Karadeniz'e son yıllarda ilginin artmasıyla birlikte Ordu'nun ilçesi olan Ünye de yerli turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. “Karadeniz’in İncisi” olarak nitelendirilen
Ordu Ünye; uğruna şarkılar ve şiirler yazılan, bölgenin en uzun ve temiz sahiline sahip şehirdir. Bir Karadeniz turunu çıktıysanız tarihi ve doğal güzellikleriyle ün yapan Ünye’ye kesinlikle uğramayı ihmal etmeyin.
Ünye Tarihi
Ünye tarihi Paleotik Çağa kadar dayanır. Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan şehirde, Karadeniz kıyılarındaki en eski buluntular bulunmuştur.
Ünye tarihi çağlar içinde Hitit, Roma, İskit ve Bizans gibi devletlerin egemenliğine girmiştir. Daha sonra Karadeniz’i Türk gölü haline getirme çabasına giren Osmanlı döneminde Türklerin egemenliğine girmiştir.
Ünye Gezilecek Tarihi Yerler
Bizans ve Osmanlı kültüründen tarihi izler taşır. Tarihi yapılar genel olarak
Ünye’de gezilecek yerlerolarak karşımıza çıkar. Şehirde her devirde bulunan yapılarla karşılaşmanız mümkündür.
Şehrin 7 km batısında yer alan volkanik bir tepede kuruludur. Kalenin etek kısmı oyularak inşa edilmiştir. Kale çevreye göre oldukça yüksekte kaldığında 500’lü yıllarda müstahkem olarak kullanıldı. Giriş bölümünde antik Grek tapınaklarını andırır, yanları iç bükey ve kavislidir. Pontus Krallığı zamanında yapılan kaya mezarları ve kayaya oyularak yapılan delhizler ve kabartma duvar resimler yer alır. Kalede mağaralar ve kuyular da yer alır.
Çamlık bölgesinde bulunan yarımada ve üzerinde bulunan kalıntılar halk arasında bu isimle anılır. Adanın yakınlarında küçük bir Rum balıkçı köyü olan Calamarka olarak bilinen yerde ava çıkan balıkçıların bereketli bir av olması için burada dua ettiği bilinir. Bizans devrine ait olduğu varsayılan kilise 20. Yüzyıla kadar denizciler için bir kült merkeziydi. Kilise çok küçük olsa da anakara kısmındaki kalıntılar sebebiyle önemli hac merkezi olduğu tespit edilmiştir. Adayı kıya kısmına bağlayan köprü duvar, kısmen durmaktadır. Diğer bölümler denizin çekildiği zamanlarda konumu belli eden taş kalıntıları olarak bilinmektedir.
Tasavvuf alanında dünyaca ünlü şair Yunus Emre'nin mezarı olan türbe, Kiraztepe bölgesinde yer alır. Yaşadığı yıllar belli olmadığı için kabrinin nerede olduğu kesin olmayan Yunus Emre'nin ülkemizin çeşitli yerlerinde 10’dan fazla mezarı bulunur. Ünye’deki mezar şairin: “Urum’a kışladık, Çok hayr-u şer işledik, Oney oldu son durak, göçtük Elhamdülillah.” Şiirinden hareketle burada vefat ederek Ünye’ye defnedildiği düşünülür. Çünkü Ünye'nin eski adı Oney olarak geçer.
Tozkoparan Mağarası Ve Kaya Mezarı
Ünye ilçe merkezine 5 km mesafede yer alan Gürpınar köyünde bulunur. Mağaranın girişinde her iki köşede yer alan hayvan figürleri vardır. İç kısmında bazı insan ve hayvan figürleri yer alır. Ayrıca mağarada demir ve bakırdan üretilmiş, ölen kişinin gömülme sırasında yayına konulan süs eşyalar ve insanların kullandığı çakmak taşından yapılma kesici aletler gün yüzüne çıkmıştır. Mezar girişi büyük yuvarlak kemerli ve derin inişe sahiptir ve iç içe iki odaya geçilir.
Tipik bir Karadeniz mimarisi örneği olan evlerdir. Şehir merkezinde yer alan bu evlerden ortalama 80 kadarı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Karadeniz Bölgesinde yoğun olarak bulunan bu evlerin en güzel örneklerini gezmeden gezinizi bitirmeyin.
Japonya’da batan Ertuğrul Fırkateyni içinde şahadet şerbetini içmiş 540 Türk denizcisi ve gemide bulunan Ünyeliler için 2014 yılında Türk ve Japon diplomatların katılımıyla açılmıştır. Anıtın bulunduğu bölgede Kurtuluş Savaşı sırasında şehirde yapılan deniz savunmasında topların bulunduğu yer olması anıtın önemini arttırır. Anıt çevresinde Türk ve Japon dostluğunu anlatan çok sayıda metin ve Japon kültür izlerini barındıran farklı heykeller bulunur.
Osmanlı Devrinde şehirde çok sayıda kadı yetişmiştir. Bu dönemde kadılık babadan oğula geçen bir gelenek haline gelmiş. Bu yüzden de kent meydanına oldukça yakın bir konumda bulunan yokuşta çok sayıda kadı yaşamış. Zamanla burada çok görkemli konaklar yaptırmışlar. Günümüzde hala ayakta kalan bu konaklar Kadılar Yokuşu olarak anılır.
Ünye Gezilecek Doğal Yerler
Şehir her ne kadar tarihi yapılarla donatılmış olsa da Karadeniz olduğu için
Ünye gezilecek yerler arasında çok sayıda doğal alan da bulunur.
Ünye’de yeşil ve mavinin birlikteliğini en güzel bulacağınız yer Asarkaya Kent Ormanı’dır. Burada fotoğraf tutkunları çok sayıda doğal güzelliği görüntüleyebilir. Şehrin biraz dışında yer alan bu doğal güzelliğe özel araçla çıkabilirsiniz.Buradan şehri panoramik olarak seyredebilirsiniz.
Karadeniz’in tüm güzelliklerini ve tonlarını barındıran ve deniz kenarında yer alan etkileyici bir yürüyüş yoludur. Burada hoş bir gezinti yaparak deniz feneri altında bulunan kafede çay da içebilirsiniz. Çamlık yoluna şehir içinde ulaşım oldukça kolaydır.
Ünye Festivalleri
Ünye şehrinde yıl içinde çok çeşitli festivaller düzenlenir. Bu festivallerden en önemlisi Uluslararası Kültür, Sanat ve Turizm Festivali’dir. Geçen yıl 19. düzenlenen festivalde çok sayıda yarışma, etkinlik ve konser düzenlenir.
Ünye Müzeleri
Kadılar Şehri Ünye’de hizmet veren Yaşayan Kültürel Miras Müzesini pazartesi hariç diğer günler ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Müzede çok sayıda kültürel eseri inceleyebilirsiniz.
Ünye Yöresel Yemekleri
Şehirde Karadeniz kültürü hakimdir.
Ünye’de ne yenir diyorsanız yiyebileceğiniz yöresel yemekler şunlardır:
- Buğday, tavuk veya asıl etle yapılan keşkek
- Gürcü kavurması
- Gürcüce tavuk
- Çerkez tavuğu
- Hamsi yemekleri
- Lobye
- Pancar ve ısırgan çorbası.
Ünye Neyi Meşhur?
Ünye denildiğinde akla ilk “Kadılar Şehri” ismi gelir. Osmanlı döneminden kalma ve Bizans döneminde yer alan çok sayıda mirasıyla meşhurdur. Ayrıca Ünye sahil bölgesinde yer alan plajlarıyla da meşhur bir şehirdir. Karadeniz Bölgesinde denize girebileceğiniz en kaliteli plajlar bu şehirde bulunur.
Ünye Nerede, Nasıl Gidilir?
Karadeniz bölgesini ziyaret eden ziyaretçilerin birçoğu
Ünye nerede, nasıl gidilirsorusunu merak ediyor. Ünye’ye Karadeniz'e ve Ordu’ya sefer yapan otobüslerin birçoğu gider. Ayrıca şehre hava yoluyla da ulaşabilirsiniz. Bazı şehirlerden direkt ya da aktarmalı olarak
Samsun,
Çarşamba ve Ordu-
Giresun Hava limanına uçarak kısa bir yolculukla şehre ulaşabilirsiniz.
İstanbul'a ortalama 830 km, başkent
Ankara’ya 500 km,
İzmir şehrine ise ortalama 1000 km mesafede yer alır.