Devrek'te Gezilecek Yerler
Devrek'te gezilecek yerler ve doğal güzellikleri bakımından ilgi çekici olan bir ilçemizdir. Zonguldak iline bağlı 8 ilçeden biri olan Devrek, ilçe merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Oldukça eskilere dayanan tarihi, gezilecek yerleri, yöresel tatları, sanat eseri bastonları ve doğal güzellikleriyle mutlaka görülmesi gereken bir ilçemizdir.
Devrek’in Tarihi Hakkında Bilgi
Devrek tarihiOsmanlı kayıtlarında ilk defa 1568 yılında 118 haneli bir köy olarak geçmiştir. 1348 yılında Osmanlı yönetimine geçmiş ve yerli halkını oluşturan Ermeni ve Rumlardan çoğu büyük ölçüde Müslüman olmuştur. 1910 yılında Sultan Abdülhamid’e atfen verilmiş olan birçok isim nedeniyle karışıklık olmuşmuş ve bu nedenle ismi Devrek olarak düzenlenmiştir. Devrek 123 köyü ile bağımsız olarak Bolu Sancağı ’na bağlı bir kaza olmuştur. 1920 yılında Kastamonu’ya bağlanmıştır. 1924 yılında ise Zonguldak'a bağlanarak ilçe statüsüne kavuşmuştur. Günümüzde 4 belediyesi bulunan, 78 köy ve 14 mahalleden oluşan bir ilçedir.
Devrek'te Gezilecek Tarihi Yerler
Devrek'te gezilmesi gereken tarihi yerler genel olarak merkeze yakın olan köylerde bulunmaktadır. Tarihi eserlere ev sahipliği yapan şirin köyler Devrek'te görülebilecek bölgeler arasında yer almaktadır. Hangi yılda ve kimler tarafından yapıldığı net olarak bilinmemekle birlikte Devrek tarihinin çok eski yıllara dayandığı bilgisini bize verebilmektedir.
- Kral Mezarı: Pınarönü köyünde yer alan tarihi mezar mimarisi ile dikkat çekmektedir.
- Beykoz Asarı (kalesi): Bir yamacı kayalara dayanmış, bir yamacı duvar olan Beykoz asarının ortasında ise su havuzu bulunmaktadır. Alparslan köyünde bulunan bu tarihi eser görülmeye değer yapıtlar arasında yer almaktadır.
- Karakoçlu Beylik Mezarı: Karakoçlu köyünde bulunan tarihi mezar kübik çatılı bir yapıya sahiptir. Mezarın yan duvarları ise büyük taş bloklardan oluşmaktadır.
- Akçasu Kral Mezarlığı: Akçasu’da bulunan kral mezarı iki ayrı odadan oluşmuştur. Hangi döneme ait olduğu bilinmeyen tarihi mezar tamamen taştan yapılmıştır.
- Gavur Ambarı: Ada tepe köyünde bulunan nöbetçi gözetleme kulesinin tarihi değeri varsayılmaktadır. Ayrıca bu köyde eski tarihlerden kalan kale kalıntıları bulunmaktadır.
Devrek'te Gezilecek Doğal Güzellikler
Devrek'te gezilmesi gereken doğal güzellikler arasında mutlaka görmeniz gereken yerler bulunmaktadır. Devrek'te bulunan doğal güzelliklerin sayısı çok fazla olmasa da mutlaka görmeniz gereken yerlerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Çam Ağacı: Sabunlar Köyü yolu üzerinde ve Mendeler Deresi’nin karşısında bulunan bir ağaçtır. Kayanın içerisinden çıkmış olan bu ağaç, 75 yıldır hiç büyümeden aynı şekilde ve sapasağlam olarak durmaktadır. Devrek'e gidenlerin mutlaka görmesi gereken doğal güzelliklerden bir tanesidir.
- Yağmurca Kayalıkları: Kurdeşe kayalıkları olarak da bilinmektedir. Doğudan batıya doğru devam eden ve duvar şeklinde olan kayalıklar doğal bir kanyon görünümünde olmasıyla dikkat çekmektedir.
- Yedigöller Milli Parkı: Turizmi canlandıran ve doğallığıyla her sene binlerce ziyaretçi ağırlayan park, ilçe merkezine 54 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
- Bostandüzü Mesire Alanı: Özellikle yaz aylarında piknik yapanların akınına uğrayan bu mesire alanı, doğal bir dinlenme seçeneği sunmaktadır. İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 3,5 dönümlük bir gezi ve piknik alanı olan Bostandüzü, akşama kadar doğa ile iç içe eğlenebileceğiniz bir yerdir.
Devrek'te Düzenlenen Festivaller
Devrek festivalleri genel olarak ufak çaplı gerçekleşmektedir. Fakat 30 yıldır devam eden uluslararası bir festivali bulunmaktadır. Bu festival ile ilgili detaylar ise şu şekildedir;
- Devrek Baston ve Kültür Festivali: Her yıl temmuz ayının üçüncü haftasında düzenlenen festival, Devrek Bastonunu tanıtmak amacıyla yapılmaktadır. Festivalin kültür kısmı temmuz ayının ilk haftası yapılmaktadır. Bu festival uluslararası bir festivaldir. Yerli ve yabancı misafirler ağırlanarak, kortej yapılmakta ve eğlenceli etkinlikler düzenlenmektedir. 2019 yılında 30. düzenlenecek olan festivale katılımın fazla olacağı düşünülmektedir.
Devrek'te Ne Yenir?
Devrek’in meşhur yemeklerini tatmadan geri dön memelisiniz. Oldukça farklı lezzetler tadabileceğiniz Devrek'te yöresel yemekleri deneyebilirsiniz. Bu yöresel lezzetlerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Malay Yemeği: Bölgenin yöresel yemekleri arasında bulunan Malay yemeği, kaynayan suya mısır unu karıştırılarak yapılmakta ve pekmez ile servis edilmektedir.
- Devrek Simidi: Devrek'te ne yenir denildiğinde ilk akla gelen Devrek simidi, kaynayan sıcak pekmez ve doğal ortamda üretilen susamdan yapılan ve damaklarda ayrı bir tat bırakan lezzetler arasında yer almaktadır.
- Beyaz Baklava: Beyaz baklava bölgede oldukça meşhur olan gıdalar arasında bulunur ve fırınlarda pişirilirken fazla kızartılmadan yapılır.Beyaz baklava içresinde katkı maddesi bulunmayan doğal şerbet ve kaliteli cevizler tercih edilerek yapılmaktadır.
- Cevizli Ekmek(kömeç): Cevizli ekmek bölgenin vazgeçilmez ekmekleri arasında yer almaktadır. Cevize bal karıştırılarak yapılan cevizli ekmek sıcak yenilirken tadına doyum olmayan lezzete sahip olmaktadır.
- Etli Yaprak Sarması: Devrek bölgesinde oldukça fazla tercih edilen asma yaprağından yapılarak sıcak servis edilen etli yaprak sarması Devreklilerin vazgeçemediği meşhur yemekler arasında yer almaktadır. Ufak ufak sarılan etli yaprak dolmasının tadına doyamayacaksınız.
- Mancar dolması: Karalahana ile yapılan dolma çeşidi her bölgede farklı şekillerde yapılmaktadır. Devrek'te yapılan Karadeniz usulü mancar sarması yöresel bir lezzettir.
- Cevizli Ev Makarnası: Ev yapımı çeşitli makarnaların ceviz ile buluştuğu nefis tatlar arasında yer almaktadır. Devrek bölgesinde yapılan ev yapımı cevizli makarnalar oldukça meşhur lezzetler arasında yer almaktadır.
- Mantarlı Börek: Devrek'e özel kanlıca ve sarı kız mantarları kullanılarak yapılan bu harika börek, en çok tercih edilen yöresel tatlardan bir tanesidir.
Devrek’in Meşhur Ürünleri
Devrek'te üretilen hediyelik ürünlerin en önemlisi şüphesiz ki sanat eseri değerinde olan bastonlarıdır. Devrek ziyaretlerinizde almadan dönmemeniz gereken iki şey bulunmaktadır. Bunlardan biri Devrek bastonu diğeri ise Devrek simididir. Bunların yanı sıra kurutulmuş meyve ve sebzelerinden de satın alabilirsiniz.
Devrek Nerede ve Nasıl Gidilir?
Devrek nerede sorusunun yanıtı Zonguldak olarak verilmektedir. 953 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan Devrek'e hem kara yolu hem de hava yolu ile ulaşabilirsiniz. Hava yolu ile ulaşım için Zonguldak hava limanına gitmeniz gerekmektedir. Sonrasında Devrek'e ulaşabilmek için kara yolunu kullanmalısınız. Devrek'e otobüs aracılığıyla direkte gidebilirsiniz.
İstanbul Devrek arası 382 kilometredir. Araba ile yaklaşık 4 saat 5 dakikada ulaşılması mümkündür.