Fatsa gezilecek yerler daha çok tarihi ve doğal güzelliklerdir. Karadeniz’in en eşsiz şehirlerinden biri olan Fatsa, Ordu'nun gezmeniz gereken en güzel ilçelerinden biridir. Yılın her döneminde farklı güzellikleriyle ön plana çıkar. İl merkezine 55 km uzaklıkta yer alan şehir fındığıyla ve tarihi yerleriyle meşhurdur. Karadeniz turlarının son yıllarda oldukça popüler hale gelmesiyle
Ordu Fatsa ilçesine gelen ziyaretçi sayısında büyük artış olmuştur.
Fatsa'da Gezilecek Tarihi Yerler
Tarihi eskilere dayanan
Fatsa’da gezilecek yerler arasında çok sayıda tarihi mekan vardır. Şehirde Osmanlı ve Bizans kültürünün izleri olan çok sayıda yer bulunur.
Kale, geçmiş zamanlardan günümüze kadar gelmiş tarihi kalıntılar arasındadır. Uzun yıllardan beri özgünlüğünü korumaya devam etmektedir. Ayrıca gözetleme kulesi olarak kullanılan kalenin yapım tarihi Pontus Rum İmparatorluğu dönemine kadar dayanır. 65 metre uzunluğunda bulunan kale üzerinde 1800’lü yıllarda yapılan ahşap bir Osmanlı konağı yer alır.
Şehir merkezine 9 km mesafede yer alan köyde organik tarımın başlamasıyla eko turizm çalışması yürütülen tek köydür. Osmanlı Rus savaşı sırasında Batum tarafından göç eden aileler tarafından kurulmuştur. 180 hane kayıtlı ve 20 ev tescilli olarak bulunur.
Fatsa tarihi açısından önemli olan kale, şehre bağlı Yapraklı Köyü sınırlarında 5 km mesafede yer alır. Yapılan çalışmalar sonucunda MÖ 300’lü yıllarda yapıldığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca tek ya da çok sayıda kayaya oyulan tünel biçiminde güvenli şekilde suya ulaşılan basamaklı tünelleri vardır. Kendi alanında karakteristik bir yerleşim tipi olan kale sit alanı olarak belirlenmiştir.
Fatsa'da Gezilecek Doğal Yerler
Fatsa gezilecek yerler arasında çok sayıda doğal bölge bulunur. Karadeniz bölgesinin dünyaca ünlü doğasını bu şehirde sonuna kadar hissedeceğiniz mekanları ziyaret edebilirsiniz.
Karadeniz bölgesi sınırlarında yer alan Fatsa Adası, sahile ortalama 2 km mesafede bulunur. Bir dönüm büyüklükte, bir tek taş ve kayalardan oluşur. Adada hiçbir ağaç ve bitki türü yer almaz. Bununla birlikte ada üstünde sadece bir tane deniz feneri vardır. Anlatılanlara göre, eskiden ilçeden adaya, deniz altından gidilen gizli bir tünel olduğu anlatılır. Diğer bir anlatıya göre de Fatsa’yı kuran kral 2. Farnakes'in kızını korumak adına ada üzerinde kale yaptırdığı ve kaleye ulaşım için bu tüneli kullandığı söylenmektedir. Ancak günümüzde kale ve tünel kalıntıları yoktur. Adayı Fatsa ziyaretiniz sırasında tekne turlarına katılarak gezebilirsiniz.
Fatsa gezilecek yerler arasında olan Gaga Gölü; Meşebükü ve Yassıtaş köyleri arasında yer alır ve ilçeye 10 km mesafede bulunur. Heyelan sonucunda oluşumu tamamlanan gölün derinliği 5 metreyi bulur. Heyelandan sonra meydana gelen çukurlar zaman içinde yağış alarak doğal göller oluşturmuştur. Göl küçük bir kanal ile Fatsa Bolaman Irmağı’na bağlanır. Saza ve kadife balığı görülen gölün yemyeşil doğasında temiz havasını içinize çekebilirsiniz.
Fatsa şehir merkezine 10 km mesafede bulunan Sarmaşık Kaplıcaları özellikle bölgede yaşayan insanların şifa bulmak için sürekli gittiği bir doğal güzelliktir. Burada çok sayıda hastalığa iyi gelecek sıcak su kaynağı bulunur. Karadeniz tarihinde ilk defa Cenevizliler tarafından kullanıma açılan kaplıcalar; romatizma, kireçlenme ve kadın hastalıklarına iyi gelir. Ortalama 47 derece su sıcaklığına sahip kaplıcada dakikada ortalama 200 litre kadar su akar. Burayı ziyaret ederek çeşitli sorunlarınıza doğal çözümler bulabilirsiniz.
Eski Samsun- Ordu karayolu üstünde yer alır. Fatsa'daki etkileyici manzaralı, doğanın tüm güzelliklerini barındıran bir sahil kasabasıdır. Manzarası sebebiyle yıl içinde çok sayıda ziyaretçi çeker. Yüksek rakıma sahip olan kasabada sizler de manzaranın keyfini yaşayabilir ve hoş vakit geçirebilirsiniz.
Fatsa Festivalleri
Güzel bir Karadeniz sahili olan Fatsa’da yerel ve ulusal olarak çok sayıda festival düzenlenir. Şehirde düzenlenen festivallerden olan Çınar Festivali ilk olarak 2000 yılında yapılmıştır. Festival ilçede yer alan yüz yıllık çınar ağaçlarından ilham alır. Etkinlik kapsamında güzellik yarışması, yemek yarışması, bazı aktiviteler ve konserler yapılır.
Fatsa'nın Müzeleri
Son yıllarda Fatsa Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla birlikte şehirde müzecilik anlayışı gelişmeye başlamıştır. Ordu Fatsa’yı ziyaret ederek Fatsa Müzesi olarak anılan
Haznedaroğlu Konağı ve Robotik Kodlama Atölyesi olan
Fatsa Matematik Müzesini ziyaret edebilirsiniz.
Fatsa'nın Yöresel Yemekleri
Karadeniz Bölgesinin çok sayıda kültür ögesini barındıran Fatsa'nın kendine özgü mutfağı vardır. Mutfağıyla ülke genelinde ün yapmış Fatsa lezzetleri ve “
Fatsa’da ne yenir?”sorusunun cevabı:
- Taze Fasulye
- Turşu Kavurma
- Malez
- Hamsili Ekmek
- Hamsi Kargana
- Hamsili Pilav
- Mantar
- Keşkek
- Pazı Burması
- Yoğurtlu Pezük.
Fatsa’da ne yenir sorusuna ziyaret sırasında tüm lezzetlerini tadarak cevap bulabilirsiniz.
Fatsa'nın Neyi Meşhur?
Hamsi, sakarca, pazı ve lahananın meşhur olduğu Fatsa, milattan önce yapılan çok sayıda güzelliği ve Karadeniz’in eşsiz manzaraları ünlüdür. Şehri ziyaret ederek çok sayıda doğal güzelliği ve Karadeniz kültürü izlerini ziyaret edebilirsiniz.
Fatsa Nerede, Nasıl Gidilir?
Karadeniz bölgesi sınırları içinde yer alan Fatsa’ya çok çeşitli yollarla ulaşabilirsiniz.
Fatsa nerede merak ediyorsanız öncelikle Karadeniz Bölgesi sınırların olduğunu bilebilirsiniz. Başkent
Ankara’ya ortalama 550 km mesafede araçla ortalama 7 saat,
İstanbul'a ortalama 850 km mesafede araçla ortalama 11 saat sürer. Ordu’ya yapılan otobüs seferleri ile Fatsa’ya ulaşabilirsiniz. Bununla beraber Ordu-
Giresun Hava limanına ülkemizin birçok noktasından direkt ya da aktarmalı uçabilirsiniz. Hava alanından ortalama 30 dakikada şehre ulaşabilirsiniz.