Şereflikoçhisar gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Şereflikoçhisar'da gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Ankara Şereflikoçhisar hakkında kısa bir bilgi verelim:
Ankara'nın bir ilçesi olan Şereflikoçhisar şehir merkezine en uzak ilçedir. Doğal ve turistik özellikleriyle ön plana çıkan
Ankara Şereflikoçhisar çok sayıda gezi rotasına uğramanıza olanak tanır.
Şereflikoçhisar Tarihi
Şereflikoçhisar tarihi MÖ 3000’li yıllara kadar uzanır. İlçe çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ulaşım yolları üzerinde oluşu tarih boyunca istila edilmesine yol açmıştır. Özellikle Karamanoğulları hakimiyetinde ilçe ön plana çıkmıştır.
Şereflikoçhisar'da Gezilecek Tarihi Yerler
Ankara’ya 1980’li yıllarda bağlanan ilçe çok sayıda medeniyeti ağırlamıştır. Bu yüzden
Şereflikoçhisar’da gezilecek yerler arasında bazı tarihi mekanlar da bulunmaktadır.
Şereflikoçhisar'ın en önemli yapısı olarak Alaaddin Camii göze çarpar. Yapım tarihine yönelik bir bilgi olmayan caminin Selçuklu döneminde yapıldığı mimari anlayışından ortaya çıkmaktadır. Caminin kapısında 1869 yılında konan bir kitabe neticesinde bu tarihte yenilendiği düşünülmektedir. Şehir merkezine bağlı Sarıkaya Mahallesi sınırlarında yer alan cami İslami sanat anlayışının Anadolu'daki iyi örneklerinden biridir. Cami günümüze kadar ulaşan sınırlı Selçuklu kültürüne ait eserler arasındadır.
Konya sınırlarında olan ancak ilçeye çok yakın mesafede bulunan
Çatalhöyük yerleşik yaşamla birlikte tarım, avcılık gibi sosyal olaylara tanıklık eden bir tarihi kenttir. İki höyükten meydana gelen kentin tarihi MÇ 7000’li yıllara kadar gitmektedir. Buradaki bölümlerde sosyal örgütlenmeyi ve yerleşim yaşama geçildiğini gösteren duvar resimleri, heykel ve sanatsal detayları inceleyebilirsiniz. Çatalhöyük 2000 yıldan fazladır kurulan köylerden kentsel hayata geçişin en önemli kanıtları arasındadır.
Osmanlı hakimiyetiyle birlikte önce iki tane yapılan ve Fatih Sultan Mehmet’in Karaman'ı fethi sırasında yıktırıldığı görüşü hakim olan
Koçhisar Kalesi günümüze kadar gelemeyen yapılar arasındadır. bulunduğu tepenin adı Kale tepesidir ve hemen yanındaki mahalle de Kale Mahallesidir. Ancak günümüzde kale duvarlarından döküldüğü tespit edilen çanak çömlek parçalarını görebilirsiniz.
Tuzla Mahallesi sınırlarında belediyenin çalışmaları sonucu hizmete açılan
Hacı Enbiya Türbesi şehrin önemli ziyaret noktalarından biridir. Çok sayıda alime ev sahipliği yapan Ankara'nın önemli değerleri arasındadır.
Şereflikoçhisar'da Gezilecek Doğal Yerler
Ankara'nın en uzak ilçesi olan Şereflikoçhisar daha çok doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir şehirdir.
Şereflikoçhisar gezilecek yerler arasından ziyaret edebileceğiniz doğal güzellikler şöyle sıralanabilir:
Ülkemizin Van Gölü’nden sonra en büyük ikinci gölüdür. Ayrıca en sığ gölümüzdür. Dünyadaki Lut Gölü’nden sonra %32.9 ile tuz oranı en yüksek gölüdür. Tuz kristallerinin etkileyici görüntüsü buz parıltısı gibi bir manzara ortaya koymaktadır. Ülkemizin tuz ihtiyacının %65’i buradan karşılanır. Ankara’ya geldiyseniz mutlaka buraya uğrayarak göl üzerinde çıplak ayakla yürümeli ve harika fotoğraflar çekilmelisiniz. Ayrıca burada yer alan işletmelerden mutlaka portakal suyunuzu alarak güneşin batışının güzelliğine şahit olmanızı öneriyoruz. Burası ilçenin en çok ziyaretçi çeken bölgesidir.
Tuz Gölü hakkında ayrıntılı bilgi için Tıklayınız!Kızılırmak üzerinden 1953 ile 1959 yılları arasında yapılan baraj, akarsu yatağından 78 metre yüksekliktedir. Bu haliyle Türkiye'nin en büyük barajlarından biridir. En derin noktası 70 metre olan barajda çok sayıda kuş türü bulunur. Ayrıca Şereflikoçhisar Kaymakamlığı her yıl göl kısmında çok sayıda su etkinliği düzenlemektedir. 2004 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile bölge turizm merkezi olarak ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır.
Şereflikoçhisar Müzeleri
1885 yılından itibaren şehirdeki gelenek, görenek ve kültürü yansıtan eserlerin yer aldığı Şereflikoçhisar Kent Müzesi ziyaretçilerini bekliyor. Belediye tarafından yapılan ve halkın desteğiyle oluşturulan müze şehrin ilgi çeken yerleri arasındadır. Ayrıca Tuz Gölü kıyısında yer alan turistik alan da
Tuz Gölü Müzesi tabelasıyla ziyaretçileri karşılamaktadır.
Şereflikoçhisar Festivalleri
Şereflikoçhisar’da her yıl geleneksel hale gelen uluslararası tuz festivali kapsamında bölgede çeşitli yarışma, etkinlik ve konserler düzenlenir. Her yıl dünyanın her yerinden insan bu etkinliğe katılmak için şehre gelir.
Şereflikoçhisar Yöresel Yemekleri
Şereflikoçhisar’da ne yenir, sorusuna cevap arayanlar şehrin Arapaşı lezzetini mutlaka tatmalıdır. Bununla bölgedeki diğer yöresel lezzetler şöyle sıralanabilir:
- Ekir
- Efelek Dolması
- Kapama
- Orman Kebabı
Şereflikoçhisar Neyi Meşhur?
Mevsiminde denk geldiğiniz zaman burada yetişen kavunları mutlaka tatmalısınız. Bununla birlikte
Tuz Gölü Müzesi bölgesinde yöre halkı tarafından yapılan el emeği ürünleri de satın alabilirsiniz. Burada tuz lambaları, doğal taşlar ve tuz bulabilirsiniz.
Şereflikoçhisar Nerede, Nasıl Gidilir?
Şereflikoçhisar nerede, sorusunun cevabını arayan gezginler ilçe merkezini Ankara’ya 150 km mesafede bulabilirler. Ülkemizin en yoğun yollarından olan E-90 buradan geçer. Şehre Ankara otogardan kalkan araçlarla ulaşabilirsiniz. Ortalama 2 saat bir yolculuktan sonra varacağınız ilçe merkezine hava yoluyla ulaşmak isteyenler Ankara Esenboğa Havalimanı da kullanabilirler. Bununla birlikte Ankara’ya trenle gelerek de Şereflikoçhisar'a ulaşabilirsiniz.
İstanbul'a ortalama 600 km mesafede yer alan ilçe merkezine özellikle
Kapadokya’ya gidecek olan ziyaretçiler mutlaka uğrayabilir.
Şereflikoçhisar nereye bağlı?: Ankara
Şereflikoçhisar hangi ile bağlı?: Ankara
Şereflikoçhisar hangi bölgede?: İç Anadolu Bölgesi
Şereflikoçhisar Haritası: