Antarktika kıtası; güney kutbunda yer alan ve dünyanın en büyük 5. Kıtasıdır. Kıtanın yüzeyinin %98’i tamamen buzlarla kaplıdır ve bundan dolayı insanların yaşaması için uygun bir ortam yoktur. Burada yaşayan insan sayısı sıfırdır, fakat bilimsel araştırmalar için geçici bir süre burada kalan insan sayısı ortalama olarak 5000’dir. Afrika ve Okyanusya kıtasının güneyinde yer alan Antarktika, 14 milyon km2’lik bir alana sahiptir.
Antarktika Tarihi
Coğrafi keşiflerin 15.yüzyılda başlamasıyla birlikte insanlar, yeni dünyalar olduğunu fark etmiş ve bunları aramaya başlamıştır. Bu dönemde Amerika kıtası keşfedildikten sonra güneyde de bir kıta olabileceğini iddia eden kişiler olmuştur. Fakat 1895 yılına kadar buraya hiçbir insan ayak basamamıştır. İlk olarak bu tarihte, Charles Wilkes tarafından kıtanın bir bölümü keşfedilmiş ve buraya Wilkes arazisi adı verilmiştir.
Yapılan araştırmalara göre ise 1895 yılında yaklaşık 75 yıl önce, yani 1820 yılında Rus donanmasının kıtayı fark ettiği, fakat farklı bir kara parçası olduğunu anlamadıkları iddia edilir. Bunun dışındaki bir diğer iddia ise MS 2.yüzyılda yaşayan filozoflardan Batlamyus’un güneyde bir kıta olması gerektiği ileri sürülür. Bunun nedeni olarak ise denge kavramını delil olarak gösterir.
Antarktika adı Arktos’dan gelmiştir. Arktos, Yunanca bir kelimedir ve “ayı” anlamına gelir. Kuzey yarım kürede bulunan Büyük ayı (takımyıldızı), Arktos adıyla ifade edilir. Kıtanın güneyde olması sebebiyle Ant-Arktos ifadesi zamanla Antarktika şekline gelmiştir.
Antarktika Coğrafyası
Antarktika’nın neredeyse tamamının buz ve karlarla kaplı olması, coğrafi yapısını etkilemiştir. Dağlar ve geniş düzlüklerden oluşan Antarktika’daki buz kalınlığı ise ortalama olarak 1,6 km’dir. Bu çok yüksek bir rakamdır ve dünyanın en büyük su kaynaklarından birisidir. Kıtadaki buzulların ve karların erimesi durumunda, deniz seviyesinin 60 metre artacağı tahmin ediliyor. Bu rakam, kıtadaki buzulların ne kadar çok olduğunu göstermesi önemlidir.
Antarktika İklimi
Antarktika, dünyanın en kurak kıtasıdır. Buradaki bazı bölgelere yaklaşık 2 milyon yıldır yağmur yağmamıştır. Ortalama sıcaklık -50 derece olup, bundan dolayı insanların yaşaması imkansızdır. Fakat buna karşın burada bazı hayvanlar yaşamlarını sürdürebilmektedir. Penguenler bunların başında gelir.
Antarktika’da Gezilecek Yerler
Antarktika gezilecek yerler listesi diye bir liste söz konusu değildir. Buradaki gezilecek tek nokta, kıyıdaki bölgelerdir. Gemilerle gelen turistler, kıyıdan en fazla birkaç km içeri girebilir. Daha fazlası hem tehlikeli hem de yasaktır. Bu bölgelerdeki penguen yaşamını gören turistler, daha sonra gemi ile geldikleri ülkeye geri dönerler.
Antarktika’da gezilecek yerler bu şekildedir. Özellikle güney kutup dairesine sadece bilimsel araştırma yapan kişiler giriş yapabilir.
Antarktika Konuşma Dilleri
Antarktika’da insan yaşamadığı için burada konuşulan dillerden bahsedilmesi de mümkün değildir. Gelen araştırmacılar ise genellikle İngilizce ya da geldikleri ülkenin dillerini konuşur.
Antarktika Vize Bilgileri
Antarktika’da hiçbir devlet olmadığı için buraya vizesiz bir şekilde seyahat etmek mümkündür. Fakat direkt bu kıtaya gitmek mümkün olmayıp, genellikle Yeni Zelanda ya da Şili üzerinden gidilebilir. Kıtaya ulaşmak için bu iki ülkeden birisinin vizesinin alınması gerekir.
Antarktika Yeme-İçme Kültürü
İnsan olmadığı için burada bir yemek kültüründen söz etmek mümkün değildir. Araştırmacılar, yanlarında getirdikleri kuru ve donmuş gıdaları tüketerek burada hayatta kalmaktadır.
Antarktika’da Ulaşım
Antarktika’da ulaşım için kar araçları kullanılır. Bunların dışındaki araçlarla, kıta üzerinde ilerlemek mümkün değildir. Bu araçlar ise sadece bilimsel araştırmacılar tarafından kıtaya getirilir.
Antarktika’da Güvenlik
Antarktika kıtasındaki tek güvenlik riski, buradaki -50 derecelik soğuk havadır.
Antarktika’da Sağlık
Hava şartları insan sağlığını direkt tehdit eder. Bunun için kıtaya özel kıyafetlerle gelmek gerekir. Ayrıca kıta üzerinde herhangi bir yerde sağlık kuruluşu yoktur.