Karadeniz Bölgesi son yıllarda özellikle yerli turistler tarafından oldukça popüler gezi merkezi haline geldi. Ülkemizin her yerinden uzun turlarla baştan başa turistler tarafından dolaşılır. Trabzon şehri sınırlarında bulunan
Maçka ilçesi de ziyaretçilerin en çok görmek istedikleri yerlerin başında gelir.
Trabzon Maçka, manastırlarıyla ünlüdür. Tüm dünyada üne sahip Sümela Manastırı’nın da bulunduğu ilçede çok sayıda doğal ve tarihi güzelliği ziyaret edebilirsiniz.
Maçka Tarihi
Çam ormanlarıyla süslenen vadilerin arasındaki dere yatağına kurulan ilçe, tarihte çok sayıda devletin hakimiyeti altına girmiştir. Uzun yıllar Pontus Rum egemenliğinde kalan şehir, daha sonra Osmanlı Devleti yönetimine geçmiş ve uzun yıllar da Türk egemenliğinde kalmıştır. Şehirde çok daha eskilere dayanan yapıları da görmek mümkündür.
Maçka tarihi, gizli Hristiyanlığın yaşandığı sınırlı yerler arasındadır.
Maçka Gezilecek Tarihi Yerler
Maçkada gezilecek yerler ilk olarak manastırlardır. Geçmişte Hristiyanlığın yaşaması için önemli olan bu yapılar günümüzde çok sayıda ziyaretçi tarafından görülmektedir. Her yıl yüzlerce ziyaretin gerçekleştiği bu güzellikler doğayla iç içe olan yapılardır.
Maçka ilçesi sınırlarında bulunan Vazelon, şehrin görülmesi gereken mekanlarındandır. Bu yapının kurucusu ve yapım tarihi bilinmez. Tarihinin 270’lere kadar gittiği tahmin edilmektedir. Günümüzde çok fazla değişiklik yaşamış olan bu yapının geliriyle Sümela Manastırı’nın inşa edildiği söylenir. Manastır imparator Justinianus tarafından onarılarak bugünkü görünümünü almıştır. Buranın en zengin ibadet mekanlarından olduğu kabul edilmektedir. Yapının çok sayıda saldırıya maruz kaldığı yazılıdır. Tarihi kaynaklar 490 yılında yapılan saldırıda 400 kadar kişinin katledildiğini yazar.
Sümela Manastırı kadar dolu olan bu mekan, 300 metrelik bir kaya kütlesinin üzerine inşa edilmiştir. Dikkat çekici bir alana kurulan ve mimari açıdan göz dolduran bu yapı, Yunanistan’da bulunan Meteora manastırını andırır. 300’lü yıllarda yaptırılan bu yapı Zigana yolu boyunca stratejik noktaları tutmuştur. Türkler Hızır İlyas Manastırı adı verir. 1906 yılında çıkan yangından sonra Adülhamit Han tarafından restore edilmiştir. Orman ve derenin eşsiz güzelliği arasında pek bilinmeyen gezi noktalarından biridir.
Trabzon Maçka ilçesinde tarihi ve mimarisiyle ilgi gören Sümela manastırı geniş bir alana inşa edilmiştir. Manastırda öğrenci odaları, mutfak, misafirhane, kutsal yazma ve kütüphane bulunur. Girişe gidebilmek için dar ve uzun merdivenlerden çıkmanız gerekir. Girişteki su kemerlerinin bir bölümü yıkılmıştır. 375 ile 395 yılları arasında yapıldığı tahmin edilir. Kapadokya kilise tarzında yapılan ibadethane hakkında Rumlar iki kardeş hikayesini anlatır. Kardeş olan Atinalı Barnabas ve Sophronios adında iki keşiş aynı rüyayı görür. Rüyalarında Sümela’nın yerini görürler. İkisi de habersiz giderek burada karşılaşırlar. Daha sonra burada kilisenin temelini atarlar. Sümela Manastırı yıl içinde dünyanın her yerinden çok sayıda turiste doğal ve tarihi bir seyir zevki yaşatır.
Maçka Gezilecek Doğal Yerler
Maçka tarihi güzelliklerinin yanında Karadeniz’in tüm doğal güzelliklerini yansıtan bir şehirdir.
Maçka gezilecek yerler arasında çok sayıda doğal güzellik de bulunur.
Maçka'nın bir köyü olan Şimşirli, çağlayan derelerin ve mükemmel bir ormanın içinde yer alır. Diğer adı Kuştul olan köy 1920 yılında 200 aileye ev sahipliği yapıyordu.Bu köye şanını veren olay ise kuşdilinin buradan çıkmış olmasıdır. Rivayete göre Türkler ve Rumların konuştukları dilin Türkçe hecelerde tuhaf karşılıkları olduğu ve bu ilin de kuşdili olduğu söylenir.
2200 metre yükseklikte yer alan bu yayla Gürgenağaç Köyü sınırlarında bulunur. Toprak bir yoldan yaylaya ulaşabilirsiniz. Altyapı hizmetlerinin olmadığı bu doğal güzellik günü birlik ziyaretlere ve kamp severlere açık bir doğal güzelliktir.
Büyük bir yeşil alanı barındıran ve içinde şelaleler bulunan Altındere Vadisi, bol oksijenli bir doğal güzelliktir. Vadiye ulaşım son derece kolaydır. İçinde bulunan patika yoldan geçerek tüm güzellikleri görebilirsiniz. Sümela Manastırı’na çok yakın olan bu vadide trekking, tırmanma, balık avcılığı, doğa araştırması ve kampçılık yoğun olarak yapılan aktivitelerdir.
Maçka Festivalleri
Dünyaca ünlü Sümela Manastırı her yıl ağustos ayının ilk haftasında “
Sümela Kültür ve Turizm Festivali” etkinliğine ev sahipliği yapar. Bunun yanında Maçka’da çok sayıda yayla festivalleri de yapılır. Sizler de özellikle yaz aylarında şehre gelerek yaylalarda yapılan birbirinden eğlenceli etkinlik ve aktivitelere katılabilirsiniz. Etkinliklerde yöreye ait çok sayıda zenginliği bulabilirsiniz.
Maçka Yöresel Yemekleri
Doğal güzellikleri ve tarihi kadar mutfağıyla da herkesin beğenisini kazanan Maçka, Trabzon’un en güzel yemeklerine sahip ilçelerinden biridir. “
Maçka’da ne yenir?” diyorsanız bu lezzetleri tadabilirsiniz:
- Karalahana Çorbası
- Karalahana Sarması
- Kuymak
- Mısır Çorbası
- Kaygana
- Balık Ekşilisi
- Burma Baklava
- Pazı Kavurması
- Fasulye Turşusu
- Hamsiköy Sütlacı
Maçka Nerede Nasıl Gidilir?
“
Maçka Nerede?” bilmeyenler Trabzon şehir merkezine 29 km mesafede olduğunu yazımızdan öğrenebilirler.
İstanbul'a 1100 km,
Ankara’ya ise ortalama 750 km mesafede yer alan ilçeye kara yolundan otobüs ile ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte uçak yolculuğu yapmak isteyen turistler de Ankara, İstanbul ve daha Türkiye'nin birçok şehrinden direkt ve aktarmalı uçuşlarla Trabzon Hava limanı üzerinden Maçka’ya ulaşabilir. Hava limanından taksi, toplu taşıma ve kiraladığınız araçlar sayesinde ortalama yarım saat bir yolculuk sonunda Maçka’ya gidebilirsiniz.