Belek gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Belek'te gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Antalya Belek hakkında kısa bir bilgi verelim:
Belek, ülkemizin en önemli turizm noktalarından birisidir. O kadar ön plandadır ki, burayı çoğu kişi ayrı bir ilçe sanır. Fakat burası Antalya'nın
Serik ilçesine bağlı bir mahalledir. İki köyün birleşmesiyle kurulan bu mahalle, Antalya'nın en farklı tatil imkanlarından birisini turistlere sunar.
Antalya Belek, modern yapısı, alışveriş imkanı, bölgede yer alan golf tesisleri, doğası ve diğer unsurlarıyla turistleri adeta kendisine hayran bırakmaktadır. Denize sadece 1 km mesafede bulunması, buranın bir diğer önemli avantajıdır. Bellek kıyıları son derece temizdir ve denize girmek için kentin özel alanlarından birisi olarak kabul edilir. Tüm bu özellikleriyle ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunduğunun bilinmesi gerekir.
Belek Tarihi
Belek’in tarihi incelendiğinde bunun milattan önceye kadar gittiği görülecektir. Şimdilerde bir mahalle olmasına karşın, geçmişte çok büyük bir öneme sahipti. İlk olarak milattan önce 4.yüzyılda kurulduğu, yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Helenistik dönemin en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Belek, bir süre de Roma İmparatorluğu himayesinde kalmıştır. Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesi sonucunda Doğu Roma, yani Bizans’ın hakimiyetinde kalan
Serik Belek, daha sonra ise Türklerin hakimiyetine girmiştir. Selçuklular tarafından fethedilen bölge, farklı beylikler ve son olarak da Osmanlı himayesine girmiştir.
Kral II. Attalos tarafından burası Romalılara terk edilince, bölgede Roma etkisi görülmeye başlanmış ve yapılar yükselmeye başlamıştır. Daha sonraki devletler de kendi mimarilerini buraya yansıtmışlar ve bu da çok ciddi bir tarihsel zenginliğe neden olmuştur.
Belek'te Gezilecek Tarihi Yerler
Belek, tarihi binlerce yıllık geçmişe dayanan önemli bir yerleşim merkezidir. Günümüzde turizm yönüyle bilinen yerleşim merkezinde, çok sayıda tarihi yapı vardır.
Belek gezilecek yerlerarasında yer alan söz konusu yapılar, insanları fazlasıyla etkiler. Bu yapılardan öne çıkanlar ve bunlara ilişkin açıklamalar şu şekildedir:
Belek denilince ilk akla gelen tarihi yapı, hiç şüphesiz
Aspendos Tiyatrosu’dur. Milattan önce 2.yüzyılda inşa edilen bu yapı, günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Roma dönemine ait tiyatrolar arasında, günümüze en sağlam şekilde ulaşanın bu olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Bu tiyatro inşa edilirken, ses akustiğine dikkat edilmiş ve bu da tiyatronun en önemli özelliklerinden birisi olmuştur. Romalılar tarafından inşa edilmiş olmasına karşın, Selçuklular döneminde bu tiyatroya bazı mozaikler eklenmiştir.
Belek yakınlarında bulunan antik kent olan Perge, zamanında Pamfilya bölgesinin başkentliğini yapmıştır. Helenistik dönemin en özel ve zengin şehirleri arasında yer alan Perge, Roma İmparatorluğu’nun şehircilik anlayışının en güzel örneklerinden birisidir. UNESCO dünya kültür mirası listesinde bulunan bu antik kent içerisinde çok sayıda tarihi yapı bulunur. Bunları görmek ve binlerce yıllık olduğunu bilmek, insanların farklı duygular yaşamasına neden olmaktadır.
Belek'te Gezilecek Doğal Yerler
Akdeniz Bölgesinin karakteristik özelliğini net bir şekilde gösteren Belek, doğal güzellikler bakımından oldukça zengindir. Bölgede daha sonradan yapılan düzenlemeler, oluşturulan golf sahaları ve diğer unsurlar birlikte değerlendirildiğinde, insanların bu noktadaki beklentilerinin tam olarak karşılanacağı söylenebilir. Bu güzelliklerden öne çıkanlar şu şekildedir:
Belek’in doğal güzelliklerinin başında gelen Kurşunlu Şelalesi,
Belek'te ne yapılırsorusunun cevaplarından birisidir. Antalya'nın değil, Türkiye'nin en özel noktalarından birisi olan Kurşunlu Şelalesi’nin olduğu bölgede 7 farklı göl vardır. Bu göller, ufak şelalelerle birbirine bağlanır. Ana şelale ise yaklaşık 18 metre yüksekten dökülür. Ortaya çıkan muhteşem görüntü, insanların fazlasıyla etkilenmesine neden olur.
Doğal güzelliklerden bir diğeri ise Belek Halk Plajı’dır. Plajın doğal yapısı, denizin maviliği ve temizliği, burayı özel yapan unsurlardan birkaçıdır. Söz konusu plaj, Temmuz ve Ağustos aylarında oldukça yoğun olmaktadır.
Belek Festivalleri
Turizm merkezi olan Belek'te, bu amaç için yapılan farklı festivaller vardır. Söz konusu festivallere katılım oldukça yüksektir.
Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilen bu festivale, dünyanın farklı ülkelerinden yarışmacılar katılmaktadır. Ortaya çok özel görüntülerin çıktığı festival, çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından desteklenir. Bundan dolayı yakın zamanda Avrupa çapında bir organizasyona dönüşeceği tahmin ediliyor.
Kültür ve Gastronomi Festivali
Ülkemizin 7 bölgesine ait yöresel lezzetlerinin ve mutfağının tanıtıldığı bu etkinlik, 2011 yılında yapılmaya başlandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yöresel lezzetlerinin bir adım öne çıktığı festivale turistlerin ilgisi epey yüksek oluyor. Bu festival Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilmektedir.
Belek Yöresel Yemekleri
Belek mutfağında yapılan yöresel yemekler, son dönemlerde biraz arka planda kalmaya başladı. Özellikle turistlerin alışık olduğu yemeklere ağırlık verilmesi, böyle bir durumu doğurdu. Fakat yine de söz konusu yöresel lezzetlere talep olduğu söylemek yanlış olmaz. Belek mutfağının en önemli malzemelerinden birisi balık, diğeri ise narenciyedir. Özellikle narenciye ürünlerinden yapılan reçellerin kahvaltılarda önemli bir yer tuttuğu bilinir. Diğer yöresel lezzetler ve
Belekte ne yenirdenildiğinde çıkan liste ise şu şekildedir:
- Hibeş
- Antalya Piyazı
- Kulak Çorbası
Belek Nerede? Nasıl Gidilir?
Antalya'nın Serik ilçesinde ifadesi,
Belek nerede sorusunun cevabıdır. Serik ilçesinin bir mahallesi olan Belek, kent merkezine 30 km mesafededir. Kent merkezinin doğusunda yer alan Belek’in diğer taraflarında Side ve Serik vardır.
Belek'e nasıl gidilir sorusunun ise çok sayıda cevabı vardır. Öncelikle Antalya kent merkezinde ve Serik’ten buraya toplu taşıma ile gelmek mümkündür. Ayrıca burası, Antalya Havalimanı’na sadece 30 km mesafededir. Bu da uçaktan indikten kısa bir sonra buraya ulaşılacağı anlamına gelir. Dolayısıyla da Belek'e hava yolu ile de gelinebilir.