Sürmene gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Sürmene'de gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Trabzon Sürmene ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Sürmene, Trabzon şehrinin en çok bilinen ilçeleri arasındadır. Tarihi çağlar içinde çok sayıda medeniyete kucak açmıştır.
Trabzon Sürmene bölgenin doğal güzellikleri, havası, suyunun temiz ve şifalı olması sebebiyle “güzellik” anlamına gelen bu ismi almıştır. Uzun yıllardan beri ülkemizin sınırlarını aşan bıçaklarıyla akla kazınmıştır. Geçmişte el tezgahlarında üretilen bu bıçaklar, günümüzde yoğun talep sebebiyle fabrikalarda üretilmeye başlamıştır. Bir Karadeniz şehri olan Sürmene, ülkemizin mutlaka görülmesi gereken güzelliklerinden biridir.
Sürmene Tarihi
İlçedeki ilk yerleşim günümüzdeki Konakönü yöresinde bulunur. Bunun dışında
Sürmene tarihi 1873 yılında Rus işgalini de yaşamıştır. Eski ismi Humurgan olan şehir bunun dışında sürekli Osmanlı yönetiminde kalmıştır.
Sürmene'de Gezilecek Tarihi Yerler
Oldukça eski bir tarihe sahip olan Sürmene, Karadeniz’i ziyaret eden turistlerin mutlaka gezmesi gereken bir şehirdir. Bıçaklarıyla ün yapan
Sürmene gezilecek yerler arasında çoğunlukla tarihi konaklar bulunur.
Sürmene sınırlarındaki Balıklı köyü sınırlarında yer alır. 1700’lü yılların sonunda yapılan konak; yörede hüküm süren bir ağanın evi olarak inşa edilmiştir. 2 katlı olan yapının ilk katının duvarlarında yontma taştan işlemeler bulunur. Dış tarafa taşan saçaklar cepheleri yağışların olumsuz etkisinden korumuştur. Konakta Trabzon yöresinin en güzel ağaç işletmeciliği örneklerini inceleyebilirsiniz.
Bir süre bakımsızlıktan harabe olan konak, restorasyondan sonra eski haline dönmüştür. Konak İstanbul’da iplik ticaretiyle uğraşan Haşim Ağa’nın torunu Hüseyin Ağa tarafından 1895 yılında yaptırılmıştır. Çimde 10 oda, 5 hol, 2 mutfak, 2 fırın, 1 kahve ocağı, 6 şömine, 3 tuvalet ve 3 banyo bulunur. Turistlerin ilgi gösterdiği yapı, yaz aylarında ziyarete açıktır.
Yöredeki ince zevkin göstergesi olan konağı diğer yapılardan ayıran en önemli özellik de butik otel olarak çalışıyor olmasıdır. Hacı Yakup Ağa 4 tane erkek çocuk sahibidir. Memiş Ağa, Ahmet Ağa, Ali Ağa ve Teyyar Ağa olan çocuklardan en ünlüsü Memiş’tir. Memiş Ağa ve Hacı Yakup Ağa birbirine komşu konaklar yaptırarak güçlerini simgelemek istemişlerdir. Bu yapı mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Sürmene Kalesi Seyir Terası
Terastan Sürmene Kalesi’ni panoramik olarak izleyebilirsiniz. Şehrin Orta Mahallesi sınırlarında bulunan Cam Seyir Terası Projesi hayata geçmesinden son şehrin tüm güzelliği buradan izlenmeye başladı.
Sürmene gezisine çıktıysanız Türk- İslam Mesken mimarisinin en güzel örneklerinden olan bu yapıları mutlaka görmelisiniz. Denize bakan bölümlerinde geçmişi adeta yaşayacak bir ambiyansla karşılaşabilirsiniz.
Sürmene ilçesi sınırlarında yer alan bu mahalle çay ocakları, kahvehane, fırın, bakkal, market ve sakin sokaklarıyla köy hayatını görmenizi sağlıyor. Ayrıca mahallede bulunan çay fabrikası da sizlere ayrı bir zevk yaşatacaktır.
Sürmene'de Gezilecek Doğal Yerler
Karadeniz bölgesi doğal güzellikleriyle herkesi büyüleyen bir yerdir. Sizler de doğal güzellikleri gezmek ve kendinizi doğanın dinginliğine bırakmak istiyorsanız mutlaka Sürmene'de gezilecek doğal yerler listesini ziyaret etmelisiniz.
Şehrin en çok sevilen yaylalarından biri olan Çaykara’ya 25 km mesafede bulunur. Ülkemizin çeşitli yerlerinden düzenlenen Karadeniz Turlarında burası mutlaka ziyaret rotasında bulunur. Trabzon ve Rize'nin ortasında bulunan ve yayla turizmine elverişi olan bu doğal güzelliği mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Sürmene sınırlarında yer alan bu güzel belde, doğal güzellikleri koruma altına alınmış bir bölgedir. Seyrek yapılaşma olması sakin ve göze hoş gelen manzaraları beraberinde getirmiştir. Bununla birlikte çay ve fındık bahçeleri tatilcilerin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır.
Çamburnu Ormanı Piknik Alanı
Yeşil doğasıyla gönüllerde taht kuran Karadeniz’de bulunan Sürmene ormanları mutlaka görülmesi gereken yerler listesindedir. Piknik alanı ve mesire yeri olarak da kullanılan bölgede piknik yapabilir ve muhteşem manzara eşliğinde mükemmel resimler çekebilirsiniz.
Sürmene Festivalleri
Sürmene’de bu yıl ilk kez
pide festivali düzenlendi. Renkli görüntülere sahne olan etkinliğin önümüzdeki yıllarda da düzenlenmesi planlanıyor. Bununla birlikte belediye ve sivil toplum kuruluşları geleneksel olarak gençlik festivali düzenliyor ve festival kapsamında çok sayıda etkinlik ile konser yapılıyor. Ayrıca şehirde sanat sokağı festivali de şehirde düzenlenen etkinlikler arasındadır. Bunun yanında yaz aylarında şehrin yaylalarında da çok sayıda etkinlik düzenlenmektedir.
Sürmene Yöresel Yemekleri
Karadeniz Bölgesi sınırlarında bulunan bu güzel ilçede yörenin doğal lezzetlerini ve kültürünü bulabileceğiniz çok sayıda lezzetleri bulabilirsiniz.
Sürmene’de ne yenir, sorusuna cevap bulmak isteyen gezginler bu listeyi inceleyebilir:
- Hamsi Kuşu
- Karalahana Sarması
- Mısır Ekmeği
- Hamsili Pilav
- Kuymak
- Karadeniz Pidesi
- Kaygana
- Laz Böreği
- Sürmene Helvası
- Pazı Tavası
- Patlıcan Tava
- Sürmene Hurmalı Kek
Sürmene Neyi Meşhur?
Sürmene şehrinin doğal güzellikleri yanında bıçakları dünya genelinde bir üne sahiptir. Geçmişte el tezgahlarında yapılan bu mükemmel bıçaklar, günümüzde yoğun talep olması nedeniyle fabrikada üretilmektedir. Ayrıca şehirde yaylalarda yapabileceğiniz çok sayıda aktivite de bulunur.
Sürmene Nerede, Nasıl Gidilir?
“Sürmene nerede, nasıl gidilir?” sorusuna cevap arayan gezginler öncelikle ilçenin Trabzon ve
Rize şehirlerinin tam ortasında olduğunu bilmesi gerekir. İlçe iki şehre de 35 km uzaklıkta bulunur. Şehir
İstanbul'a ortalama 1100 km,
Ankara’ya ise 750 km’dir. Kara yolu ulaşımının yanında Trabzon Havalimanı’na gelerek buradan da ilçeye ulaşabilirsiniz. İstanbul, Ankara ve daha birçok şehirden direkt ya da aktarmalı olarak Trabzon Sürmene’ye ulaşabilirsiniz.