Bursa'nın ilçelerinden biri olan Karacabey, il merkezine ortalama 70 km mesafede yer alır.
Bursa,
Balıkesir,
Çanakkale ve
İzmir kara yolu kavşağında olduğu için ulaşımı son derece kolaydır. Ayrıca doğa ve tarihi güzellikler bakımından oldukça çok seçeneği barındıran
Bursa Karacabey, turistler için güzel bir rotadır.
Karacabey Tarihi
Karacabey tarihi MÖ 600’lü yıllarda başladığı ve Misiler denen bir topluluğa ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Ancak bu dönem hakkında çok ayrıntılı bir bilgi yoktur. Genelde Bizans dönemine ait bilgiler daha fazladır. Eski adı bu dönemde Mihaliç olarak bilinir. 1920 yılında Yunan işgaline uğrayan ilçe, işgal sonrası büyük hasar almıştır.
Karacabey'de Gezilecek Tarihi Yerler
Karacabey’de gezilecek yerler arasında çok sayıda tarihi yapı bulunur. Eski bir geçmişe sahip olan ilçede birçok medeniyete ev sahipliği yapan eserleri günümüzde hala sağlam olarak bulabilirsiniz.
İlçe merkezinde yer alan cami Karacabey Paşa emriyle inşa edilmiştir. 1456 yıllarında yapılan camide 9 tane kubbe, 2 kapı ve 1 minare yer alır. 1853 yılında yaşanan büyük depremden ve işgal yıllarında Yunan tahribatından etkilenen yapı 1972 yılında restore edilerek yeniden kullanılabilir hale getirilmiştir. Ayrıca kubbenin altında Karacabey Paşa’nın mezarı vardır. Türbesi ise caminin bahçesinde yer alır.
İlçe merkezine bağlı Uluabat köyünde yer alan anıt Ulubatlı Hasan’ın doğduğu köye İstanbul Fethinin 500. yıl dönümü anısına yaptırılmıştır. Ulubatlı Hasan, İstanbul alınırken surlara ilk çıkan Türk askeri olarak bilinir. Heykel Metin Yurdanur tarafından 13 metre yükseklikte yapılmıştır.
İlçe merkezine 5 km mesafede yer alan Seyran köyü sınırlarındadır.Yıldırım Beyazıt döneminde yapılan yapı dikdörtgen bir plana sahiptir ve iki sıra yontma taştan yaptırılmıştır. Üst bölümü ise kiremit örülüdür. Göle cephe olan yapının kapısı ve kitabesi ilgi çekicidir.Bu yapı Osmanlı döneminin ilk mimari kervansaray modeli olarak ün yapmıştır.
Karacabey harasında bulunur. Baba Kuruş Suriye’den getirilen Arap Atı yetiştirmede kullanılan bir aygırdır. Karacabey harasında 11 yıl yaşamıştır ve 141 tay alınmıştır. Babakuruş isimli bu at Türk at sektörüne katkısı sebebiyle mezar yaptırılmıştır. 60 yıllık olan bu mezarda atın anası ve babasının isimleri yazılıdır. Bu at Atatürk’ün emriyle satın alınarak ülkemize getirilmiştir.
Mikhael Archestrategos Kilisesi
İlçeye bağlı Eski Karaağaç köyü sınırlarındadır. 1843 yılında yaptırılan kilise 1500’lü yıllarda burayı ziyaret eden gezginler buradan bahseder. Hatta 1700’lü yıllarda St. Mikhael adına bölgede panayırlar düzenlendiği bilinir. Yapı moloz taş, antik taş parçaları ve tuğladan inşa edilmiştir.
Kurşunlu köyü sınırlarında yer alan kilise, Osmanlı döneminde kurşun madeni işleten köyden ismini almıştır. Bizans ve Osmanlı devrinde burada yer alan manastırda rahibe yetiştirildiği bilinir. 600 yıl boyunca Osmanlı himayesinde burada barış içinde yaşayan Rumlar, Yunan işgaline destek vermişlerdir. İşgalden sonra da köyü terk etmişlerdir. 1923 ile 1933 arasında boş olan köy mübadeleden sonra yeniden sakinlerine kavuşmuştur.
Karacabey'de Gezilecek Doğal Yerler
Karacabey gezilecek yerler arasında bazı doğal güzellikler de vardır. Sizler de ilçeyi ziyaret ederek doğa harikası bazı ziyaret noktalarına uğrayabilirsiniz:
İlçe merkezine 30 km mesafede yer alan bölge Marmara Denizi kıyısında bulunur. Deniz ve ormanın bir arada yer aldığı tabiat harikası günübirlik geziler için yoğun olarak tercih edilir.
Boğaz- Yeniköy bölgesine yakın bir yerde bulunan safiye yeridir. Burada orman, deniz, kumsal iç içedir. Bölgede çok sayıda yazlık konut vardır. Ayrıca bölgedeki halkın eğlence ve dinlenme merkezi olarak bilinir. Yaz aylarında oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olur.
Bursa ile İzmir karayolu üzerinde yer alan bölge Uluabat Gölü’nün kuzeybatısında sazlıklardan oluşan bir bölgedir. 1974 yılında kurulan bölgeden 200’ün üzerinde bitki, 50’den fazla kuş türü bulunur. Halka ziyarete açık bir yerdir. Burada yer alan tavus kuşlarını ve sülünleri görebilirsiniz.
Bursa- İzmir karayolu üzerinde yer alan yeşillik alanlarda serbestçe dolaşan atlara ev sahipliği yapan bölgedir. Türkiye’nin en köklü ve tarım işletmesidir. 1926 yılında TBMM tarafından alınan bir kararla adını almıştır.
Susurluk Nehri’nin oluşturduğu delta, önemli bir doğal güzelliktir. Bitki çeşitliliği bakımından önemli olan bölgede Dalyan Gölü ve Arapçiftliği Gölü de bulunur. 2006 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınmıştır. Ayrıca bölgedeki Longoz Ormanları da mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken bir doğal güzelliktir.
Karacabey Festivalleri
İlçede her yıl haziran ayında geleneksel olarak Uluslararası Eskikaraağaç Leylek Festivali yapılır. Festival kapsamında leylek koşusu, konserler ve çok sayıda yarışma ve etkinlik düzenlenir. Ayrıca 2018 yılında 4 gün süren ve ağustos ayında düzenlenen Ihlamur Festivali de düzenlenmiştir.
Karacabey'in Yöresel Yemekleri
Karacabey’de ne yenir, sorusu turistlere bol seçenekli cevaplarla dönüyor. İlçeye özgü birçok yöresel lezzeti tatmanız için şehir merkezindeki mekanları tercih edebilirsiniz:
- Höşmelim
- Mağlıç Peyniri
- İskender Kebap
- Pideli Köfte
- Kemalpaşa Tatlısı
- Cendere Baklavası
Karacabey Neyi Meşhur?
Şehrin ekonomisi büyük ölçüde tarıma, meyve ve sebzeciliğe dayalıdır. Ülkenin soğanı oldukça meşhurdur.
Karacabey soğanı ülkemizin en büyük değerlerinden biridir. ayrıca ilçede yer alan Longoz Ormanları sınırları içinde çok sayıda bitki türü bulunur. Ayrıca Kelle peyniri de ülke çapında ünlü ürünleri arasındadır.
Karacabey Nerede, Nasıl Gidilir?
Karacabey nerede, diye düşünenler için ulaşımın çok kolay olduğunu bilmeleri yeterlidir. Öncelikle Bursa Yenişehir Havalimanı ilçeye 125 km mesafededir. Bu yüzden buradan ulaşım 2 saat kadar sürmektedir. Genelde Karacabey'e ulaşım için kara yolu tercih edilir. Kara yolu ile gelmeniz için ilçe
Ankara’ya 460 km mesafede yer alır. Şehir
İstanbul'a 300 km, İzmir'e ise 250 km mesafede yer alır.