Vezirköprü gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Vezirköprü'de gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Samsun Vezirköprü ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Karadeniz Bölgesinde bulunan Samsun’un en güzel ilçelerinden birisi de Vezirköprü’dür.
Samsun Vezirköprü, tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken bir yerleşim merkezidir. Kent merkezine yaklaşık 110 km uzaklıkta bulunan ilçenin nüfusu yaklaşık 100 bin civarındadır.
Vezirköprü Tarihi
Vezirköprü tarihi incelendiğinde, kentin ilk kuruluş zamanının antik çağa kadar uzandığı görülmektedir. Yapılan araştırmalarda kentin şuandaki konumuna yakın bir noktada Paphlagon kenti olduğu anlaşılmıştır. Burasının tam olarak Vezirköprü olup olmadığı araştırılsa da ilçe ile olan ilişkisi yadsınamaz bir gerçektir. Bundan dolayı kentin ilk kuruluşunun yaklaşık 3400 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor.
Tarihi bu kadar eski olan ilçe, geçmişte bölgede hüküm süren bütün devletler için önemli bir nokta olmuştur. Roma İmparatorluğu, ardından da Bizans’ın Karadeniz’deki önemli kentlerinden olan Vezirköprü’nün o dönemdeki adı Neoclaudipolis’tir. Türkler Anadolu’ya gelmeye başlayınca burası Selçuklular tarafın ele geçirilmiştir. Bunun üzerine kente Vezirköprü adı verildiği tahmin edilmektedir.
Vezirköprü'de Gezilecek Tarihi Yerler
Kuruluşu oldukça eskiye dayanan kente çok sayıda tarihi yapı inşa edilmiştir. Söz konusu yapıların bir kısmı farklı nedenlerden dolayı günümüze kadar gelemezken, bir kısmı ise sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır.
Vezirköprü’de gezilecek yerler denildiği zaman, ilk akla gelen noktaların önemli kısmının bu yapılar olduğu söylenebilir.
İlçenin en büyük mahallerinden olan Çanaklı’da yer alan bu camii, ilk olarak 1494 yılında inşa edilmiştir. Osmanlı’nın kentteki en önemli eserlerinden birisi olan bu camii 1900’lü yıllara kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. Fakat 1945 yılında meydana gelen deprem sonrasında büyük ölçüde yıkılmıştır. Bunun üzerine tarihi camii, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde halen aktif olarak kullanılan bu camii, ilçenin en önemli tarihi zenginlikleri arasında yer alır.
İlçeye bağlı olan Tekkekıran köyüne 3 km mesafeden geçen İstavroz Çayı üzerinde yer almaktadır. Söz konusu köprü, ilk olarak 13.yüzyılda inşa edilmiş ve zaman zaman onarımlar geçirmiştir. Tekkekıran ile Kayabaşı köylerini birbirine bağlayan bu yapı, bir yüksek ayak ve iki sivri kemerli gözden oluşmaktadır. Genel olarak Bizans mimarisinin hakim olduğu köprü, kente gelenlerin ziyaret etmesi gereken çok önemli bir nokta olarak dikkat çekiyor.
Taş Medrese (Fazıl Ahmet Paşa Medresesi)
Adını aldığı kişi, yani Fazıl Ahmet Paşa tarafından 1662 yılında inşa ettirilmiştir. İlk inşa edildiğinde çatısı tamamen kurşunla kaplı olan medresenin çatısı daha sonra kiremitle kaplanmıştır. 1943 yılında bölgede meydana gelen deprem sonrası medresenin farklı noktalarında çatlaklar oluşsa da yapılan restorasyonla bunlar giderilmiştir. 1964 yılına kadar medreseyi oluşturan yapı farklı amaçlar için kullanılmış ve bu tarihten sonra ise halk kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Dönemin önemli devlet adamlarından olan Köprülü Mehmet Paşa’nın eşi olan Ayşe Sultan tarafından 1659 yılında inşa ettirilen cami, 1943 yılında meydana gelen depremden neredeyse hiç etkilenmemiştir. Bu sayede inşa edildiği orijinalliğini korumayı başarmıştır.
Vezirköprü'de Gezilecek Doğal Yerler
Konumu itibariyle doğal güzellikler bakımından da ilçenin oldukça zengin olduğu söylenebilir.
Vezirköprü gezilecek yerler içinde bu güzellikler önemli yer tutar.
İlçenin en önemli doğal güzelliklerinin başında gelen
Şahinkaya Kanyonu, ilçe merkezine sadece 17 km mesafede yer alır. Dik yamaçlara sahip olan kanyon, bu özelliği ile dağcıların ilgisinin fazlasıyla çekmektedir. Altınkaya Baraj Gölü’nde bulunması ise burayı çok daha özel yapmaktadır. Doğal bir güzellik olmasının yanında, kanyon içerisinde yer alan bazı yapılar, tarihi özellikte taşır. Bundan dolayı kentin en özel yeri olduğu söylenebilir.
Barajın en dar kısmını oluşturan kanyonun dik yamaçlarında çok sayıda tarihi mezar bulunmaktadır. Kayaların oyulması ile yapılan kral mezarları, buraya gelen insanların tarihi anlamda da güzelliğe doymasına neden olmaktadır.
İlçenin doğal güzelliklerinden birisi de kente 23 km mesafede bulunan
Vezirsuyu Tabiat Parkı’dır. Söz konusu parka karayolu ile direkt olarak ulaşılabilmektedir. Burayı ziyaret edenlerin daha keyifli zaman geçirmesi için park alanına seyir terası, çocuk oyun parkı, halı saha, kır gazinosu ve benzer alanlar inşa edilmiştir. Tabiat parkının doğal güzellikleri yakından görüldükten sonra tekne ile baraja açılabilir ve buraya 7 km mesafede bulunan Şahinkaya Kanyonu’na tekne ile gidilebilir.
Vezirköprü Festivalleri
İlçede yılın farklı dönemlerinde farklı amaçlar için festivaller düzenlenmektedir. Bunların en bilineni, Ağustos ayı içinde düzenlenen
Vezirköprü Kültür Sanat Doğa ve Turizm Festivalidir. Festivalin ilk günü Kunduz Dağı’nda gerçekleştiği için organizasyon Kunduz Festivali adıyla da bilinmektedir.
Geleneksel hale gelen festivalin geçtiğimiz yıl 14.sü düzenlenmiştir. Organizasyon kapsamında yağlı güreş turnuvaları, atlı okçuluk gösterileri, tarım ürünleri yarışmaları, koç yarışmaları ve şair gösterileri yer alıyor. Bu önemli organizasyon, ilçeye gelenlerin büyük beğenisini çekerken, katılımcılar arasında önemli sayıda yabancı turist olduğu da bilinmektedir.
Vezirköprü Müzeleri
Tarihi yapı bakımından oldukça zengin olan ilçede, bu yapılardan bazıları müze olarak hizmet vermektedir. Kente gelenler, tarihi güzellikleri daha yakından görmek için bu müzeleri ziyaret edebilir.
Abdullah Derici Konağı (Vezirköprü Kent Müzesi)
Yaklaşık 250 yıl önce inşa edilen Abdullah Derici Konağı, geçmişte farklı amaçlar için kullanılan tarihi bir yapıdır. Fakat son 25 yılda atıl olarak kalan ve değerlendirilmeyen bu yapı, farklı nedenlerden dolayı tahribata uğramıştı. Gerçekleştirilen restorasyon çalışması ile burası orijinaline uygun olacak şekilde restore edildi ve ardından müzeye çevrildi. Konağın içerisinde günlük yaşamda kullanılan çok sayıda eşya yer almaktadır. Mutfak eşyaları, oturma grupları, kilim, halı ve antika değerinde olan diğer eşyaları yakından görmek isteyenler müzeyi ziyaret edebilir.
Köprü Mehmet Paşa başta olmak üzere Köprülüler olarak adlandırılan kişiler, Osmanlı devlet yönetiminde bir dönem etkili olmuşlardır. Bu dönemde, saray mimarisi Vezirköprü’ye taşınmış ve şimdilerde Vezirköprü Evleri olarak bilinen yapılar inşa edilmiştir. Söz konusu yapılar restore edilmiş olup, bunlardan bazıları müze olarak hizmet vermektedir.
Vezirköprü Yöresel Yemekleri
Tarihi oldukça eski olan ilçenin, kendine özgü bir yemek kültürü vardır. Zaman içinde oluşan ve sürekli değişen söz konusu kültür, günümüzde farklı yöresel lezzetler olarak karşımıza çıkmaktadır. Vezirköprü yöresel yemekleri şu şekilde sıralanabilir:
- Baklalı yaprak dolması
- Bakla yemeği
- Haşhaşlı çörek
- Tirit
- Keşkek
- Mantarlı pilav
Vezirköprü Nerede, Nasıl Gidilir?
Vezirköprü, Samsun kent merkezine 100 km mesafede bulunmaktadır. Samsun’un batısında yer alan ilçenin komşuları Merzifon ve
Boyabat gibi önemli ilçelerdir.
Vezirköprü nerede sorusunun cevabı genel olarak bu şekilde verilebilir.
Vezirköprü’ye nasıl gidilir sorusunun ise çok sayıda cevabı vardır. İlçeye kara yolu ile hemen her yerden gitmek mümkündür. Özel aracı olmayanlar ise
İstanbul,
Ankara ve
Bursa başta olmak üzere farklı kentlerden yapılan otobüs seferleri ile buraya gelebilir. Ayrıca uçakla Samsun kent merkezine geldikten sonra toplu taşıma araçları ile ilçeye gelinebilir.