Terme gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Terme'de gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Samsun Terme ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Samsun’un en doğusunda bulunan Terme, tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor.
Samsun Terme, Karadeniz'e kıyısı olan bir ilçedir. Bölgenin güzelliklerinden en güzel örnekler ilçe sınırları içerisinde yer almakta ve buraya gelen kişilerin beklentilerini genel olarak karşılamaktadır.
Terme Tarihi
Terme, konum itibariyle insanların ilgisini çekebilecek bir noktadır. Öncelikle denize kıyısı vardır ki bu durum son derece önemli avantajlar sağlar. Ayrıca bölgede bulunan akarsular ve bunların taşıdığı verimli topraklar da buranın önem kazanmasını sağlamıştır. Bu özelliklerden dolayı
Terme tarihi, yüzyıllar önce başlamıştır.
Terme'nin ilk olarak milattan önce 10.yüzyılda kurulduğu ve kente verilen ilk ismin Termedon veya Termisus olduğu rivayet edilmektedir. Şuanda kullanılan ismin de bunlardan geldiği yine rivayetler arasındadır. Kent ilk olarak Hititler tarafından kurulmuş ve daha sonra Frigyalılar, Medler, Persler ve Romalıların hakimiyetine girmiştir. Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile birlikte ilk defa 1200’lü yıllarda Türklerin hakimiyetine giren Terme, o tarihten itibaren farklı Türk beylikleri ve devletlerinin himayesinde yaşamıştır.
Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında Ruslar tarafından bombalanmış ve bir süre Ermeni ve Rum çeteleri burada hakimiyet kurmaya çalışmıştır. Fakat Kurtuluş Savaşı henüz başlamadan yöre halkı silahlanarak bu çeteleri kentte kovmayı başarmıştır.
Terme'de Gezilecek Tarihi Yerler
Terme’de gezilecek yerler, genellikle tarihi yapılardan oluşmaktadır. Bunun temel nedeni, ilçenin tarihinin oldukça eski olmasıdır. Geçmişte inşa edilen yapıların önemli bir kısmı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır ve insanlar ilçeye geldiklerinde bu tarihi yapıları mutlaka ziyaret etmektedir.
Osmanlı mimarisini özelliklerini taşıyan bu cami 1840 yılında inşa edilmiştir. Tamamen ahşaptan inşa edilen caminin çatısı ile kiremitle kaplanmıştır. Caminin bitişiğinde bir de türbe yer almaktadır. Terme'nin en önemli camilerinden birisi olup, 1939 yılında minaresi yıkılmasına rağmen yapılan restorasyonla yeniden inşa edilmiştir.
Milattan önce 1200’lü yıllarda yaşadığı rivayet edilen savaşçı kadınlara Amazon adı verilmektedir. Terme Çayı’nın hemen kıyısında yer alan Thamiskyra şehrinde yaşayan Amazonlar, bölgeyi uzun süre hakimiyetleri altında tutmuştur. Amazon kültürünü daha yakından tanımak isteyen insanlar, burayı ziyaret ettiklerinde farklı heykeller ve benzer yapılar görecektir. Amazon Adası olarak da bilinen şehir, 2,5 dönüm üzerine inşa edilmiştir. Toplamda 2 milyon TL harcandığı belirtilmektedir.
Osmanlının son dönemlerinde inşa edilen bir camii olan Avcı Sultan Mehmet Camisi, 1943 yılında bölgede meydana gelen depremde tamamen yıkılmıştır. 1956 yılında ise aynı temeller üzerine orijinalliği korunarak tekrar inşa edilmiş olup, günümüzde halen kullanılmaktadır.
İlçenin Dibekli köyünde yer alan türbede yatan Cüneyt adlı zatın gerçekte kim olduğu bilinmemektedir. Türbe oldukça sadece bir şekilde inşa edilmiş olup, üzerinde sanatsal işlemeler yer almaz. Bu türbeyi ilginç yapan ise hikayesidir. İslam orduları ile gelen Cüneyt adlı zat, savaş esnasında önce kolunu kaybeder ve daha sonra ise şehit düşer. Bundan dolayı hem kolunun düştüğü yere, hem de şehit olduğu yere birer türbe yapılır. Türbenin içindeki sandukanın 9 metre uzunluğunda olması ise ilginç yanlarından bir diğeridir.
Adını aldığı köyde bulunan bu camii, ahşaptan inşa edilmiştir. Kim tarafından, hangi tarihte inşa edildiği net olarak bilinmese de yapım yılının 1716 olduğu tahmin ediliyor. Oyma tekniğinin kullanıldığı yapıda farklı süslemeler yer almaktadır. Anadolu ahşap mimarisinin güzel örneklerinden birisidir.
Terme'de Gezilecek Doğal Yerler
Doğal güzellikler bakımından oldukça zengin olan Terme, bu özelliği ile ilçeye gelen insanları kendisine adeta hayran bırakmaktadır.
Terme gezilecek yerler, Karadeniz’in eşsiz doğasının en güzel örnekleri arasındadır.
Terme'nin en güzel doğal yapılarından birisi olarak kabul edilen
Simenit Gölü, ilçe merkezine 25 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çok fazla derin olmayan bu göl, yaz aylarında 1-1,5 metre derinliğe sahip olurken, kış aylarında ise derinlik 2 metreye kadar çıkmaktadır. Göl içerisinde turna, kefal, kadife ve ilarya gibi balıklar bulunmaktadır. Kartpostallık bir görüntüye sahip olan göl, mutlaka ziyaret edilmelidir.
Yayla Mahallesi sınırları içinden başlayan çamlık, Akçay’a kadar uzanır. Denizin mavisi ve çamların yeşilinin buluşmasıyla muhteşem bir görüntü oluşmaktadır. Ayrıca çamlık yakınında bulunan deniz suyu temizdir ve bundan dolayı buradaki sahillerde denize girmenin keyfi çok daha fazladır.
Terme sınırları içindeki doğal plajlardan birisi olup, yaz aylarında insanlar buraya yoğun ilgi göstermektedir.
Terme Festivalleri
Terme denildiğinde ilk akla gelen Amazonlar olmaktadır. Bundan dolayı ilçede her yıl
Amazon Çevre, Kültür ve Turizm Festivali düzenlenmektedir. Bu festivalin en önemli özelliklerinden birisi, sadece kadınların katılabildiği etkinliklerin yapılmasıdır. Söz konusu etkinlikler yemek, okçuluk ve ata binme gibi alanlardaki yarışmalardır.
Terme Yöresel Yemekleri
Termede ne yenir denildiği zaman, ilçenin yöresel yemekleri akla gelmektedir. Terme yöresel yemeklerinden öne çıkanlar şunlardır:
- Oymaağaç kebabı
- Katık böreği
- Keşkek
- Kıvratma
- Büryan
- Karmaç
Terme Nerede, Nasıl Gidilir?
Karadeniz’in en önemli noktalarından olan Terme, Samsun’un ilçesidir.
Terme nerede sorusunun cevaplarından birisi de Karadeniz sahil yolu üzerinde şeklindedir. Karadeniz kıyısından sadece 3 km içeride bulunan ilçenin doğusunda
Ordu, batısında
Çarşamba ve güneyinde ise Salıpazarı vardır. Samsun il merkezine 57 km uzaklıkta olan terme, Ordu’ya ise 90 km uzaklıktadır.
Terme’ye nasıl gidilir sorusunun en önemli cevabı, Karadeniz sahil yoludur. Bu yolun üzerinde olmasından dolayı, şehirler arası yolculuk yapan otobüslerin büyük kısmı buradan geçmektedir.
İstanbul,
Ankara,
İzmir ve diğer kentlerde gelen otobüslerle buraya gelinebilir. Ayrıca Samsun’da bulunan havalimanı yaklaşık 40 km’dir. Bundan dolayı hava yolu ile de ilçeye gelinebilir.