biraz fazla hazırlarsak çok rahat ederiz. Zaman içerisinde bu dallar ya da otlar ezildiğinde takviye yapmak gerekecektir.
Şekil 1 Basit bir barınak ve doğal örtülerden yapılan yatak Doğada barınak yaparken şunlara dikkat etmemiz gerekir:
- Su kaynağına yakın olmalı
- Her bakımdan güvenli bir bölge olmalı
- Taş düşme ve heyelan gelme gibi poansiyel tehlikelerden uzak olmalı
- Kışın çığ düşme riski olmamalı
- Sel yatağında olmamalı
- Deniz kenarında olacak ise denizlerdeki gel-git olayları değerlendirilmeli
- Barınağın veya çadırın kurulacağı yerin zemininin kuru ve düz olması gerekmektedir. Bunun için ağaç yapraklarından faydalanılmalı
- Vadi ve sırt rüzgarlarından korunaklı olmalıdır
- Yabani hayvanların yuvalarına yakın olmamalı
- Ormanlık arazilerde sık ağaçlık alanlarda kurumuş ağaçların düşme ve devrilme riski iyi değerlendirilmeli
- Zemin eğimli ise baş her zaman yukarda kalmalı
- Tropik bölgelerde zehirli böceklere (kene ve zehirli örümcekler vb.) ve sürüngenlere dikkat edilmeli.