Marmara Bölgesi’nde özellikle tarihi ile ön plana çıkan köklü illerimizden biri de Bilecik ilimiz. Her ne kadar Marmara Bölgesi’ne bağlı bir il olsa da, dört farklı bölgede toprakları bulunan tek ilimiz olma özelliği taşıyan Bilecik şehri, Marmara’dan İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerine geçişte bir kapı konumundadır.
Tarihi milattan önce 300’li yıllara kadar dayanan ve Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı bu şehir hakkında sizleri bilgilendirmek adına
Bilecik’te gezilecek yerler konusu ile bu yazıyı kaleme almış bulunuyoruz.
Bilecik Tarihi
Özet bir genel bilgi vererek konumuza tekrar dönüş yapacağız. Milattan önce 1950’li yıllardan beri pek çok medeniyet arasında el değiştiren Bilecik bölgesi, sırasıyla Thynler, Mısırlılar, Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Bitinyalılar, Romalılar, Emeviler, Abbasiler, Bizanslılar, Selçuklular ve son olarak Osmanlılar’ın himayesine girmiş köklü bir şehirdir.
Yaklaşık 210 bin nüfusu ve üç farklı iklimi de yaşatan atmosferi ile sakin diyebileceğimiz bir şehrimiz olan Bilecik, yaygın tarım alanlarına sahip olmakla birlikte, doğal oluşumlu ormanlık bölgeleriyle temiz havası ile de hayli dikkat çekiyor. Peki bu şehirde nereleri gezmek gerekiyor?
Ertuğrul Gazi Türbesi
Söğüt ilçesi sınırlarında yer alan bu türbe Osman Bey tarafından, babası anısına yaptırılmış.
Bilecik ilinde ilk ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında
Ertuğrul Gazi türbesi yer alıyor. Türbe, ecdadına sahip çıkan bir ulusun bireyleri olan milletimizce hayli ilgi gösterilen mekanların başında geliyor.
Şeyh Edebali Türbesi
Şeyh Edebali Türbesi, teneffüs ettiğiniz havada Osmanlı Devleti’nin doğuşunu ciğerlerinizde hissedebileceğiniz bir mekan. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin kayın babası ve hocası olan Edebali Hazretleri, aynı zamanda bir Ahi Şeyh’idir.
Şeyh Edebali anısına yapılmış olan türbe tamamen mütevazi bir yapıda boy gösteriyor. Türbe, bulunduğu mekan ve bölge açısından da huzur verici bir mekan diyebiliriz.
Bilecik Müzesi
Şehir merkezinde yer alan Bilecik Müzesi, ulaşım noktasında sizleri hiç zorlamayacak bir nokta. 2007 yılından bu yuna hizmet vermeye devam eden müzede arkeolojik eserler sergilenmekte.
Bunun yanında müze binası da başlı başına bir tarihi yapı özelliğine sahip. Osmanlı Devleti’nin yirmi sekizinci padişahı olan Üçüncü Selim tarafından yaptırıldığı bilinen bu yapı, inşa edildiği ilk yıllarda karakol olarak sonrasında ise hapishane olarak hizmet vermiş. Günümüzde ise müzeye çevrilmiş olan yapı bu kulvarda hizmet vermeye devam ediyor.
Kaymakam Çeşmesi
Kaymakam Çeşmesi dönemin kaymakamı Sait Bey tarafından yaptırılmış. Söğüt ilçesi sınırları içerisinde yer alan bu mekan da ziyaretçilerin ilgisini çeken mekanların başında geliyor diyebiliriz. 1900’lü yılların bir eseri olan bu yapı, mimari tarzı ve üzerindeki kitabeleri ile geçmişe atıflarda bulunmakta.
Kınık Şelalesi
Biraz da doğaya özgü mekanlar olsun dediğinizi duyar gibiyiz. Bilecik merkezine bağlı Kınık Köyü’nde yer alan Kınık Şelalesi, Muhteşem bir doğaya sahip. Stresten uzaklaşmak için eşsiz bir mekan olma özelliğine sahip bir nokta diyebiliriz.
Belki kısa bir doğa yürüyüşü ve trekking bile yapabilirsiniz. Hazırlıklarınız yerinde ise şelale kenarında güzel bir piknik dahi neden olmasın?
Türbin Mesire Alanı
Türbin Mesire Alanı yerel halk tarafından hafta sonlarının oldukça rağbet gören noktalarından biri. Yetkililer tarafından son zamanlarda yapılan iyileştirmeler sayesinde ziyaretçi sayısında hayli artış meydana gelmiş.
Yeşili ve huzuru arayanlar için ideal bir mekan diyebileceğimiz mesire alanının şehir merkezine olan yakınlığı nedeniyle de hiçbir ulaşım problemi yaşamıyorsunuz.
Harmankaya Milli Parkı
Binlerce yıldır doğal oluşumunu bozmamış doğal bir oluşum Harmankaya Milli Parkı. Yüzlerce hektar alana sahip ve park haline dönüştürülmüş Harmankaya, iki büyük şelaleye de e sahipliği yapıyor.
Pek çok hayvan türünün de yaşamakta olduğu Harmankaya Parkı hatırınızdan çıkarmayacağınız mekanlardan biri olma özelliğine sahip.
İnönü Şehitliği
Bu ziyaretler gibi Bilecik’in çok anlamlı bölgelerinden biri olan İnönü Şehitliği, Bozüyük ilçesi Akpınar Köyü dahilinde bulunmaktadır. Büyük İnönü Muharebesi'nin geçtiği cephede bulunan şehitlik, 844 adet mezarlıkla dört tarafı Türk bayraklarıyla serili bir şekilde 1930 yılında yapımına başlanmış ve tamamlandıktan sonra bir anıt olarak ziyarete açılmıştır.
Metristepe Zafer Anıtı
Yine İnönü Muharebesi ile ilgili olarak Metrsitepe bölgesinde yapılan Metristepe Zafer Anıtı’da 24 metre yüksekliğiyle savaşta şehit düşen askerlerimiz için anı niteliğinde olarak inşa edilmiştir.
Bilecik Mutfağının Yöresel Lezzetleri
Bilecik ilinde birçok farklı tarihi, dini ve doğal mekanları ziyaret edip bir gezi programı gerçekleştirdikten sonra elbette ki ilin en meşhur ürünlerini satın almak ve yemeklerini tatmak isteyeceksiniz. Bu noktada Bilecik'in meşhur ürünleri arasında tadına bakabileceğiniz dağ eriği,
bıldırcın kebabı, nohutlu mantı ve büzme tatlısı gibi yemekler bulunmaktadır.
Temel anlamda ise ili simgeleyen ve Bilecik'in neyi meşhur denildiğinde örnek gösterebileceğimiz en önemli nesnelerden birisi ise Bozüyük seramiği olmaktadır. Bu seramik hem Türkiye çapında hem de dünya çapında büyük bir üne sahip olarak muhteşem bir sanat eseri şeklinde usta ellerden çıkmaktadır.
Bilecik Nerede? Bilecik’e Nasıl Gidilir?
Bilecik esasında Marmara Bölgesi sınırlarından yer alan fakat, Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinin kesiştiği noktada yer alır. Kısmi olarak bu dört bölgeye de toprakları bulunan Bilecik, kara yolu tercih edildiğinde en rahat ulaşabileceğiniz illerden biridir.
Eskişehir'e 82,
Bursa’ya 104 ve
Kütahya’ya 113 kilometre mesafede bulunan Bilecik’in
Ankara’ya 315,
İstanbul'a 247,
İzmir'e 433 ve
Adana’ya 762 kilometre uzaklıkta olduğunu da ayrıca belirtmiş olalım.