Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Zonguldak » Karadeniz Ereğli'de Gezilecek Yerler

Karadeniz Ereğli'de Gezilecek Yerler


Ereğli gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, Zonguldak Ereğli'ye seyahat etmeyi düşünen gezginler tarafından merakla araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Gezipedia olarak sizler için Karadeniz Ereğli gezilecek yerler listesini madde madde sıraladık; ama öncesinde Karadeniz Ereğli hakkında kısa bir bilgi verelim:

Ereğli gezilecek yerler
Karadeniz Ereğli'si 80 km uzunluğunda kıyı şeridine sahip olan ve bünyesinde en büyük liman ve balıkçı barınaklarının bulunduğu şirin bir ilçedir. Karadeniz Ereğli’de gezilecek yerler oldukça fazladır ve mitolojik çağların varisi olarak bilinen bu şirin ilçede görülmeye değer tarihi esintiler bulunmaktadır.

Karadeniz Ereğli'nin Tarihi Hakkında Bilgi


M.Ö 338 ile M.S.310 yılları arasında yaşamış olan Platonun öğrencilerinden olan Heraclides Ponticesin memleketi olan Heracleia’ya (Ereğli)gelerek araştırmalar yapmaya başlamıştır. Anadolu’da Pantonim sanatının rastlandığı ilk yer olan bölgede şenlikler düzenlenir, spor müsabakaları ve tiyatro gösterileri yapılırdı. M.Ö 72’de ise bölge romanın işgali ile bağımsızlığını kaybederek Romanın bir parçası olmuştur. Karadeniz Ereğli'nin tarihinden günümüze kadar gelen tarihi kalıntı ve izler günümüz şehirleşmesinde yok olmaması adına korumaya alınmıştır.

Karadeniz Ereğli’de Gezilecek Tarihi Yerler

Karadeniz Ereğli’de gezilmesi gereken tarihi yerler arasında geçmişten günümüze ışık tutan antik kentlerdeki tarihi kalıntılar ve tarihi eserler bulunmaktadır. Ayrıca Karadeniz Ereğli'de bulunan birçok eski ev görülmeye değer tarihi yerlerdir.
  • Cehennemağzı Mağarası: mitolojide oldukça önemli bir yere sahip olan mağara, yan yana sıralanmış olan üç mağaradan oluşmakta ve Ereğli müzesine bağlı ören yeri olarak ziyaret edilmektedir. Temizlik ve bakımına oldukça önem verilen bu tarihi mağaranın girişinde bir kilise bulunmaktadır.
  • Filyos Antik Kenti: roma döneminde yıkıldıktan sonra yeniden inşa edilmesinin ardından balıkçı kenti olarak kalmıştır. Osmanlı döneminde ise balıkçı köyüne dönüşen tarihi Filyos kentinde görülmeye değer birçok tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Roma döneminden kalan kalıntılar arasında tonozlu galeri, tiyatro, tarihi su kemeri ve surlar görülmeye değer tarihi alıntılardır.
  • Herakles Sarayı: dikili caddesinde yer alan antik çağlardan kalmış yapı kamu binası olarak kullanılmaktadır.
  • Bizans Kilisesi: Büyük bir ölçüde yıkıma uğramış olan kilisenin üzerine 1942 yılında Çelikel Camii inşa edilmiştir. Hristiyanlık dönemine ait mozaik döşemeler caminin bodrum katında kalmıştır.

Karadeniz Ereğli’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Karadeniz Ereğli’de gezilmesi gereken doğal güzellikler görülmeye değer yerlerdir. Şelaleler ve mesire alanlarında spor yaparak dinlenebilir ve günün keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Harmankaya Şelaleleri: Harmankaya şelalesi en güzel doğa yürüyüşlerinin yapılabileceği bir tabiat harikası olarak karşımıza çıkmaktadır. 3 şelaleden meydana gelen doğa harikasında yürüyüş yapanlar üçüncü şelalenin ardından karşılarına gelen ormanlık alan içerisindeki çeşitli bitki türleri ile buluşmaktadırlar.
  • İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı: güzel ve sakin bir alana yapılmış doğa ile iç içe olan mesire alanıdır.
  • Kayalıdere Şelaleleri: Ereğli ilçesine 3 km mesafede kanyon içerisinde bulunan şelaleler görülmeye değer doğa harikaları arasında bulunmaktadır. En küçüğü 3 ve en büyüğü 20 metre yüksekliğinde irili ufaklı 7 şelaleden oluşan Kayalıdere şelaleleri doğa sporlarının yapıldığı önemli bir konumda bulunur.
  • Ereğli Limanı: yürüyüş yaparak yüzebileceğiniz ve balık tutabileceğiniz güzel bir limandır. Dinlenme tesisleri oldukça güzel ve konforlu olan limanın feneri görülmeye değer.
  • Atatürk Kültür Parkı: Ereğli ye özgü yeşil dokusuyla gezilip görülmesi gereken bir parktır. İçerisinde basketbol ve voleybol sahaları, piknik alanları, suni gölet ve anfi tiyatro bulunan park insanların nefes almasını ve rahat bir gün geçirmesini sağlayan önemli bir parktır.

Karadeniz Ereğli’deki Müzeler

Zonguldak ilçelerinde iki adet müze bulunmaktadır. Bu müzelerden birisi Gökçebey ilçesinde yer alan özel Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesidir. Diğeri ise Karadeniz Ereğli'si ilçesinde yer alan Karadeniz Ereğli müzesidir. Karadeniz Ereğli müzeleriarasında bulunan müze resmi müze özelliğine sahiptir.
  • Karadeniz Ereğli Müzesi: Yaz aylarında 8.45 ile 19.00 saatleri arasında, kış aylarında 8.45 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açık olan müzenin tatil günü pazartesi günü olmaktadır. Müze ziyaretlerinde giriş serbest lup herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Müzede sergilenen birçok arkeolojik eser ve yöreye özgün kıyafetler ve birçok yöresel etnografik eserler sergilenmektedir.

Karadeniz Ereğli’de Düzenlenen Festivaller

Zonguldak il ve ilçelerinde yıl boyunca düzenlenen birçok etkinlik ve festival bulunmaktadır. Karadeniz Ereğli’deki festivallerinden olan Çilek Kültür ve Sanat festivali her yıl haziran ayında düzenlenen Karadeniz'in en görkemli festivalidir.
  • Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali: Ereğli belediyesi tarafından düzenlenen festival her yıl binlerce kişi tarafından ilgi görmekte ve binlerce kişi festivale katılmaktadır. Festivali sırasında birçok gösteri ve etkinlik bulunmakta ayrıca Osmanlı çileği yarışması düzenlenerek ödül verilmektedir. Renkli gösterilere ev sahipliği yapan Ereğli’deki festivalin tarihi ise Ereğli'nin kurtuluş günü olmaktadır.

Karadeniz Ereğli’de Ne Yenir?


Karadeniz Ereğli'nin meşhur yemekleri arasında bulunan çorba ve ekmek çeşitleri ve yemek sonrası sunulan meşhur tatları yöresel yemekleri arasında önemli bir yere sahiptir.
  • Holoş çorbası: Karadeniz’in vazgeçilmezleri arasında bulunan mısır unu ve soğan ve salça ile yapılan bir çorba çeşididir.
  • Süt çorbası: sütün çorba olarak tüketildiği değişik bir lezzettir.
  • Un çorbası: Su ve unun pul biber ile buluştuğu nefis bir çorbadır.
  • Tarhana çorbası: El emeği ile hazırlanan tarhanaların ıslatılarak çorbaya dönüştüğü vazgeçilmez bir çorbadır.
  • Bulgur Pilavı: Çoban pilavı olarak adlandırılan bulgur pilavının yapımında domates, biber ve soğan bulgura karıştırılarak pişirilmektedir.
  • Serpme Ekmeği: fırında ya da tavada pişirilebilen yöresel bir ekmektir.
  • Gaygana: Yumurta ve hamurun yağda kızartılarak yapıldığı yöresel bir lezzettir.
  • Kabuklu Bakla: Kabuklu olarak kurutulan baklanın haşlanıp süzülmesinin ardından saçalanarak pişirildiği bir lezzettir.
  • Kartlaş: Mısır unu ile yoğrularak yuvarlak şekiller verilen hamur yağda kızartılır.
  • Gözleme: Hamurun yufka haline getirilerek içerisine konulan harç ile saçta pişirildiği lezzetli bir yemektir.
  • Hodan: Hodan Ereğli bölgesinde kullanılan bir dağ sebze türüdür. Haşlandıktan sonra yağ ve kıyma ile kavrularak yenilir.
  • Çükündür: Bölgede sıklıkla tüketilen sebze yemeğinin ana malzemesi çükündür adı verilen sebzedir.
  • Kıvırma: ceviz, yufka ve şekerli su karışımından yapılan ve yemek sonrasında tüketilen lezzetler arasında bulunur.
  • Un Helvası: un ve yağı kavurup şekerlendirilerek yapılan yemek sonrası tatlıları arasında bulunur.
  • Hoşaf: Çeşitli meyvelerin şekerle kaynatılarak meşrubat gibi tüketildiği içeceğe bölgede soğukluk denilmektedir.

Karadeniz Ereğli'nin Meşhur Ürünleri

Karadeniz Ereğli'si meşhur ürünleri arasında beyaz kiraz, beyaz peynir ve elma önemli bir yere sahiptir. Karadeniz Ereğli’de üretilen hediyelik ürünleri Ereğli de bulunan alışveriş merkezlerinden ya da hediyelik eşya satan mağazalarda bulmak mümkün olmaktadır. Ereğli de yer alan Ereylin ve Ay City alışveriş merkezlerinde alışveriş yapmayı tercih edenler bölgeye özgü hediyelik eşyaları kolaylıkla bulabilirler.
  • Devrek Bastonu: Birbirinden farklı yüzlerce modeli olan Devrek bastonu Karadeniz bölgesinde alınabilecek en güzel hediyelik eşyalardan birisidir.
  • Elpek bezinden yapılan ürünler: Yöreye özgü elpek bezinden yapılan ürünler önemli hediyelik eşyalar arasında yer almaktadır.
  • Kestane Balı: Yöreye özgü organik kestane balı hediyelik ürünler arasında fazlaca tercih edilmektedir.
  • Reçel ve Otlar: Yöreye özgü ot ve reçel çeşitleri hediyelik olarak alınabilecek tercihlerden olmaktadır.

Karadeniz Ereğli Nerede ve Nasıl Gidilir?

Karadeniz Ereğli nerede sorusunun cevabı Zonguldak olarak verilebilmektedir. Sanayi bakımından oldukça gelişmiş olan Karadeniz Ereğli, yaklaşık 175 bin nüfusa sahiptir. Zonguldak il merkezine 60 kilometre uzaklıktadır. Zonguldak il merkezinden bir saatlik bir yolculukla Karadeniz Ereğli’ye ulaşmak mümkün olmaktadır. Uçak yolu ile Zonguldak'a ulaşıldıktan sonra kara yolu ile 1 saatte Karadeniz Ereğli’ye gidilebilmektedir.



admin / 21.03.2019 / 1 / 14 711

Yorum Ekleyin


  1. Buğra
    Ziyaretçi
    26 Mart 2019 11:34
    0

    Karadenizde o kadar çok gezilmesi gereken yer varki ne günler yeter ne aylar sürekli hiç durmadan gezmemiz gerekiyor.

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Devrek'te Gezilecek Yerler

Devrek'te Gezilecek Yerler

Devrek'te gezilecek yerler ve doğal güzellikleri bakımından ilgi çekici olan
Kozlu'da Gezilecek Yerler

Kozlu'da Gezilecek Yerler

Tarihi Zonguldak kadar eski olan Kozlu, madenciliğin A’dan Z’ye yaşandığı bir
Çaycuma’da Gezilecek Yerler

Çaycuma’da Gezilecek Yerler

Çaycuma, Zonguldak'ın ilçelerinden biridir. İl merkezine 52 kilometre mesafede
Zonguldak'ta Gezilecek Yerler

Zonguldak'ta Gezilecek Yerler

Zonguldak ülkemizin Karadeniz Bölgesi sınırları içinde bulunan modern ve
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up