Çayeli gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için
Çayeli'de gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde
Rize Çayeli ilçesi hakkında kısa bir bilgi verelim:
Karadeniz’in doğal güzelliklerini yansıtan en güzel ilçelerden biri olan
Çayeli, turistlerin uğrak noktaları arasındadır ve Rize'nin en büyük ilçesidir.
Rize Çayeli ilçesinin eski adı Mapavri olarak bilinir ve insanlar burada çay üretimi ile uğraşır. Eski bir yerleşim yeri olan şehirde doğa harikası çay tarlalarını ziyaret edebilir ve çay toplama etkinliklerine katılabilirsiniz.
Çayeli Tarihi
Bu bölgede yaşayan ilk yerleşik insanlar milattan önce 700’lü yıllarda Miletoslulardır.
Çayeli tarihi boyunca Roma, Bizans ve Pontus devletlerine ev sahipliği yapmıştır. Akabinde 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilerek Türk topraklarına katılmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus işgaline uğrayan şehirde 1918 yılında işgal sona erer. Önceleri bir kasaba olan şehir daha sonra 1944 yılında ilçe olur.
Eğer Çayeli ziyareti planlıyorsanız; Karadeniz'in en güzel illerinden birisi olan
Rize'de Gezilecek Yerler konumuzu da mutlaka inceleyiniz.
Çayeli Gezilecek Tarihi Yerler
Eski yerleşim noktalarına ev sahipliği yapan Karadeniz’in bu özelliğe sahip şehirlerinden biri de Rize Çayeli’dir. Çok sayıda kültürün, izlerini barındıran
Çayeli’de gezilecek yerler tarih kokar. Sizler de gezi rotanızı buraya çevirerek şehrin tarihi dokusunu görebilirsiniz.
Çayeli’ne 2 km mesafede yer alan kale, Artvin- Rize kara yolunda bulunan tünelin hemen üst bölümündedir. Kalenin 1100’lü yıllarda Bizans tarafından yapıldığı bilinmektedir. Ancak günümüzde harabe durumunda olan kale tarihi dokuyu merak eden gezginler kaleyi ziyaret edebilirler.
Şehrin girişinde yer alan Caferpaşa Mahallesi sınırlarındadır. Cami denize hakim olan bir teras üzerine kuruludur. Yanında da eski bir mezarlık bulunur. 1467 yılında Rize Fatihi Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır. Girişinde mermer bir kitabe bulunur ve burada yazılanlara göre 1845 ve 1908 yıllarında bir onarım geçirmiştir. Daha sonra kuzey bölümüne yeni ek yerler yapılmıştır. Bu bölümler günümüzde Kur’an kursudur.
Mahmutlu ve Geyikli Mahalleleri arasında yer alır. Bölgenin dokusu olan geleneksel ahşap yığma duvarlı, kırma çatılı camiler arasındadır. 1826 yılında inşa edilmiştir. Cami Başköy’den bulunduğu yere taşınmıştır. Küçük boyuta sahip ahşap camiler kolayca taşınabilir. Camide tek bir zemin kat bulunur. Eski zamanlarda da mektep olarak kullanılmıştır. Esas cami giriş bölümü ve harim bölümlerinden oluşur.Buranın üstünde mahfil ve saçağı dört ahşap sütun bulunur.
Kaptanpaşa Yeşiltepe Köyü Köprüsü
Bu köprü iki kaya üzerine oturtulmuştur. Tek gözlü bir taş köprüdür. Yapıldığı tarih net olarak bilinmese de 1700’lü yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Köprüyle ilgili bir efsaneye göre yapıyı inşa ettiren kişiyi kıskananlar köprüden taş atıp dereye atan çocuksuz kadınların hamile kalacağı söylentisini yayarlar. Bunun duyan tüm çocuksuz kadınlar, köprü korkuluğundan kopardığı taşı dereye atar ve zaman içinde köprünün korkuluğu zamanla yok olur. Bu yüzden de köprüden kimse geçemez.
Kaptanpaşa Buzlupınar Köyü Köprüsü
Doğu Karadeniz bölgesine özgü olan ahşap köprülerden biridir. Her iki ayağında birbiri üzerine bindirilmiş konsollar üzerine tabliye ağaçlar yerleştirilmiştir. Köprü gövdesi yağmurdan zarar görmesin diye üstüne yine ahşap semerden bir çatı inşa edilmiştir.Yapının 1800’lü yıllarda yapıldığı düşünülen bir köprünün benzeri Trabzon Of ilçesinde vardır. Bunun gibi örnekler Yugoslavya mimarisinde de çok sayıda bulunur.
Çayeli Gezilecek Doğal Yerler
Karadeniz’in eşsiz doğasını barındıran en güzel örneklerden biri Çayeli ilçesidir. Bölgenin doğal dokusunu ve güzelliklerini görmek isteyen her ziyaretçi mutlaka buraya uğramadan edemez. Türkiye'nin her yerinden insanın bildiği yaylaları temiz havanın ve doğal güzelliğin dünyadaki en iyi örnekleri arasında yer alır.
Çayeli gezilecek yerler arasında bulunan doğal güzellikler şunlardır:
İlçe merkezinden içeriye doğru, yeşillikler arasından gidebildiğiniz 12 km uzunluğunda bir yoldan sonra şelaleye ulaşabilirsiniz. Yolda çok sayıda çay toplama merkezini görebilirsiniz. Buralarda çuvallarca çay ve kantarlar bulunur. Ayrıca bölgedeki yayla evlerinin hepsinde yük teleferiği vardır. Evlere götürülen eşyaları halat üzerinde giden tahta sandığa yüklenir ve el işaretiyle yukarı gitmesi sağlanır. Şelale adını yüksek ve yalçın bir kayadan köpürerek aktığı için almıştır. Göl üzerinde taşların üzerinden atlayarak 50 metre kadar gidebilir ve şelalenin tam altına ulaşabilirsiniz. Gerçek bir şelale görmek isteyen gezginler bu doğal güzelliği mutlaka görmelidir.
İlçe merkezi ortalama 7 km mesafede bulunur. Mükemmel bir deniz manzarası bulunan bölge oldukça düz ve geniş bir alan üzerine kuruludur. Turizm merkezi olduğunun ilanından sonra çok sayıda yatırım yapılmıştır ve çalışmalar devam etmektedir.
Bu bölge ilçe merkezine 6 km mesafededir ve mesire yeri olarak kullanılır. Karadeniz’in doğasında hoş bir piknik yapmak isterseniz Melipos Tepeleri uğrak noktanız olmalıdır.
Çayeli güneyinde bulunan Fırtına ve Hala derelerinin vadileri arasında bulunur. Ortalama 2000 m rakımda bulunan bu yaylalarda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.Buna ek olarak yaylada çok sayıda endemik bitki ve sivil bir mimari bulunur. Pokut Yaylası ünü dünyayı aşmayı başarmıştır.
Türkiye'nin en önemli yaylalarından olan bu yer hakkında ayrıntılı bilgi için;
Pokut Yaylası Tanıtımı isimli konumuzu inceleyiniz.
Çayeli Festivalleri
Karadeniz’in eşsiz doğasına ev sahipliği yapan ilçede her yıl yaz aylarında yoğun katılım olan
Dağcılık, Turizm ve Yayla Şenliği Festivali düzenlenir. Etkinlik kapsamında çok sayıda yarışma ve kültürel oyunlar oynanır ve yaylalarda birçok organizasyon düzenlenir.
Çayeli Müzeleri
Çayeli Kültür Merkezi yanında bulunan
Çayeli Müzesi, 200 metrekare alan üzerine ahşap işçilikle kurulmuştur ve bölge insanının yaşam şartlarını anlatır. Tarımda ve gündelik hayatta kullanılan tüm eşyalar, unutulmaya başlayan tarihi değeri olan parçalar gelen ziyaretçilere tanıtılır. Çayeli Müzesi’nin fikir babası ise Ahmet Hamdi İshakoğlu’dur.
Çayeli Yöresel Yemekleri
Karadeniz mutfağının en güzel örneklerini sergileyen “
Çayeli'de ne yenir?” sorusunun cevabı aşağıdaki maddelerde gizlidir:
- Muhlama
- Çayeli usulü kuru fasülye
- Rize kavurması
- Pepeçura
- Pekmezli kabak tatlısı
Çayeli Neyi Meşhur?
Çayeli ilçesinde yaylalar ve kuru fasulye oldukça meşhurdur. Ayrıca adını aldığı çaydan hediyelik olarak sevdiklerinize götürmek üzere satın alabilirsiniz.
Çayeli Nerede, Nasıl Gidilir?
Rize sınırları içinde kalan Çayeli’ne Rize’den 22 km mesafeli bir deniz kenarı yolculuğu yaparak ulaşabilirsiniz.
Çayeli nerede, sorusundan yola çıkarak şehre kara yoluyla ulaşmak isteyenler için
İstanbul’dan 1150 km,
Ankara’dan ise 850 km uzaklıkta bulunur. Bununla birlikte hava yolu ile ulaşmak isteyenler Rize-
Artvin havalimanına ülkemizin birçok noktasından uçabilir ve buradan araçlarla yarım saat yolculukla Çayeli ilçesine ulaşabilir.