Karaköy gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, Haliç'in dibinde olan bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Karaköyde gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
İstanbul Karaköy hakkında kısa bilgi verelim:
İstanbul’un değişen tarihi dokusuna rağmen hala kendi atmosferini korumayı başaran çok az semt vardır. Bunlardan biri olan
İstanbul Karaköy, çok eski zamanlardan beri şehrin önemli semtlerinden biri olmuştur. Bugün gün içinde binlerce kişinin gerek turistik gerek alışveriş gerekse de vakit geçirmek için geldiği bu güzel semt sizlere birçok olanağı sağlar. Üstelik Haliç’in mükemmel dokusunu bu tarihi semtte görebilirsiniz.
Karaköy Tarihi
Karaköy tarihi, Ceneviz, Bizans, Emeviler ve Osmanlı gibi birçok medeniyete dayanır. Dar sokaklarında her an tarihi bir yapı görebilirsiniz. Buraya ilk olarak yerleşen topluluk Karaim Yahudileri olarak bilinir. 700’lü yıllarda İstanbul'u almak için gelen Emevi ordusu burada 7 yıl boyunca halka acı çektirdiği için adının Karaköy olarak kaldığı rivayet edilir.
Karaköy Gezilecek Yerler Listesi:
Karaköy gezilecek yerler bakımından oldukça geniş bir seçenek vardır. İstanbul’un en eski yerleşimlerinden biri olduğu için tarih boyunca pek çok yapıya sahip olmuştur. Bu yapıların önemli bir bölümü günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Sokullu Mehmet Paşa Camii
Osmanlı dönemine dayanan bu eski cami Mimar Sinan tarafından büyük Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa adına yapılmıştır. Günümüzde hala ibadete açıktır ve ziyaret edilebilir.
Karaköy bir dönem Ceneviz yönetiminde kalmıştır. İtalyan koloni döneminden kalan Ceneviz Surları bugün büyük kısmı yıkılmış olsa da bir bölümü 1100’lü yıllardan beri hala ayaktadır.
Karaköy Saliha Sultan Çeşmesi
Burada yaşayan bir fakir ailenin kızı olduğu iddia edilen Saliha Sultan’ın burada testisini düşürüp kırmasıyla bir saraylı tarafından görülerek saraya aldırılması üzerine Saliha Sultan’ın bu çeşmeyi o günün anısına yaptırdığı bilinir.
Karaköy Arap Camii, ara sokaklarda bulunur. Caminin çan kulesine benzeyen bir minaresi bulunur. Caminin Emeviler döneminde yapıldığı düşünülür. İstanbul’da ilk ezan bu camide okunmuştur. Ancak daha sonra cami Bizans tarafından kilise olmuştur. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u alınca burayı tekrar cami haline getirmiştir. Daha sonra İspanya’dan kaçan Emeviler buraya yerleşmiş ve tekrar bakımdan geçerek caminin adı Arap Camii olmuştur.
İstanbul Saint Pierre Kilisesi
Beyoğlu Karaköy’de yer alan Saint Pierre Kilisesi şehrin en önemli gezi noktalarından biridir.1228 yılında Dominikler tarafından yapılan kilise camiye döndürüldüğü için 1475 yılında Bisticia’nın yaptığı kiliseye geçildi. 1841 ile 43 yılları arasında da bu kilise yapıldı. Bu kilise San Pietro ve Paolo Kilisesi olarak da isimlendirilir.Buradaki mistik atmosfer her yıl binlerce ziyaretçi çeker.
Bu cami Karaköy’deki Karantina Sokak’ta yer alır. Karaköy’ün geçmişten günümüze gelen en önemli yapılarından biri olan bu cami Tiberyos zamanında mabet olarak inşa edilmiştir. Araplar İstanbul’da 7 yıl boyunca kaldığı dönemde buraya şehitlerini gömmüşlerdir. Daha sonra da Osmanlı döneminde dört kapılı bir cami olarak yapılmıştır.
Bu yapı İstanbul’un en görkemli yapılarından biridir. Beyoğlu Banker Sokağı’nda bulunan sinagog 1900 yılında yapılmıştır. Avustralya kökenine sahip olan Aşkenazlar tarafından yapılan yapı üç Aşkenaz sinagogu arasında en büyüğü olmasıyla ün yapmıştır. İçinde bulunan avizeler Viyana’dan getirilmiştir. İçindeki levhalar bu yüzden Almanca’dır. Kadınlar balkonu anlamında olan Azara bölümü yapının önemli özelliklerinden biridir.
Karaköyde gezilecek yerler tarihi yapıları arasında bulunan bu caminin yapıldığı yerde önceden Üçüncü Selim’in yaptırdığı Arabacılar Kışlası bulunur. Firuzağa yangınında kışlanın yanmasıyla birlikte İkinci Mahmut burada Nusretiye Camii’ni yaptırmıştır. 1826 yılında biten caminin mimarı Kriko Amira Balyan isimi bir kişidir. Bu yapı mimarisi ve içindeki derin detaylarıyla Karaköy semtinin önemli gezi noktaları arasındadır.
Son dönemlerde yapılan tarihi yapılardan en önemlileri arasında olan Karaköy Palas, 1910’lı yıllarda Levanten Guilio Mongeri tarafından yapılmıştır. Yakın tarihin mimari özelliklerini barındıran bu yapı ilk olarak dört katlı planlanmıştır. Ancak üç ayrı kuruluş kullanacağı için yapısı değiştirilmiştir. Karaköy Palas’ın tüm cephelerinde bitki ve geometrik bezemeler vardır. Bunlar Bizans dönemini yansıtan ince işlemelerdir. Günümüzde hala bu yapı etkin olarak kullanılmaktadır.
Osmanlı döneminin önemli askeri kişilerinden olan Kılıç Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu hamam günümüzde tüm işlevini koruyan nadide yapılar arasındadır. Ünlü Kaptanı Derya Kılış Ali Paşa tarafından yaptırılan yapının mimarı Mimar Sinan’dır. Bu yapı görkemli bir kubbeye sahiptir ve 1583 yılında tamamlanmıştır.
Karaköy Müzeleri
Karaköy bölgesi ülkemizin en kapsamlı müzelerini barındırmaktadır. Buradaki müzeleri gezmek için uzun bir vakit ayırmanız yerinde olur. İstanbul Boğazı’nda Karaköy’de 8 bin metrekare bir alan kurulu
İstanbul Modern Sanatlar Müzesi ülkemizin çağdaş sanat sergilerinin düzenlendiği ilk özel müze olma özelliğini taşır.
Bunun dışında 1863 yılında Osmanlı Bankası adıyla kurulan bina bugün şehrin en kalıcı yapıları arasındadır. Günümüzde
Osmanlı Bankası Müzesi olarak kullanılan bina Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yılları hakkında bilgi verir. buna ek olarak 1995 yılında kurulan
Denizcilik İşletmeleri Müzesi 1912 yılında yapılan binada Türk Denizciliği hakkında önemli eserler barındırır. Ayrıca ülkemizin tek Yahudi müzesi olan
100. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi bu semtte hizmettedir.
Karaköy Festivalleri
Karaköy semti her yıl yapılan geleneksel
Karaköy Sokak Festivali ile ünlüdür. Bahar aylarında gerçekleşen bu festival kapsamında sokak etkinlikleri, konserler ve çeşitli organizasyonlar ile doyasıya eğlenebileceğiniz bir etkinliği katılabilirsiniz.
Karaköy Yöresel Yemekleri
Karaköy genel olarak eski bir yerleşim yeri olduğu için daha zengin kesimi barındırır. Bu yüzden burada bir yemek kültürü yoktur.
Karaköy’de ne yenir, sorusuna cevap arayanlar bölgedeki her türlü restoranı tercih edebilir. Bizim tercihimiz ise sahildeki tezgahta Suriye usulü satılan baharatlı ve soslu
balık dürüm olacaktır. Karaköy semti dünya mutfağının ülkemizdeki en güzel örneklerini barındıran mekanlara sahiptir.
Karaköy Neyi Meşhur?
Karaköy’de ne yapılır, diyenler için özellikle en meşhur etkinlik Karaköy Köprüsü üzerinde balık tutmaktır. Burada İstanbul'a has bir etkinlik yapmak istiyorsanız burada balık tutabilirsiniz. Ayrıca bununla beraber şehirdeki alışveriş kültürü en yoğun olarak burada yaşamaktadır. Özellikle baharat, tekstil ve daha birçok alanda hizmet veren tarihi dükkanlarda aradığınız ürünleri her bütçeye özel bulabilirsiniz. Bununla birlikte Karaköy Köprüsünü geçerek
Eminönü tarafında balık ekmek yemenizi öneririz.
Karaköy Nerede, Nasıl Gidilir?
Karaköy nerede, anlatacak olursak İstanbul’un en merkezi noktalarından birinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu semte ulaşmak için en mantıklı yol toplu taşımadır. Şehrin birçok noktasından direkt olarak buraya gelen İETT otobüslerini bulabilirsiniz. Ayrıca
Bağcılar- Kabataş tramvay hattı direkt olarak Karaköy Köprüsü üzerinde geçer. Bununla Anadolu yakasından
Karaköy’e nasıl gidilir sorusuna cevap arayanlar için
Kadıköy ve
Üsküdar’dan kalkan vapurlar ve gemilerle buraya kolay bir çözüm yolu olacaktır. Buranın çeşitli ulaşım alternatifleri kolayca gelmenizi sağlar. Ancak kendi aracınızla gelmek isterseniz park sorunu yaşayabileceğinizi de hatırlatalım.
İstanbul Karaköy semti hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalıştık. Bu yazımızda Karaköy’de ne yapılır ve bu bölgeye yapacağınız seyahatleriniz için rehber niteliği taşıyacak Karaköy gezilecek yerler listesini yazarak; Karaköy nerede ve Karaköye nasıl gidilir sorularına yanıt verdik.Karaköy Haritası, Karaköy Yol Tarifi