Trilye gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, eski bir Rum köyü olan bu bölgeye gezi veya seyahat planlayan kişiler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Trilye gezi rehberi listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Bursa Trilye hakkında kısa bilgi verelim:
Trilye, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir beldedir. Burası eski bir Rum köyü olmasıyla ünlüdür. Eski Rum kültürünü hala yaşatan bir yer arayanlar için deniz kenarındaki
Bursa Trilye, mükemmel bir seçenektir. Bu güzel kasabada tarihi binaları, denizi ve küçük balıkçı teknelerini görebilirsiniz. Özellikle şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen kişiler için bu güzel kasaba iyi bir seçenektir. Nitekim daha önce defalarca ziyaret ettiğimiz bu beldenin kültürünü, ulaşımını ve gezilecek yerlerini bu
Trilye gezi rehberi sayesinde öğrenebilirsiniz.
Trilye Tarihi
Trilye tarihi hakkında birçok rivayet vardır. Anlatılanlara göre bu güzel kasaba adını İstanbul’dan sürülen 3 papazdan almıştır. Diğer bir anlatıya göre de kasabanın ismi barbun balığının Rumca’daki karşılığıdır. Ancak bilinmesi gereken şu var ki,
Trilye Bursa çok eski bir tarihe sahiptir. Misyalılar, Traklar, Antik Roma, Bizans günlerine şahit olan bu tarihi balıkçı kasabası 1330 yılında Osmanlı ile tanışmıştır.1963 yılında Zeytinbağı adını alan belde 2011 yılında yeniden aynı isimle yani Trilye olarak anılmaya başlamıştır.
Trilye'de Gezilecek Tarihi Yerler
Trilye gezilecek yerler bakımından çok zengin bir kasabadır. Özellikle tarihi yapılar birçok kültüre ait izlerin günümüzde bile yaşamasını sağlamıştır. Bu yüzden ziyaretçiler bu küçük kasabada dolu dolu zaman geçirebilirler.
İlk olarak Papaz okulu olarak hizmet veren bu yapı 1980’li yıllara kadar ilkokul binası olarak kullanılmıştır. Eski Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios’un da eğitim gördüğü Papaz Okulu 1909 yılında neo klasik tarzı yansıtacak şekilde yapılmıştır. Kazım Karabekir’in 1924 yılında öksüz ve yetim yurduna çevirdiği bu yapı günümüzde biraz kötü bir haldedir. Yapının daha fazla zarar görmemesi adına çevresi bir tel örgüyle çevrilmiştir.
Rum kültürünü yansıtan önemli bir eser olan
Yuannes Kilisesi günümüzde
Dündar Evi adıyla anılıyor. Bu kilise 1100’lü yıllarda yapılmıştır. 1900’lü yıllarda Rumlar bu bölgeden gitmeden önce özel mülkiyete dönüşen yapı, daha sonra 3 aile tarafından kullanılmıştır. Bugün özel bir mülk olan eve kemerli taş bir kapıdan girebilirsiniz.
Tirilye evleri daha çok ahşap ve kerpiç malzemeden yapılmış olup Bizans ve Rum mimarisini yansıtan bu evlerin büyük bir kısmı üç katlı olarak inşa edilmiştir. Trilye'de bulunan tarihi evlerin giriş katları ocaklık ve zeytin mahzeni olarak, ikinci katları ara kat ve üçüncü katları ise yüksek tavanlı olup oturma ve yatak odası olarak kullanılmaktadır.
Trilye, Hristiyanlığın önemli dönemlerinde büyük ilgi görmüştür. Bu yüzden de bu dönemde birçok kilise yapılmıştır. Ancak günümüze 3 kilise ve 1 manastır gelmiştir. Bunlardan biri olan
Kemerli Kilise 1200’lü yıllarda yapılmıştır. Tarihte duvarlarında resim olan ilk kilise olmasıyla ünlüdür. Kilise Meryem Ana’ya adanmıştır. Bubilgi bazı el yazması metinlerden edinilmiştir. Bugün harap olan kilise avlusunda meyve ağaçları bulunur. duvar resimleri de restorasyon olmadığı için büyük zarar görmüştür. Günümüzde belediye tarafından kilit vurulan bu yapı, Fener Rum Patrikhanesi tarafından satın alınmıştır. Bu sebeple restore edilerek yeniden açılması bekleniyor.
Eski adı
St. Stephanos Kilisesi olarak bilinen yapı günümüzde
Fatih Camii adıyla anılıyor. Kapısında ise Hicri 968, Miladi ise 1560 yazan bir Bizans sütunu bulunur. hemen yanında Yavuz Sultan Selim döneminde yapılan Osmanlı Hamamı bulunur. günümüzde ise kültür merkezi olmak için restore görmektedir. Hamamın yapım tarihi de ortalama 1500’lü yıllar olarak tahmin ediliyor.
Trilye’de Eşkel Limanı’na giden yolda bir Rum mezarlığı bulunur. Burası ilk yapıldığında Hagios Sergios’a adanmıştır. 1000’li yıllarda ise değişerek
Medikion Manastırı adını almıştır. 700’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen manastır ilk çiftlik olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise duvarları ve 200 kiloluk giriş kapıları hala durmaktadır.
1902 yılında yapılan
Eski Postane, günümüzde kasabadaki en bakımlı yapılar arasındadır. alt katı taş, üst katları ise ahşaptır. Günümüzde ise restore edilmiş özel bir mülktür. Burayı ziyaret ederek Trilye evlerinin güzel bir örneğini görebilirsiniz.
Trilye'de Gezilecek Doğal Yerler
Trilye şehri ortaya koyduğu tarihi yapıların yanında birçok doğal güzelliği de barındırır. Mükemmel doğasıyla
Trilyede gezilecek yerler farklı seçenekleriyle hafta sonlarınıza iyi bir seçenek oluyor.
Trilye şehir merkezi yürüyerek gezebileceğiniz bir yerdir. Kasabanın meydanında büyük bir
çınar ağacı vardır. Bu ağaç çok eski yıllardan beri burayı süsler. Sizler de burada kasaba meydanını, tarihi çınar ağacını ve eski evleri izleyebilirsiniz.
Trilye kasabası Roma döneminde antik bir liman olan Kapanca Bölgesi sınırlarında kalıyordu. Önemli bir stratejik merkez olan bu bölgedeki
Kapanca Limanı bölgede yetişen zeytin ve diğer birçok ürünün İstanbul'a gönderildiği noktaydı. Bu eski limanı bugün ziyaret ederek tarihe tanıklık edebilirsiniz.
Trilye Müzeleri
Bugün Yavuz Sultan Selim döneminde inşa edilen Osmanlı Hamamı; Mudanya Belediyesi tarafından
Trilye Müzesi olarak hizmet veriyor. Burada Türk mimarisine ait özellikleri ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Trilye Festivalleri
Trilye’de her yıl geleneksel olarak yapılmaya başlayan T
rilye Zeytin Şenliği Temmuz aylarında yapılmaktadır. Sizler de bu etkinliğe katarak zeytin tadımı yapabilir ve yapılan birçok etkinliğe katılarak güzel vakit geçirebilirsiniz.
Trilye Neyi Meşhur?
Bursa'nın şirin Rum kasabası Trilye’de en meşhur şey zeytindir. Yörenin çok özel yetiştirilen bu ürününü mutlaka satın alabilirsiniz.
Trilye'de ne yapılır denilirse; liman bölümünde bulunan hediyelik eşya tezgahlarında birçok ürün bulabilirsiniz. Burada
Trilye yöresine ait organik zeytin, zeytinyağı, turşu, salça ve reçel satın alabilirsiniz. Buradaki ürünlerin tamamı tarlalardan ve bahçelerden taze olarak toplanmaktadır.
Trilye Yöresel Yemekleri
Trilye’de ne yenir, sorusu burayı ziyaret edenler için kolay cevaplanabilir bir sorudur. Burada yöreye ait birçok özel lezzeti tadabilirsiniz:
- Muhliye
- Papules Salatası
- Çipohorta salatası
- Dakos
- Yoğurtlu oğlak eti
Trilye Nerede, Nasıl Gidilir?
Trilye nerede, diye merak edenler için Mudanya şehir merkezine 11 km mesafede olduğunu söyleyebiliriz. Buraya ulaşım seçenekleri son derece fazladır.
İstanbul'a 135 km,
Ankara’ya ise 430 km mesafede bulunur. Buraya karayoluyla ulaşım son derece basittir. Ayrıca buraya özellikle İstanbul’dan deniz yolu ile de kolayca ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan araçsız olarak Mudanya merkezine deniz otobüsüyle, araçlı olarak feribotla gelebilirsiniz. Yenikapı’dan kalkan bu deniz otobüsleriyle Mudanya’ya geldikten sonra şehir içi dolmuşlarla Trilye’ye ulaşabilirsiniz.
Trilye Haritası, Trilye Yol Tarifi